Poctivá rajská omáčka s hovězím masem: Co přesně do ní patří, aby byla naprosto božská?

Poctivá rajská omáčka s hovězím masem: Co přesně do ní patří, aby byla naprosto božská?
Zdroj: Albert

Rajská omáčka je česká klasika. Důležité je mít na vaření kvalitní suroviny, včetně masa. Nejlépe si ji vychutnáte s knedlíkem nebo můžete zvolit méně kalorické těstoviny či rýži.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 03. 2022 11:30

Příprava poctivé rajské omáčky s hovězím masem vám včetně vývaru zabere přes dvě hodiny, ale výsledek stojí za to.

Poctivá rajská omáčka s hovězím masem

Na 4 porce budete potřebovat - vývar: 1 kg hovězího zadního, 1 mrkev, 1 cibuli, sůl. Omáčka: 3 lžíce másla, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 1 cibuli, 1 lžičku celého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíci cukru, 1 rajský protlak, 200 g (polovina konzervy) krájených rajčat, 1–2 lžíce octa, 1 lžičku nastrouhané kůry z citronu, čerstvý tymián, špetku mleté skořice, 1 litr domácího hovězího vývaru, 1 a ½ lžíce švestkových povidel, sůl, strouhaný perník

Příprava: Hovězí maso očistěte, opláchněte vodou a svažte do válečku. Vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte 1 oloupanou mrkev, oloupanou přepůlenou cibuli, sůl a vařte 60 až 90 minut, dokud maso nezměkne.

Mezitím se pusťte do rajské omáčky. V hrnci nechte rozpustit 3 lžíce másla, přidejte na kostky nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, petržel – a nechte 5 minut měknout. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji opražte dozlatova. Pak nasypte koření: lžičku pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky. Zasypte lžící cukru a po minutě přidejte 1 rajský protlak, 1/2 plechovky půlených rajčat a nechte probublávat.

Měkké maso vyndejte, nechte vychladnout, teprve pak nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte. Omáčku ochuťte 1 až 2 lžícemi octa a citronovou kůrou, tymiánem a špetkou skořice. Zalijte hovězím vývarem, přidejte 1 a 1/2 lžíce povidel, sůl a dál vařte 45 minut.

Omáčku slijte přes cedník do jiného hrnce a propasírujte do ní vařenou zeleninu. Pokud je rajská řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem nebo jíškou a chvilku povařte. Před servírováním na talíř v omáčce ohřejte maso. Tak co, povedla se vám?

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články