×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

vaření

Jak správně grilovat klobásy: Marinujte je a nenařezávejte

Jak správně grilovat klobásy: Marinujte je a nenařezávejte

Vykouzlete s dětmi neskutečnou hostinu. Nechybí v ní přírodní limonáda ani sladká tečka
Komerční prezentace

Vykouzlete s dětmi neskutečnou hostinu. Nechybí v ní přírodní limonáda ani sladká tečka

Zažijte s dětmi dobrodružství v kuchyni: Poradíme vám, jak je zapojit do vaření
Komerční prezentace

Zažijte s dětmi dobrodružství v kuchyni: Poradíme vám, jak je zapojit do vaření

Zdeněk Pohlreich  je český šéfkuchař, gastronom, podnikatel, lektor, autor kuchařek a moderátor kuchařských pořadů na televizi Prima.

Postrachu restaurací Zdeňkovi Pohlreichovi je 63 let: Odmítl dát Havlovi kečup na špagety, hrál profesionálně baseball

Recepty podle horoskopu: Uvařte si jídlo podle vašeho astrologického znamení!

Recepty podle horoskopu: Uvařte si jídlo podle vašeho astrologického znamení!

Markéta Hrubešová, provdaná Markéta Kraus, je česká herečka, modelka, moderátorka a kuchařka.

Zrzce Markétě Hrubešové je dnes 48 let: Nahá se ve filmu objevila už v šestnácti, v posledních letech propadla vaření

Vaření podle horoskopu: Blíženci milují sladké i slané, Ryby jsou v kuchyni nápadité

Vaření podle horoskopu: Blíženci milují sladké i slané, Ryby jsou v kuchyni nápadité

Jeden natáčecí den trvá v průměru 13 hodin.

Startuje MasterChef 2020: Přehled porotců, soutěžících i novinek

Naše babičky si pochutnávaly na opravdových dobrotách

Recepty z první republiky: Připravte si račí polévku nebo dušené šneky s kroupami

Krájejte tím nejlepším: Vybavte si kuchyň s věrnostním programem z PENNY

Krájejte tím nejlepším: Vybavte si kuchyň s věrnostním programem z PENNY

„Je mnohem lepší připravit dva nebo tři opravdu dobré druhy jednohubek než šest nebo sedm průměrných,“ tvrdí šéfkuchař Kevin Gratton.

Chlebíčky jsou za zenitem, vsaďte na jednohubky: Netradiční kombinace, které vás dostanou

Doba se mění: Ve škole učí chlapce žehlit, šít i vařit

Doba se mění: Ve škole učí chlapce žehlit, šít i vařit

Rajská omáčka

Suroviny:

600 g hovězí plece
150 g špeku
600 g kořenové zeleniny
100 g cibule
divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
malý kousek celé skořice (podle chuti i čtyři hřebíčky)
100 ml oleje
lžíce cukru
200 g rajského protlaku
1200 ml masového vývaru
sůl
pepř
80 g másla
citronová šťáva

Postup:

Maso vcelku prošpikujeme proužky slaniny (1/3 z celkového množství), můžeme protknout i kusy zeleniny (též 1/3 množství), osolíme a opepříme.

Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran, vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme rajský protlak, zarestujeme, zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (event. hřebíček), přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.

Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Rajská omáčka: Babské rady, jak tuhle českou klasiku dovést k dokonalosti

Jelení Ossobuco s pivní omáčkou, bramborovými knedlíky s perníkem, brusinkami a jeřabinami podle šéfkuchaře Lukáše Holého

Suroviny:

Jelení Ossobuco
4 plátky jeleních kolínek 
olivový olej
drcený jalovec 
pepř, sůl

Pivní omáčka
125 g másla
8 šalotek
250 g směsi kořenové zeleniny
80 g cukru
výpek z masa
0,5 l černého piva OSSEGG
100 ml masového či zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
4 lžičky tymiánu
2 lžičky rozmarýnu
pepř, sůl

Bramborové knedlíky s perníkem
700 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
100 g perníku na strouhání
50 ml slunečnicového oleje

Brusinky
100 g sušených brusinek
100 ml červeného vína
30 g cukru
hvězdička badiánu
celá skořice

Jeřabiny
jeřabiny v sladkokyselém nálevu
pivovice Svach

Máslová kořenová zelenina
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
olivový olej

Postup:

Jelení Ossobuco: vytvoříme marinádu ze směsi koření, pepře, soli, drceného jalovce a oleje. Směs pečlivě vmasírujme do masa a necháme marinovat alespoň 12 hodin. Pro podávání maso zprudka opečeme na oleji na rozehřáté pánvi. 

