Smutný konec slavné Evity: Lékaři jí zatajili, že má rakovinu. Prý by to odradilo manželovy voliče

Smutný konec Evy Perón: Dva týdny před smrtí jí udělali lobotomii, nevěděla ani, že má rakovinu děložního čípku
Zdroj: Wikimedia Commons/Pinélides Aristóbulo Fusco – Museo Evita, Public domain
"Mou největší obavou je, že budu zapomenuta.""Bez fanatismu nelze ničeho dosáhnout.""Jsem jen prostá žena, která slouží Perónovi a svému lidu.""Požadovala jsem víc práv pro ženy, neboť vím, co musí snášet."+ 2 fotky+ 3 fotky

Eva Perón, známá také jako Evita, patří mezi nejslavnější ženy 20. století. Její život byl nesmírně zajímavý, ale také hodně tragický. Manžel kvůli své kariéře zatajil, že Evita trpí rakovinou, dokonce i před ní samotnou. A jak to bylo s fámou, že podstoupila lobotomii?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 08. 2022 14:00

Eva Perón, známá též jako Evita, byla politička, spisovatelka, herečka a druhá manželka argentinského prezidenta Juana Dominga Peróna. Spolu se svým mužem je považována za zakladatelku takzvaného perónismu, jenž se opírá o nacionalismus, populismus a italský korporativismus.

Evě Perón zatajili lékaři rakovinu děložního čípku

Jakmile překročila třicítku, začaly se u ní objevovat zdravotní problémy. Během jednoho veřejného vystoupení omdlela, načež jí bylo odebráno slepé střevo. Po operaci se u ní projevila chudokrevnost a nepříjemné vaginální krvácení. Lékaři po sérii testů a vyšetření zjistili, že má rakovinu děložního čípku. Tato informace musela být před veřejností, a hlavně před samotnou pacientkou, úzkostlivě tajena.

V roce 1951 podstoupila Eva Perón hysterektomii. Odstranění dělohy provedl specialista z New Yorku. Bohužel zjistil, že rakovina již metastázovala do břišní dutiny. Eva přitom vůbec netušila, co se děje. Manžel jí namluvil, že se oba zákroky týkají jejího krvácení. Skutečnou diagnózu tajil, neboť fakt, že je jeho Eva nemocná, by mohl negativně ovlivnit voliče.

Podstoupila Evita lobotomii?

V padesátých letech 20. století byla lobotomie prováděna zejména pacientům s duševními problémy. Poškodily se či přerušily nervy ve frontálním laloku, což mělo za následek změnu chování. Tuto proceduru však podstupovali i pacienti s rakovinou trpící silnými bolestmi. V roce 2005 prohlásil neurochirurg George Udvarhelyi, že byl jedním z lékařů, kteří pomáhali s léčbou Evy Perón. A prý může potvrdit, že u ní byla lobotomie skutečně provedena.

Někteří lidé ale jeho tvrzení zpochybňují. Nedochovaly se o tom žádné záznamy, navíc se vše o jejím zdraví tutlalo. Vždyť i ona sama zemřela s přesvědčením, že žádnou rakovinu nemá. V roce 2011 přišel lékař Daniel Nijensohn a jeho tým výzkumníků s důkazy, že lobotomie skutečně proběhla. Mají to dokazovat rentgenové snímky lebky Evy Perón. Zákrok prý provedl neurochirurg James Poppen a bez souhlasu první dámy.

Po lobotomii se zdála byla klidnější, fyzické zdraví však bylo nadobro podlomeno. Evita zemřela o dva měsíce později, 26. července 1952 ve věku 33 let. Její smrt byla oznámena v rádiu. Vzdát hold jí přišlo přes 700 000 Argentinců.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Eva Perón

Grunge.com: The Tragic Truth About Eva Peron’s Lobotomy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články