Z kuchařky Ivety Bartošové: Svíčkovou dochucovala karamelem, rajskou trochou perníku

Iveta Bartošová: Svíčkovou dochucovala karamelem, rajskou trochou perníku
Zdroj: Se souhlasem Top recepty/Herminapress/koláž Lifee
Zpěvačka Iveta Bartošová si v dospívání ručně psala rodinné recepty.Zpěvačka Iveta Bartošová si zřejmě kuchařku brala z Frenštátu pod Radhoštěm s sebou do Prahy.Rodinné recepty teď zveřejnila matka Ivety Bartošové, Svatava.Iveta Bartošová byla v sepisování receptů velmi pečlivá.+ 28 fotek+ 29 fotek

Zpěvačka Iveta Bartošová (†48), prožila dětství a dospívání ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde ji také maminka Svatava Bartošová zasvětila do tajů poctivého domácího vaření. Z kuchařky, kterou si dospívající Iveta ručně psala, dnes známe recepty na falešnou svíčkovou, preclíky, bublaninu nebo rajskou omáčku. Pojďte společně s námi porovnat, zda Iveta vařila českou klasiku podle stejných postupů, jak jsme doma zvyklí. 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 19. 04. 2024 17:00

Zpěvačka Iveta Bartošová (†48) si rodinné recepty ručně psala do své vlastní kuchařky v období svého dospívání, kdy většina dívek s nehraným zájmem kouká pod ruce mámě. Svatava Bartošová teď v druhém a rozšířeném vydání knihy Má dcera Iveta odhaluje hned několik unikátních stránek, které jsou pokryté pečlivým krasopisem slavné zpěvačky. V době, kdy byl internet ještě v plenkách, se ostatně jednalo o jedinou metodu, jak rodinné recepty uchovat a odvézt si je z rodného městečka s sebou do Prahy.

Recept Ivety Bartošové na svíčkovou

Na falešnou svíčkovou podle Ivety Bartošové budete potřebovat: hovězí zadní maso, ½ másla, cibuli nakrájenou na kolečka, více mrkve, petržel, celer, bobkový list, nové koření, trošku tymiánu, smetanu, karamel a citrón.

Postup:
Vaříme na slabém plameni. Přidáme na čtyři díly nakrájené maso, osolíme a mírně opečeme, až pustí šťávu. Přidáme zeleninu a koření. Podléváme horkou vodou. Dusíme a podléváme, až je maso měkké. Maso vyndáme, zeleninu propasírujeme cedníkem do šťávy. Dáme jeden hrneček smetany s moukou, karamel, citrón.

Rajská omáčka podle Ivety Bartošové

Na rajskou omáčku podle Ivety Bartošové budete potřebovat: hovězí maso, bobkový list, nové koření, rajský protlak, kečup, jíšku, cukr, citrón, skořici a perník.

Postup:
Vaříme hovězí maso. Přidáme trochu rajské šťávy a vody, 2 – 3 bobkové listy, 2 – 3 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, sůl a vaříme půl hodiny. Maso vyndáme, přidáme rajskou šťávu, kečup, protlak, jíšku, dochutíme cukrem, citrónem, skořicí a perník na konec.

Na všechny recepty, které si Iveta Bartošová v dospívání ručně zapsala, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články