První pomoc nejen při přehřátí: Záchranáři radí tři základní kroky, když narazíte na bezvládně ležícího člověka

Lékař Prokop Seif (vlevo) a záchranář Prokop Voleník (vpravo) jsou hlavními protagonisty nového pořadu Prokopni to, který má za úkol vzdělávat širokou veřejnost stran urgentní medicíny a první pomoci v nejrůznějších situacích.Aktuálně se věnují zdravotním komplikacím, které nás nejčastěji mohou postihnout v létě - ať už jde o úrazy ze sluníčka či tepla, sportovní úrazy nebo tonutí.V prvním díle, který můžete sledovat na Lifee.cz, se oba Prokopové věnují univerzální první pomoci ve chvíli, kdy na koupališti za horkého dne narazíte na bezvládně ležícího člověka na slunci.V takovém případě je důležité nejprve vyhodnotit nebezpečí pro zachránce i pacienta, abyste se nedostali do větších trablů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Léto je nejen skvělou příležitostí, jak prožít nečekaná dobrodružství, ale také skrývá mnohá úskalí. Roste počet úrazů ze sportu a volnočasových aktivit, tonutí a také úrazů z tepla a sluníčka. Co si počít v případě, že narazíme na bezvládně ležícího člověka, který evidentně potřebuje pomoc, radí ve svém novém pořadu Prokopni to lékař Prokop Seif a záchranář Prokop Voleník.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 07. 2023 09:00

Během letních prázdin můžete na webu Lifee.cz sledovat seriál o poskytování první pomoci. Dva zdravotníci Prokopové a nově i moderátoři pořadu Prokopni to! se v prvním díle věnují univerzální první pomoci člověku, který leží za horkého dne bezvládně na slunci. Návod je vskutku jednoduchý.

Vyhodnocení nebezpečí

"Důležité je nejprve vyhodnotit nebezpečí. Nebezpečí pro mě, nebezpečí pro pacienta, abychom se nedostali do nějakých větších trablů," zdůrazňuje Prokop Seif, lékař Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Most. "Nejdříve se rozhlédněte. Podívejte se, co se asi stalo, kolik je tam lidí, kolik je vás jako zachránců," přibližuje Seif první kroky při setkání s člověkem ve viditelných nesnázích.

Kontrola krvácení

Důležité je zkontrolovat, zda vám hrozí, že byste se od pacienta mohli něčím nakazit. Rizikové v tomto směru jsou zejména krev a jiné tělní tekutiny. "Pokud vám situace přijde bezpečná, můžete k pacientovi přistoupit," ozřejmuje Prokop Seif další krok. Následně je důležité zjistit, jak je na tom pacient s vědomím.

Zjištění stavu vědomí a dýchání

"Stačí ho oslovit. Pokud reaguje a odpovídá, je při vědomí, a pokud s vámi mluví, tak i dýchá. Tím máme zajištěno, že v danou chvíli nepotřebuje KPR (kardiopulmonální resuscitace, tedy to klasické 'oživování' prostřednictvím nepřímé masáže srdce a dýchání z úst do úst - pozn. red.) a můžete řešit, co dál s takovým pacientem, který byl dlouho na slunci, asi je dehydratovaný a přehřátý," pokračuje lékař. Kdyby byl pacient v bezvědomí a nedýchal, museli bychom poskytnout KRP, která bude námětem jednoho z dalších dílů pořadu Prokopni to.

Už telefonát na 155 je poskytnutí první pomoci

Pokud první pomoc nemůžete poskytnout nebo se cítíte v ohrožení, je důležité zavolat na 155. "Už jen zavolání je totiž poskytnutí první pomoci," uzavírá Prokop Voleník, záchranář a tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje.

Pořad Prokopni to vznikl pod záštitou Krajské zdravotní, a.s. a Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. „Cílem pořadu je prokopnout nejen pochopitelné obavy a strachy, které zcela přirozeně všichni v souvislosti s vlastním zdravím nebo se zdravím svých blízkých máme. Chceme prokopnout ale i jistou možná až nevědomost, která v souvislosti například s poskytováním první pomoci panuje, " říká k novému projektu Jana Mrákotová, tisková mluvčí a vedoucí Tiskového a komunikačního oddělení Krajské zdravotní, a.s.

Související články

Další články