První americká starostka: Susanna Salter potírala alkohol, volby nakonec vyhrála díky chlapům z hospody

První americká starostka: Susanna Salter vyhrála volby díky sexistickému vtipu
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Některé škodolibé vtípky bývají po zásluze potrestány. Zvláště když jde o sexistické ponižování ze strany postarších páprdů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že by se žena nikdy nemohla stát starostkou. A vida... přece se jí stala. I když jen díky hloupému žertu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 01. 2023 11:00

Susanna Salter se na počátku dubna roku 1887 stala obětí žertu. Skupina mužů nominovala tuto mladou ženu na starostku Argonie v Kansasu. Byli si jistí, že nemůže vyhrát. Jenomže se stal pravý opak. Úřad v Argonii byl jedním z mála míst, kde se mohl ženám povolit vstup do politiky. Nikdo ale nevěřil tomu, že by mohla vyhrát aktivistka propagující střídmost a protialkoholní opatření...

Jak se ze Susanny Salter stala aktivistka

Susanna se narodila 2. března 1860 ve městě Lamira v Ohiu. Její rodiče vyrostli ve kvakerské rodině a byli potomky anglických kolonistů. Když jí bylo dvanáct, přestěhovala se rodina do Kansasu poblíž Silver Lake. Tam žili na osmdesáti akrové farmě, což Susannu přivedlo ke studiu na zemědělské škole. Kvůli nemoci musela později studia zanechat. K něčemu jí to ale přeci bylo. Seznámila se tam se svým budoucím manželem Lewisem Salterem.

Byl to syn bývalého guvernéra, což z něho dělalo velmi dobrou partii. V září roku 1880 se konala svatba. Novomanželé se přestěhovali do Argonie, kde Lewis šéfoval železářství a připravoval se na advokátní zkoušky. Susanně zbyla na starost domácnost a děti. O pět let později se Susannin otec stal starostou. Její manžel si našel práci jako městský úředník. A právě tehdy se začala Susanna vměšovat do politiky. Pomáhala svému muži psát vyhlášky. Zanedlouho se přidala k místnímu ženskému církevnímu spolku a stala se jeho předsedkyní. Právě se zrodila aktivistka...

Výhra ve volbách

V době, kdy se Susanna připojila k církevnímu spolku, byl trend nastaven tak, že je potřeba zničit všechny ožraly. Počítá se jen střídmost. A tak se místní pijáci rozhodli, že na volební listině nahradí mužského kandidáta, který taktéž nebyl příznivcem alkoholu, právě Susannou. Počítali s tím, že nevyhraje ani jeden a budou mít po ptákách. To je snad konečně umlčí.

Salter o tomto šprýmu neměla ani ponětí, dokud jí to neřekli zástupci Republikánské strany. Překvapeně souhlasila, že pokud bude zvolena, úřadu se ujme. A taky že musela. Zvítězila dvoutřetinovou většinou. Stala se tak první americkou starostkou a jednou z mála žen, jenž zastávala nějakou politickou funkci.

Žena v politice

Susanna zastávala úřad starostky pouze jeden rok, během toho ale stačila na sebe upoutat celostátní pozornost. Jeden novinář střídal druhého. Každý chtěl zjistit, jak se jí v této funkci daří a zda by mohly být starostky i v jiných městech. I přes velkou nevoli se jí dařilo svou práci vykonávat dobře. Byla slušná a inteligentní.

V Argonii vydržela do roku 1893, kdy se přestěhovala do Oklahomy. Tam zůstala až do své smrti. Dožila se úctyhodných 101 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Susanna M. Salter

Allthatsinteresting.com: She Became America's First Female Mayor - Because Of A Sexiest Prank

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články