Vlašský salát: Retro pochoutka, která zdobila každý socialistický chlebíček

5 g vlašáku na jeden rohlík, tak znělo pravidlo.
Zdroj: Pinterest
Dnes si koupíte vlašák i v kelímku.Dříve jste si mohli koupit vlašský salát v každých lahůdkách.Párek a pivo nebo vlašák a rohlík - častá socialistická svačinka.5 g vlašáku na jeden rohlík, tak znělo pravidlo.+ 7 fotek+ 8 fotek

Oslavy, chlebíčky nebo prostě jen rychlá svačina, když se nám v těchto dnech nechce vařit. Osvědčená klasika, dospělými i dětmi milována. Ano, mluvíme o poctivém čerstvém vlašáku s křupavým rohlíkem. Kde se tu vzal a proč je tak oblíbený?

Petra Járková
Petra Járková 12. 11. 2019 06:00

Historie vlašského salátu

Původ vlašského salátu není přesně známý. Lingvisté se nemohou domluvit, zda je jeho název odvozen od staročeského označení pro Itala – Vlach nebo pochází z německého slova Fleischsalat. Co je ale prokazatelné, že ho proslavil Alois Linka ve svém pražském lahůdkářství v dobách první republiky. Linkův syn Rudolf říká, že se jedná o recept jeho maminky Marie.

Ta tento starý rodinný klenot celý život hájila zuby nehty, proto začaly vznikat napodobeniny jako třeba pochoutkový salát s bramborami. Nakonec se však Rudolf rozhodl poodhalit rodinné tajemství a recept na prvorepublikový vlašák poskytl.

Recept na tradiční vlašský salát podle rodiny Linků:

Suroviny:

350 g jablek

50 g sledě

100 g sterilovaného hrášku

100 g sterilované mrkve

150 g pražské šunky od kosti

100 g kyselé okurky

150 g domácí majonézy

sůl

pepř

Postup:

Oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky. Stejně tak i kyselé okurky. Přidejte šunku nakrájenou na nudličky, hrášek a mrkev a malé kousky sledě. Důkladně promíchejte v míse s majonézou, ochuťte solí a pepřem. Nechte v chladu několik hodin odležet. Použijte na chlebíčky, podávejte s pečivem nebo jako přílohu k masu.

Co do klasického vlašáku nepatří?

Co do tradičního vlašského salátu rozhodně nepatří, je cibule. Je totiž příliš aromatická a přebíjela by ostatní chutě. Také na sledě si dávejte pozor, dejte ho jen málo, na chuť. Základem chuti klasického prvorepublikového vlašáku jsou jablka, která mu dodají svěžest.

Vlašák za socialismu

Když vznikly socialistické normy, začaly nařizovat, že vlašák bude chutnat všude stejně. Říkalo se, že na pět deka salátu připadne jeden rohlík, na deset dva. Prodával se v bufetech, lahůdkách, kantýnách, ale i cukrárnách nebo mléčných barech. Zabalili vám ho pěkně do papíru a když jste si připlatili, byl k dispozici i kelímek.

Devadesátá léta

V devadesátkách začal být vlašský salát plný glutamátů, okurky nahradily levnější cukety a už nikdy nechutnal jako dřív.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články