Dietní vychytávky Venduly Pizingerové: Chobotnice se špenátem, cottage s avokádem a ředkev, která leze z uší

Dietní vychytávky Venduly Pizingerové: Chobotnice se špenátem, cottage s avokádem a ředkev, která leze z uší
Zdroj: Lifee/Daniel Sklenář
Vendula Pizingerová se tentokrát rozepsala o zkušenostech s vařením při dietě. Jídla nepřipravuje v parním hrnci, má na to svoji vychytávku.Vaří většinou každý den a domácí jídlo připravuje také dvěma psům.O to radši si pak zajde na oběd do restaurace a klidně i sama.Vendula Pizingerová si oblíbila ryby – nejradši má lososa, mořský jazyk, sladkovodního pstruha, ale i chobotnici.+ 10 fotek+ 11 fotek

Vendula Pizingerová má před sebou velkou výzvu - dotáhnout do konce hubnutí, ke kterému se začátkem roku uchýlila. Zatím ze svého jídelníčku vynechala pečivo a pomalu pokukuje po keto dietě, kterou si hodlá navodit potravinami. O tom a mnohém dalším se rozepsala v dalším pokračování své rubriky Máma na přechodu.

Vendula Pizingerová
Vendula Pizingerová 20. 01. 2023 09:00

My, ženský, úplně nepotřebujem nabírat svalovou hmotu, ale tělo má být nějakým způsobem zpevněný. A k tomu je určitě důležité držet i dietu. Samozřejmě pokud chcete držet striktní keto dietu, takovou tu pytlíkovou, jako je Keto diet, Nupo, Cambridge a podobně, tak u toho nesmíte cvičit, protože energetickej příjem máte tak strašně malej, že by člověk neměl mít fyzickej výdej.

Ketózu jsem si navozovala konzumací masa

Určitě je důležitý vědět, že když člověk nemá skoro žádnej přísun cukru, nemá energii a je to určitě i tělu škodlivý. Ketóza jde vyrobit i potravinama. Já si ji vždycky navozovala tak, že jsem třeba jedla jenom maso. Může to být kuřecí šunka, krutí šunka nebo nějaké masové plátky, které můžete dělat na páře nebo na nepřilnavých pánvičkách. Dneska jsou i různý stolní grily, takže ten způsob je určitě jednoduchý.

Na páře jsem nikdy nevařila, i když mám parní hrnec, který jsem si koupila v nějakým záchvatu šílenství, dokonce je třípatrovej. Můžete tam upravit nejen maso, ale i zeleninu, ryby a tak. Ryby v dietě taky určitě hrajou roli. Já ale udělal tu chybu, že jsem koukala na nějaký dokument o lovu ryb na moři, jak se vlastně plundrujou. Od té doby k tomu mám trošičku respekt. Nicméně mám ráda ryby, lososa, mořský jazyk, sladkovodního pstruha, krevety, chobotnici a tak. Ale přiznávám, že čím víc to voní mořem, tím víc to nemusím.

Po 3 zeleninových týdnech vám leze ředkev i ušima

Abych se vrátila k té páře, ráda dělám zeleninu v páře v mikrovlnce. Zakapu ji vodou a nechám to tam třeba 5-7 minut (podle toho, kolik toho je). Takhle si ráda připravuju brokolici nebo květák. Trošku si to pokapu olivovým olejem a vymačkám na to citron, to mám strašně ráda. Naučila jsem se to v Řecku.

A pak je tady samozřejmě další zelenina vhodná i na přílohy, jako jsou zelený papriky, okurky, kedlubny, ředkev… Vím, po třech zeleninových týdnech už vám leze ředkev i z ucha, ale to se nedá nic dělat. Patří sem i řapíkatý celer a normální celer, ze kterých jdou krásně dělat mixovaný polívky nebo přesnídávky.

