Vietnamský šéfkuchař Khanh Ta: Češi nejsou na kuřecí pařáty v jídle ještě zdaleka připravení

Vietnamský šéfkuchař Khanh Ta bude jedním z lektorů online kurzů vaření.Důkladně jej během tiskové konference vyzpovídal moderátor a gastro nadšenec Lukáš Hejlík.Vietnamský šéfkuchař Khanh Ta provozuje společně s bratrem v Praze už tři úspěšné restaurace.V rozhovoru pro Lifee.cz Khanh Ta zmínil, že Češi ještě nejsou tak úplně zvyklí zpracovat na jídlo celá zvířata.+ 3 fotky+ 4 fotky

Vietnamský šéfkuchař Khanh Ta otevřel společně s bratrem v Praze už třetí restauraci. Zájem o vietnamskou kuchyni a také kulturu sílí a jak Khanh Ta vysvětluje v rozhovoru pro Lifee.cz, snaží se Čechům předat také lásku ke společnému stolování. Příliš experimentovat v jídle si ale ve vztahu k Čechům zatím moc netroufá.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 11. 2022 12:00

Svoji první restauraci otevřel Khanh Ta s bratrem v pražských Stodůlkách v roce 2013. Jejich rodiče ovšem do Česka přijeli už na začátku 80. let v rámci výměnných pracovních pobytů. Seznámili se v Lomnici nad Popelkou, kde oba pracovali v továrně, a později přivedli na svět dva chlapce.

Objevit lásku k vaření pomohla bratrům česká chůva, u které v Jilemnici trávili část dětství. Teď stojí oba za nejlepšími vietnamskými podniky v Praze. Khanh Ta se navíc rozhodl o své znalosti podělit a na jeho kurzy se můžete snadno přihlásit i vy.

Proč jste se rozhodl stát jedním z ambasadorů ExtraKurzů?

Přišlo mi to jako zajímavý nápad a viděl jsem v tom také jisté zviditelnění naší restaurace. Chtěl bych lidem ukázat, že vietnamskou kuchyni lze vařit lehce a přesně tak, jak by se správně měla dělat.

Je možné vařit pravou vietnamskou kuchyni v českých podmínkách?

Myslím, že suroviny jsou v dnešní době v Česku natolik dostupné, že s nimi lze vařit prakticky jakoukoli kuchyni. Ta vietnamská není složitá a připravit ji dokáže opravdu každý.

Je nějaká surovina, bez které se v kuchyni neobejdete?

Často používáme citronovou trávu nebo limetové listy a samozřejmě hodně bylinek. Bez těch se vietnamská kuchyně neobejde.

Snažíte se vietnamské jídlo v Česku přizpůsobovat našemu prostředí?

Určitě jsou v Česku některé suroviny lepší. Například maso ve Vietnamu není tak dobré jako tady. Proto když použijeme místní kuřata nebo hovězí, bude mít pokrm lepší chuť, než kdybych ho dělal ve Vietnamu.

Přístup Vietnamců k jídlu je velmi specifický, schází se u něj celá rodina. Pokoušíte se tuto filosofii naučit také Čechy?

Večeře jsou ve Vietnamu nejdůležitější částí dne. Celá rodina se sejde u jednoho stolu - děti jsou doma ze školy, dospělí z práce, a jídlo si vychutnávají společně. Sedíme u jednoho stolu nebo na zemi. Je to pro nás opravdu důležité. Jistou roli hraje také sharing, kdy se nevaří jedno jídlo, ale více menších, ze kterých si každý dává to, co mu chutná.

Máte pocit, že jsou Češi v jídle stále trochu konzervativní?

Ve Vietnamu se používá opravdu všechno, celé zvíře. Často se využívají vnitřnosti. V Česku je to už také normální a součástí jistého trendu - šéfkuchaři tomu říkají, že se spotřebuje všechno, od čumáčku po ocásek. Snažíme se to zakomponovat i my, ale zdaleka ne v takové míře jako ve Vietnamu. Tam se jí i kuřecí pařáty a myslím, že na to Češi ještě nejsou připravení.

Související články

Další články