10 tipů, jak si zlepšit paměť: Podle vědců pomáhají kamarádky, cvičení a skořice

10 tipů, jak si zlepšit paměť: Podle vědců pomáhají kamarádky, cvičení a skořice
Zdroj: Freepik
Fyzické cvičení pomáhá udržovat v kondici tělo, aktivity stimulující mozek zase mohou udržet na uzdě ztrátu paměti. A jak na to? Čtěte knihy nebo luštěte křížovky. Při jízdě do práce střídejte trasy, nebo se naučte hrát na hudební nástroj či nějakou cizí řeč.Podle výzkumu publikovaného v periodiku The Lancet mají lidé, kteří konzumovali víc kyseliny listové, výrazně lepší paměť a rychlost zpracování informací, než skupina užívající placebo. Přidejte do jídla třeba půlku grapefruitu. Mezi další potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové patří listová zelenina, citrusy obecně, fazole, avokádo a banány.Stolní hry neboli deskovky mají netušený rozměr. Výzkumníci z Université Bordeaux Ségalen zaznamenali u dospělých pacientů, kteří pravidelně hráli deskové hry, až o 15 % nižší pravděpodobnost rozvinutí demence, než u ostatních pacientů. Hráči také zažívali méně depresivních stavů. Dobře funguje i bingo a karetní hry.Podle jedné studie měly myši krmené skořicovým extraktem méně příznaků Alzheimerovy choroby, včetně problémů s pamětí a kognitivními schopnostmi, než kontrolní skupina. Skořice je výtečný doplněk v kuchyni, ale můžete s ní lehce poprášit třeba ranní kávu.+ 6 fotek+ 7 fotek

Podle magazínu Eatthis se kdysi zapomínání považovalo za přirozenou součást stárnutí a prý nebylo možné s tím něco dělat. Dnes se ovšem ví, že existují způsoby, jak paměť dokonce i zlepšovat. A to bez ohledu na věk.

Jana Jánská
Jana Jánská 27. 11. 2021 14:00

Vstoupili jste někdy do místnosti a najednou jste museli přemýšlet nad tím, proč? Šli jste si pro knížku, klíče od auta nebo se podívat z okna na počasí? I když si rychle vzpomenete na důvod, možná vás z toho zapomínaní lehce zamrazí. Otázka teď zní: Lze s tím něco udělat?

Cvičení a mozek

Tak, jak se věnujeme fyzické stránce, měli bychom pracovat i s tou duševní. Cílem totiž není jenom zlepšit si kvalitu života a délku dožití, ale také být v dostatečné duševní kondici na to, abychom si delší život mohli užít. A s tím souvisí i otázka paměti.

Je přímo neuvěřitelné, jak může být hlava propojena i s fyzickým zdravím. Pohyb je dobrý pro srdce, ale prospívá také mozku. Podle vědců z University of British Columbia pomáhá aerobní cvičení starším ženám zvětšit hipokampus, tedy část mozku, která je spojena s ukládáním paměti. American Heart Association proto doporučuje alespoň 150 minut mírné aerobní aktivity týdně, to může být i rychlá chůze, nebo 75 minut intenzivní aerobní aktivity v podobě běhání či plavání.

Jak si zlepšit paměť?

Jedním z obvyklých podezřelých, který stojí za zhoršením paměti, je deprese. Podle studie publikované v časopise Neurology mají lidé s depresí horší epizodickou paměť a dokonce menší objem mozku. „Vzhledem k tomu, že až 25 procent starších dospělých má příznaky deprese, je důležité lépe porozumět vztahu mezi depresí a problémy s pamětí," říká autorka studie Adina Zeki Al Hazzouri z floridské University of Miami Miller.

Zdá se tedy, že vyřešení depresí musí být jedním z prvních kroků na cestě za zlepšením paměti a zachováním duševního zdraví. A jak na to? Odborníci doporučují třeba udržování společenských kontaktů. A přestože tomu dnešní doba moc nepřeje, lze osobní kontakt s kamarádkami nahradit třeba telefonováním. Už 10 minut rozhovoru s někým blízkým významné zlepšuje náladu, paměť a kognitivní schopnosti.

Zdroje informací:

Eatthis.com: 21 Tips That Improve Your Memory, According to Doctors

Sciencedaily.com: Depression linked to memory problems and brain aging

Bjsm.bmj.com: Aerobic exercise increases hippocampal volume in older women with probable mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články