Pivní omáčka: kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, šalotku nakrájíme najemno. Na másle opečeme zeleninu, přidáme šalotku. Když je vše dozlatova opečené, přidáme výpek z masa, poté zalijeme černým pivem a vývarem, přidáme drcený česnek a bylinky a vaříme na mírném ohni alespoň 20 minut.
Do připraveného základu omáčky vložíme na pánvi opečené maso a při nízké teplotě dusíme doměkka. Potom maso vyjmeme a pivní omáčku propasírujeme a dále sváříme na požadovanou hustotu. Když máme svařeno, přidáme vychlazené máslo, sundáme ze sporáku a máslo zašleháme. Hotovou pivní omáčku ještě dochutíme solí.

Bramborové knedlíky s perníkem: z uvařených brambor, mouky, vejce a soli vypracujeme těsto.  To pak vyválíme do tenkého plátu, potřeme štětcem připravenou směsí oleje a najemno nastrouhaného perníku. Těsto zarolujeme a upravíme do tvaru knedlíku. Knedlíky vaříme v páře 28 minut. Po uvaření knedlíky potřeme máslem nebo sádlem, krájíme a servírujeme

Brusinky: sušené brusinky vaříme ve víně s cukrem a kořením na mírném ohni alespoň 10 min, potom brusinky s kořením scedíme a zbylou šťávu svaříme na polovinu. Nakonec do šťávy vrátíme povařené brusinky.

Jeřabiny: nakládané jeřabiny marinujeme několik dnů v alkoholu.

Máslová kořenová zelenina: zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi na másle na zkus a dochutíme solí a pepřem.

Servírování
Plátek ossobuco zdobíme na talíři máslovou kořenovou zeleninou, přidáme brusinky a jeřabiny a spolu s perníkovými knedlíky přelijeme pivní omáčkou.

Zvěřina v hlavní roli: Proč ji nikdy předem nesolíme, neochucujeme ji česnekem a vždy špikujeme?

Rizoto se sýrem a sušenými rajčaty

Suroviny

200 g rýže Arborio Italiamo
sýr Grana Padano Lovilio
50 g cibule
olivový olej Luccese
100 ml suchého bílého vína 
mořská sůl v mlýnku Kaniaasi 
500 ml drůbežího vývaru
30 g másla Pilos
50 g sušených rajčat Italiamo
čerstvá bazalka na ozdobení
100 g čerstvé rukoly

Postup:

Najemno nakrájenou cibuli necháme na olivovém oleji zesklovatět (v mírně rozpáleném hrnci). Přidáme neomytou rýži, kterou restujeme asi minutu, a podlijeme suchým bílým vínem. Necháme chvíli povařit, aby se víno zredukovalo. Osolíme a postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže jen lehce zalitá. Vaříme „al dente“ (tzn. ne úplně doměkka) 18–20 minut na mírném ohni. Rýži zjemníme studeným máslem, dochutíme nastrouhaným sýrem Grana Padano (asi 30 g) a důkladně promícháme. Rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale nemělo by být vodové.

Rizoto servírujeme v hlubokém talíři. Ozdobíme kousky sušených rajčat, omytou čerstvou bazalkou a rukolou. Posypeme hoblinkami sýra Grana Padano a pokapeme olivovým olejem.

Dokonalé rizoto: Říkalo se mu pokrm chudých, nyní patří ke gurmánským skvostům

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaLetní Dny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Modrá Laguna slaví 45 let: Zneužívání mladičké Brooke Shields podpořil skandální článekPříznivce monarchie Jiří Lábus myslí na stáří: Finančně se zajistil a utrácí jen za knihyTemperamentní herec Otto Lackovič: Kouřit 3 krabičky denně přestal až poté, co se dozvěděl smrtelnou diagnózuČínský horoskop: Co vás čeká v červenci, měsíci vodní kozy? Slunce vám dodá energii a partnerský vztah získá novou dynamikuLifee ve Varech: Redaktorka Veronika vyzkoušela třpytivé stínování očí podle Evy PerkausovéDámská jízda u Agáty Hanychové: Pozvala si domů dvacet fanynek a společně s Ornellou je hýčkaly luxusem
Doporučené články
Elegantní šaty s odhalenými zády jsou hitem léta. V těchto se zaručeně nebudete bát odhalit trochu víc kůžeKVIFF 2025: Co rozhodně neminout, kam za zábavou a kudy za odpočinkemDechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostorKryštof Mucha převzal Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary: Zvládne to letos poprvé bez všemi milovaného „Barťáka”?Poctivý oběd za 157 korun v centru Prahy? Restaurace Lacinka ukazuje, že to jde. Navíc chutně a na úrovniCo dělat se starým chlebem? Proměňte ho v nejlepší panzanellu – salát, který připravíte raz dva!

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra