Kuchařka Chili Ta Thuy: Pokud někdo chce, abych se do něj zamilovala, musí umět kachnu s bramborovými knedlíky

Kuchařka Chili Ta Thuy: Pokud někdo chce, abych se do něj zamilovala, musí umět kachnu s bramborovými knedlíky
Zdroj: Herminapress
Kuchařku Chili Ta Thuy jsme potkali na karlovarské kolonádě, kde vařila a měla přednášku pro příchozí návštěvníky Ploom lounge.Redaktorce Veronice z Lifee.cz Chili připravila lokše s trhaným vepřovým masem a kysaným zelím.Ovocný dezert byl ozdobený mrazem sušeným prachem z lesního ovoce.Chili se nám také pochlubila svými šperky. Perlový náhrdelník má od svého tajného ctitele.+ 5 fotek+ 6 fotek

Kuchařka Chili Ta Thuy (31) se věnuje tvorbě mediálního obsahu a nedávno na sebe upozornila účastí v pořadech Survivor nebo také MasterChef. V rozhovoru pro Lifee.cz popisuje jídlo, které pro redaktorku Veroniku připravila, ale zamýšlí se také nad českou kulturou. Jsou podle ní Češi otevřenější exotickým chutím? A jak změnila česká kultura ji, coby rozenou Vietnamku? Kde sehnat suroviny na typické asijské pokrmy?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 07. 2023 08:00

Vietnamka Chili Ta Thuy (31) se s rodinou přestěhovala do Česka s vidinou lepší finanční budoucnosti. Netušila, že se dobře zabezpečí také díky sociálním sítím, kde ji dnes sleduje více než 215 tisíc fanoušků. Také na její přednášce v Ploom lounge bylo v Karlových Varech narváno a fanynky se s ní fotily prakticky nepřetržitě. "Zrovna jsem kamarádkám říkala, že její Instagram je hrozná sranda, že recepty strašně žeru. Je to pecka, skvělá inspirace," nechala se jedna z nich slyšet během našeho rozhovoru.

Sama Chili o sobě tvrdí, že ona sama je de facto česko-asijským twistem, jak to sama dělá v kuchyni. Českou kulturu a gastronomii miluje. "Vždycky říkám, že když někdo chce, abych se do něj zamilovala, tak ať mi udělá kachnu s bramborovými knedlíky a s červeným zelím. Zbožňuji českou kuchyni, ale stejně tak vietnamskou, kterou mi vařila mamka. Dokážu ocenit oba póly," prozradila Chili, která nás během rozhovoru také královsky nasytila.

Znáte houbový prach? Skvělý je v omáčkách

Chili, vysvětlete mi, co jste na dnešním kurzu vařila?

Dnes to byl asijský fushion - lokšové placky s trhaným vepřovým s kořením pěti vůní. K tomu byl salátek z červeného zelí a máta ve třech podobách. Mátové pesto, majonéza a kaviár s limetkou. K tomu drobenka z oříšků a z vypečené slaniny s javorovým glazé.

Takže je to twist na jídla, která všichni známe.

Přesně tak. Jde o variaci na kachnu s lokšemi a se zelím, ovšem bez kachny.

Vašemu dezertu kraloval také lyofilizovaný prach. Můžete přiblížit, jaké je jeho využití v současné gastronomii?

Je to krásná ozdoba, a pokud dbáte na estetickou stránku pokrmů, můžete jím posypat cokoliv. Prach z lesního ovoce, lyofilizovaných malin, vypadá na komplexním jídle moc hezky. Ovoce a zelenina, které jsou sušené mrazem, mají tu výhodu, že uchovávají chutě a jsou skutečně intenzivní. Prach můžete zamíchat třeba do omáčky - vyzkoušejte třeba houbový prach. Jde o snadný trik, jak omáčce dodat chuť.

Jaké dotazy mají lidé, kteří dnes přišli?

Lidé se často ptají na dílčí komponenty, třeba na to trhané vepřové. Ale také se většinou stydí, takže se zeptají až během servírování. Ptají se také na místa, která by měli navštívit.

Vlastní restaurace? Asi ne, je to strašná řehole

Už je Česká republika přístupnější jiným kulturám v otázce gastronomie?

Myslím, že velké supermarkety už mají základ. Najdete tam většinu koření, sójovou omáčku a je tam celý regál s asijskými surovinami. Pokud byste sháněli exotické suroviny, jako je například citronová tráva, tak ty zatím tolik dostupné nejsou. Zatím spíše pro Pražáky, kteří mají přístup k Sapě. Základ už určitě seženete všude.

Nastává u Čechů odklon od těžkých knedlíků k lehčímu jídlu?

Žiju v jakési sociální bublině a v té vidím, že lidé mají zájem o jídlo, chtějí zkoušet a experimentovat. Klasika už je tolik nebaví, v tom vidím trend. Zároveň si myslím, že jsou Češi spíše konzervativnější národ. Hodně lidí se staví k asijské kuchyni negativně nebo se bojí. Také zde není přístup k moři, takže jsou určité kategorie korýšů a měkkýšů, které vzbuzují strach.

Jak vás ovlivnila česká kultura?

Vždycky říkám, že když někdo chce, abych se do něj zamilovala, tak ať mi udělá kachnu s bramborovými knedlíky a s červeným zelím. Zbožňuji českou kuchyni, ale stejně tak vietnamskou, kterou mi vařila mamka. Dokážu ocenit oba póly. Česká kultura mě také ovlivnila, vyrůstala jsem zde, proto Česko považuji za svůj domov. Hrdě se hlásím ke svým vietnamským kořenům a pochopitelně jsem si také prošla tou tradiční velmi přísnou výchovou. Ale česká kultura mě baví, hlavně český humor - zbožňuji například Cimrmany, mám ráda českou literaturu. Jsem zajímavý česko-vietnamský mišmaš, podobně jako věci, které vařím.

Plánujete otevřít svoji restauraci?

To opravdu neplánuji. Restauraci si možná otevřu až v důchodu, až zapomenu na to, že je to špatný nápad. Je to spíše koníček. Přijde to, až nebudu mít energii na americký fotbal a ostatní věci, kterým se věnuji teď. Potom si otevřu tu restauraci, najmu si do ní lidi a já to budu jen organizovat. Je to strašná řehole. Ačkoli je vaření esenciální součástí mé profese a většina lidí si mě spojuje s jídlem, tak mě baví i ostatní hobby - třeba spojení s vědou. Mám ráda, když má jídlo přesah. Jídlo už neřeším jen z pohledu chutě, ale zajímám se také o to, co dělá jídlo s našimi hormony a s naším tělem. Jsou to komplexnější věci, které mě fascinují. Málokdo jim přikládá důležitost. Je to důležitější než recept na trhané vepřové.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články