×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

vaření

Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Jak uvařit rychlý zeleninový vývar jako od babičky

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.

Jak na nejlepší bramborovou kaši: Přidejte kapku minerálky a vyzkoušejte zlepšovák s bílkem

Zapečené brambory patří mezi klasiku za pár korun.

Staročeské podzimní menu, které vám doplní síly. Pochutnejte si jako u babičky

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Z dýně můžete vykouzlit třeba úžasnou krémovou polévku

Dýňová sezona začala: Jak vybrat tu správnou a připravit ji na slano i sladko

Rýže existuje velké množství druhů. Každá se hodí na něco jiného.

Tajemství rýže: Jaký druh používat na rizoto a jak tu klasickou nikdy nerozvařit?

Rajčata mají nízký glykemický index a kalorické hodnoty.

Jak zpracovávat rajčata: Můžete je sušit na slunci i v troubě, nakládat a překvapivě i zamrazovat

Z těstovin si můžete připravit skvělá jídla, která milují lidé po celém světě.

Průvodce těstovinami: Co jsou vlastně pappardelle a proč se k omáčkám nejvíce hodí penne?

Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.

Domácí bujón z letní zeleniny: Česnek přidávejte před koncem, rajčaty nešetřete, libeček vše provoní

Rajčatová omáčka na těstoviny:

Suroviny:

1/2 ks cibule 
česnek 8 stroužků
olivový olej 3 lžíce
čerstvá rajčata 900 g
bílé víno 3 lžíce
sůl 1 lžička + na osolení vody
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky
čerstvé lístky bazalky 9 ks
nastrouhaný parmazán.

Postup:

Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Až se bude vařit, přisypejte špagety a uvařte je al dente.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte a na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a asi 2 minuty restujte dosklovata. Následně snižte teplotu, přisypejte česnek a restujte ho dozlatova.
Nakonec přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a semínky. Teplotu trochu zvyšte a přilijte bílé víno. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechejte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené špagety sceďte, přidejte k omáčce a chvíli společně povařte. 
Posypejte natrhanými čerstvými lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.

Průvodce nejlepšími rajčaty: Která jsou vhodná do salátu, která na gril

Salát z nových brambor

Suroviny:

8 menších nových brambor
1 svazek ředkviček
200 g zelených fazolek
1 balení polníčku

Na záivku:

na zálivku

5 lžic olivového oleje
2 lžíce vlažné vody
2 lžičky vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky hrubozrnné hořčice
nasekaná pažitka
sůl, pepř

Postup:

Nejprve si omyjeme brambory a uvaříme je i se slupkou.
Ke konci varu brambor si dáme vařit i fazolky, těm stačí zhruba 5 minut.
Mezitím si omyjeme polníček a ředkvičky a ty pak nakrájíme na plátky.
Přendáme do mísy a připravíme si zálivku tak, že smícháme všechny na ní potřebné ingredience.
Bramborový salát můžete podávat buď teplý, nebo počkat, až brambory a fazolky vystydnou.
Pak už jen stačí promíchat vše dohromady a přelít zálivkou.

Babské rady, jak na nové brambory: Vařte je krátce, proti puknutí propíchněte špejlí a nazelenalé neberte

Pokud si chcete udělat kvalitní a chutný domácí burger, na mase a ingrediencích nešetřete.

Domácí burger na grilu: Jak vybrat maso a proč ho neotáčet vícekrát než jednou

Tartar z červené řepy polechtá vaše chuťové pohárky

Vaření bez chemie: Kde se můžete v klidu a bez výčitek skvěle najíst?

Kluci v akci se vrhají do dalšího benefičního vaření

V hlavní roli kuře i cibulačka! Kluci v akci a jejich nejlepší nízkorozpočtové recepty z benefičního speciálu

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaLetní Dny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
První modely z červeného koberce ve Varech: Hlasitě chrastící šaty ze skla Geislerové i hollywoodská elegance VagnerovéProminentní poustevnice z hotelu Herald Square: Ida Wood svůj pokoj neopustila neuvěřitelných 24 letJak šel čas s Aňou Geislerovou na festivalu ve Varech: Od usedlých vzorů až po pivní pěnu a minimalismusJiřina Bohdalová se na svoji dceru Simonu Stašovou může spolehnout: V jejich rodině je péče o druhé samozřejmostíNezapomenutelné účesy z Varů: Mikádo pro 70+ podle Daniely Kolářové nebo hollywoodské vlny Ani GeislerovéMake-up podle hvězd: Redaktorky Lifee si vyzkoušely do Varů líčení podle Jitky Čvančarové i Moniky Absolonové
Doporučené články
Týdenní horoskop od 7. července: Ryby čeká radost, Býky nebezpečí a Střelcům se uvolní ruceOd viktoriánského prádla k must-have kousku léta: Nebojte se hravosti a dejte šanci bloomer shortsDechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostorTarotový výklad od kartářky Alice Cross od 7. do 13. července 2025: Nechte se vést: Mág vám ukáže cestu, Síla vás ochráníPřehled supermarketů, které zůstanou otevřené během svátků 5. a 6. července, a jak si poradit s online objednávkouJak přežít celý den u vody: Tahák, co (ne)zabalit s sebou a jaké dobroty raději nechat doma

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra