Gratinované brambory ve slanině: Rychlý oběd, který potěší i na Nový rok

Gratinované brambory ve slanině: Rychlý oběd, který potěší i na Nový rok
Zdroj: Albert

Brambory, cibule a slanina, tato kombinace vždy slibuje skvělý gastronomický zážitek. Nejinak je tomu i v případě gratinovaných brambor ve slanině.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 1. ledna 2022

Jde o velmi snadný recept, jehož přípravu zvládnete za 45 minut. Přejeme dobrou chuť!

Aztécké lanýže: Čokoládovo-smetanový dezert, kterému nikdo neodolá
Mohlo by Vás zajímat:

Aztécké lanýže: Čokoládovo-smetanový dezert, kterému nikdo neodolá

Gratinované brambory ve slanině

Na 6 porcí budete potřebovat: 600 g brambor typu A, 300 g anglické slaniny – plátky, 100 ml smetany ke šlehání (31 %), 100 ml plnotučného mléka, mletý muškátový oříšek, 1 cibuli, sůl, pepř, 1 snítku čerstvého rozmarýnu

Příprava: Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli ještě rozeberte na kroužky. Kulatou zapékací mísu o průměru 22 cm vyložte plátky slaniny od středu směrem k okraji tak, aby se překrývaly a přesahovaly přes okraj.

Smetanu, mléko a špetku muškátového oříšku přiveďte k varu v malém rendlíku a ihned stáhněte z plotýnky. Plátky brambor a kroužky cibule navrstvěte do slaninou vyložené zapékací mísy. Každou vrstvu posolte a opepřete. Zakončete vrstvou brambor, přelijte smetanovou směsí a nakonec překryjte anglickou slaninou.

Pečte 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ozdobit můžete čerstvým rozmarýnem.

Slaný houbový závin s mletým masem: Originální rychlá večeře
Mohlo by Vás zajímat:

Slaný houbový závin s mletým masem: Originální rychlá večeře

Zdroj receptu: Albert

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články