Dukanova dieta: Propadly jí Kate Middleton i Jennifer Lopez. Povoluje jíst všechno, na co máte chuť

Dukanova dieta: Propadly jí Kate Middleton i Jennifer Lopez. Povoluje jíst všechno, na co máte chuť
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Kate Middleton prý Dukanovu dietu držela v zásadních momentech svého života - například v roce 2011 před svatbou s princem Williamem.Na Dukanovu dietu spoléhala i matka Kate Middleton Carole, která prý díky ní dokázala zhubnout 1,8 kilo za 4 dny.Mámou a sestrou se inspirovala i Pippa Middleton, která měla Dukanovu dietu držet rovněž v roce 2011, a to kvůli legendárním šatům na svatbu své sestry Kate.Zpěvačka Jennifer Lopez vsadila na Dukanovu dietu po porodu dvojčat.+ 3 fotky+ 4 fotky

Dukanova dieta je podobně jako Atkinsonova založena na čtyřech fázích, přičemž první zcela vylučuje konzumaci sacharidů. Později ovšem povoluje dvakrát týdně zhřešit a ve finále slibuje, že můžeme - až na jednu podmínku - jíst bez výjimek všechno. Proto si tuto dietu oblíbily například Kate Middleton nebo Jennifer Lopez, která nedokáže žít bez chleba.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 11. 01. 2023 12:00

Podle Marie Claire Australia držela Kate Middleton Dukanovu dietu v roce 2011, kdy se připravovala na svatbu s princem Williamem, a dodnes se k ní má uchylovat, kdykoli potřebuje pár kilo shodit - typicky například po porodu. Matka Kate Middleton Carole měla v rámci Dukanovy diety konzumovat ve velkém nízkotučný tvaroh a krevety, podle listu Daily Mail se jí tak podařilo shodit 1,8 kilo za čtyři dny.

Jennifer Lopez si neodpustí chleba

Supermodelka Gisele Bündchen nebo zpěvačka a herečka Jennifer Lopez měly Dukanovu dietu praktikovat stejně jako Kate v době, kdy se toužily zbavit poporodních kil.

„Jen si pamatuji, že jsem byla těhotná a žasla nad tím, jak jsem všude nebyla na objemu. Postavte se nahá a podívejte se do zrcadla ze všech úhlů! Žasla jsem nad tím, jak mám teď už tak velký zadek prostě obrovský," nechala se podle britského deníku Daily Mirror slyšet Jennifer Lopez, kterou právě větší pozadí proslavilo po celém světě.

Když zpěvačka v roce 2012 vysvětlovala svůj váhový úbytek, uvedla k tomu: „Hodně jsem cvičila. Snažila jsem se zbavit posledních 9 kilogramů. Poté, co jsem porodila dvojčata, jsem musela změnit stravovací návyky - jím teď mnohem méně než dřív. Ale já miluji chléb a ten u většiny diet není povolen," stěžuje si Lopez na jeden ze zajímavých benefitů Dukanovy diety, v určité fázi je totiž povolena konzumace všeho, na co máte chuť. Pochopitelně za dodržení určitých podmínek.

4 fáze Dukanovy diety

O co tedy v Dukanově dietě jde? Podobně jako Atkinsonova dieta má čtyři fáze, ovšem o poznání komplikovanější pravidla. Podle specializovaného webu Dukanova dieta je povoleno jíst vždy, když člověk pocítí hlad, ovšem jen potraviny, které jsou v příslušné fázi povolené. Denně bychom také měli vypít 1,5 litru vody.

První fáze se jmenuje útočná a její délka závisí na tom, kolik kilogramů chceme shodit. Pokud méně než 5 kilo, měla by trvat 2 dny. Nikdy by ovšem neměla trvat déle než 10 dnů. Povoleny jsou jen čisté bílkoviny v podobě libového masa a bílků. Celá vejce včetně žloutků jsou povolena jen čtyři za týden.

Ve druhé fázi už kombinujeme bílkoviny a povolenou zeleninu, jako je brokolice, špenát, paprika nebo mrkev. Zcela zakázané jsou sacharidové typy surovin, jako jsou brambory, rýže nebo luštěniny.

Dvakrát týdně můžeme hřešit

Třetí fáze je upevňující a nastává, když se dostaneme na vytouženou hmotnost. Pokud bychom se vrátili k běžnému způsobu stravování, hrozí okamžitý jojo efekt a kila by se jako bumerang vrátila. Za každý shozený kilogram držíme tuto třetí fázi 10 dní. Pokud jsme tedy shodili například 5 kilo, trvá tato fáze 50 dní.

Jíst už můžeme 1 kus povoleného ovoce denně, kromě banánů nebo hroznového vína, dva krajíce celozrnného chleba a 40 gramů povoleného sýra. A pozor, každý týden máme také dvakrát nárok na jakékoli jídlo podle vlastního výběru - ať už je to třeba pizza, nebo sýrové těstoviny. Jeden den v týdnu ale musí být čistě bílkovinový.

Čtvrtá, závěrečná fáze, už povoluje konzumaci všeho, ovšem pod jednou podmínkou - každý čtvrtek musí být čistě bílkovinový. Tato fáze je doživotní.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články