Miluju sójovku, ale do diety mi moc nezapadá

Důležité je, abyste měli vyvážený poměr vitaminů a minerálu. Na to je potřeba myslet, aby tělo během diety nestrádalo. Člověk je pak samozřejmě jak ulítlej na různý nezdravý věci. Minule jsem vám popisovala, jak jsem očuchávala rohlík. Co si odepřeme, to potom tělu chybí. Miluju různý dochucovadla, sójovku, balzamikovej a červenej ocet. Tyhle věci, jako je sojovka, ve kterých je hodně soli, nejsou při dietě dobrý, protože na sebe vážou vodu. Ale prosím vás, nejsem žádnej dietolog, je to čistě z mé praxe, co jsem během života vypozorovala a co se mi osvědčilo.

Teď jsem objevila úplně novou věc, jmenuje se to balsoj a je to balsamico smíchaný se sójovkou. Naprosto úžasná chuť. Nakládá se do toho maso a mám v tom zrovna naložený telecí. Přidáte pár kapek olivového oleje a nemusíte to už ani solit, to je prostě úžasný.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vendula Pizingerova (@vendulapizingerova)

Po 2 sklenkách vína vám bude jedno, že sníte celou pizzu

Já teda vařím celý dny a vařím i pro psy. Dneska se snažím dodržovat to, že nejím pečivo, protože na hubnutí je asi nejhorší se prostě zabetonovat. Takže nejím rohlíky, housky ani chleba. Miluju chleba s máslem nebo s hořčicí nebo se salámem a klidně i s masem. Máma v neděli dělávala vepřovou směs na topince. Vepřový nakrájela na nudličky, dala na cibulku, k tomu trošku chilli a kečupu. Dobrota. Minulou neděli jsem to vařila Kubovi, tak jsem si na to vzpomněla. Máma tomu říkala podžárka. Vyráběla také domácí kečup. Recept si ještě pamatuju, tak jestli se nám letos podaří vypěstovat víc rajčat, udělám ho taky.

Samozřejmě při dietě hraje obrovskou roli alkohol. Člověk by neměl pít. Jednak je to kalorický a samozřejmě, když si dáte dvě skleničky vína, je vám jedno, jestli sníte celou pizzu. To všichni dobře známe, ty nájezdy na ledničku. Vždycky je dobrý mít v ní v krabičkách něco připravenýho. Myslím třeba nakrájenou zeleninu.

Hladověním dosáhnete nanejvýš jojo efektu

Do keto diety spadají kromě zelenejch zelenin, veškerýho masa i vajíčka a mléčné výrobky, jako třeba cottage. Já se teď naučila jíst proteinový pudinky, což mi vyhovuje. Je to trošku sladký, tak se s tím zaplácnu. Cottage mám ráda namíchanej s avokádem a k tomu vajíčko, špenátové listy, rukola. To všechno jsou fajn věci, které odpovídají zásadám zdravé výživy.

Zbytečným vyhladověním ničeho nedosáhnete, protože pak naskakuje jojo efekt. Vždycky, když jsem zhubla, tak jsem se pak bála sníst rohlík. A pak, třeba během půl roku, jsem někdy měla kila zpátky. Samozřejmě, že se nejedná o třicet kilo, to bych o tom takhle zvesela nepsala.

Potkala jsem kamarádku, která zhubla 30 kilo. Říkala, že shodila nějak rychle a že z toho má zdravotní problémy. Na to je určitě třeba dát pozor, nebo se poradit s nějakým dietologem. Určitě je toho i plnej internet, různých rad, diet, názorů odborníků, který se výživou zabývají.

Prasoden není řešení, ale člověka rozradostní

Můj manžel vždycky, když drží diety, má jednou v týdnu "prasoden". Většinou to bývá sobota nebo neděle, když je po flámu. Asi to není úplně řešení, ale člověk se tím rozradostní. Chodím moc ráda do restaurací. Zrovna dneska jsem byla sama a dala si chobotnici se špenátem. Já prostě ráda jím a jde jíst i zdravě. Jen pozor, člověk nesmí mít takový ty obrovský hlady. To signalizuje, že je něco špatně.

Přeju veselý hubnutí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články