Milované párky: Chutnějšími je dělá tuk a do jemných se přidává muškátový oříšek

Rolády z listového těsta Suroviny: dijonská hořčice a kečup podle chuti 1 vejce sezamová semínka nebo kmín na posypání listové těsto Příprava: Troubu předehřejte na 180 °C. Párky na koncích nařízněte do růžiček. Těsto rozdělte na polovinu, z každé vyválejte tenký plát, který rozřežte na 8 dílů. Ty potřete hořčicí nebo kečupem a zabalte do nich párečky tak, aby naříznuté konce vykukovaly ven. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypejte sezamem nebo kmínem a pečte 12 až 15 minut. Párkové rolky jsou dobré teplé i studené. Podávejte s pivem a salátem.
Zdroj: Instagram
Guláš s párkem Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme je na rozpálený olej, který zaprášíme mletou paprikou. Brambory zarestujeme. Přidáme protlak a zalijeme vodou. Vaříme do poloměkka. Párky nakrájíme na malé špalíčky, zlehka orestujeme a přidáme k bramborám. Dochutíme česnekem, ke konci varu zahustíme jíškou nebo chlebem a přidáme majoránku a sůl. Podáváme s čerstvým chlebem.Sváteční párky Poctivé vídeňské párky rozkrojte na poloviny a z vrchní strany na ně udělejte nožem pár zářezů (např. jako při opékání párků nad ohněm). Cibuli mezitím nakrájejte na kolečka. Na pekáč kápněte pár kapek oleje, na olej naskládejte rozkrájené a nařezané párky, zasypte je cibulí, zalijte kečupem a cca 100 ml černého piva. Vše mírně osolte a opepřete (kdo má rád pikantní, může ještě přidat chilli). Takto připravené zakryjte a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Po cca 15 minutách odkryjte, přidejte zbytek piva a pečte dalších 10 až 15 minut do té doby, než se pivo částečně odpaří a šťáva zhoustne. Podávejte s čerstvým pečivem.Zapečené brambory s párkem Uvařené brambory nakrájíme na kostičky nebo kolečka a dáme je na teflonovou pánev, přidáme k nim trochu oleje, osolíme a lehce je opečeme. Pak k nim přidáme na kousky nakrájené poctivé párky (2 nožičky poctivého debrecínského a 4 nožičky poctivého vídeňského párku pro děti). Když je vše pěkně opečeno, zasypeme to strouhaným sýrem a necháme v troubě chvilku zapéct.Rolády z listového těsta Suroviny: dijonská hořčice a kečup podle chuti 1 vejce sezamová semínka nebo kmín na posypání listové těsto Příprava: Troubu předehřejte na 180 °C. Párky na koncích nařízněte do růžiček. Těsto rozdělte na polovinu, z každé vyválejte tenký plát, který rozřežte na 8 dílů. Ty potřete hořčicí nebo kečupem a zabalte do nich párečky tak, aby naříznuté konce vykukovaly ven. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypejte sezamem nebo kmínem a pečte 12 až 15 minut. Párkové rolky jsou dobré teplé i studené. Podávejte s pivem a salátem. + 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Co Čech, to milovník párků! Tato uzenina je vyráběna z jemně mletého vepřového, drůbežího, telecího nebo hovězího masa, dochuceného jemným kořeněním, solí, pepřem a regionálně specifickými směsmi. Jak ale všichni víme, ne každý párek je kvalitní a obsahuje vysoké procento masa, proto je nutné pečlivě vybírat. My vám přinášíme návod, jak při výběru nikdy nešlápnout vedle.

Petra Járková
Petra Járková 26. července 2019

Historie párků

Za zemi původu párků je označováno Německo, konkrétně Frankfurt nad Mohanem, kde podle záznamů kronikáře Achilla Augusta Lersnera byly párky prodávány již v roce 1487. Dle tamních cechovních pravidel se k jejich výrobě používalo libové maso z boku, které dalo výrobku jméno bratwurst. Výrobek se rychle stal oblíbeným a napodobovaným. Do Vídně zavedl jeho výrobu řezník Johan Georg Lahner roku 1805 a z Vídně se obliba párků – označovaných jako vídeňské – přenesla i do českých zemí, kde získal párek značnou oblibu zejména díky Satrapovým výrobnám ve Studené a v Kostelci u Jihlavy.

Ochucení párků

Typické kořenění párku je kromě pepře a soli i sladká paprika, muškátový oříšek a nové koření pro jemné párky, kmín, pálivá paprik a a někdy i česnek pro debrecínské párky nebo bílý pepř, muškátový květ a muškátový oříšek pro frankfurtské párky.

Barva může klamat

Pokud jste dychtivě ukazovali za pultem v řeznictví na ten nejkrásnější světlý páreček, který mezi ostatními doslova zářil, možná to byla chyba. Svěží růžový párek by vám měl spíše naznačit, že je plný barviva.

Jak správně grilovat klobásy: Marinujte je a nenařezávejte
Mohlo by Vás zajímat:

Jak správně grilovat klobásy: Marinujte je a nenařezávejte

Tuk přináší chuť

Tuky zdravé rozhodně nejsou, ale uzeniny obvykle při dietě nejíme. Takový vídeňský párek může obsahovat až 40 % tuku, ale rozhodně to není na škodu, protože tuk dodává párkům chuť a šťavnatost.

Tepelná úprava

Párky můžete ohřívat, opékat, grilovat nebo třeba nakládat. Správně ohřátý párek je šťavnatý, s napnutým střívkem, masově červený nebo zahnědlý, na skus soudržný, s nevýraznou mozaikou. Obalové střívko se obvykle neloupe, s výjimkou párků v celofánovém sloupávacím střívku.

NA RYCHLÉ RECEPTY Z PÁRKŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články