Bydlení v Praze vs za Prahou

Bydlení v Praze vs za Prahou
Zdroj: Depositphotos

Hledáte nové bydlení a přemýšlíte o tom, jestli pro vás bude výhodnější bydlet v Praze nebo za Prahou? Rozhodujete se mezi pronajatým bytem, koupí pozemku a pořízení už postaveného domu? Ve stejné situaci je spousta lidí a takové rozhodování není příliš jednoduché, obzvláště třeba, pokud máte děti či plánujete založit rodinu. V potaz musíte vzít spoustu aspektů na základě kterých je nutné provést finální rozhodnutí, a to ideálně tak, aby byl výsledek ke spokojenosti všech zúčastněných. Zjistěte, jaké jsou plusy a mínusy jednotlivých variant, které vám pomohou ke snadnějšímu rozhodování.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 29. 11. 2022 13:53

Proč bydlet v pronajatém bytě v hlavním městě

Bydlení v pronajatém bytě v hlavním městě vám přinese dlouhou řadu výhod. Především v Praze je dostatek pracovních příležitostí a díky dostupnosti a intervalům MHD to nebudete mít za prací příliš daleko. Pronájem bytu Praha je v tomto ohledu jasnou volbou. Tím ovšem výčet výhod nekončí. V blízkosti většiny bytů se nachází obchod, případně rovnou obchodní centrum, kde najdete lékárnu, obchody s oblečením a nejrůznější služby. A daleko to nebudete mít ani k lékaři, ať už v poliklinice nebo i mimo ni. Oceníte i spoustu možností, co se týče zábavy a trávení volného času, jako jsou kina, divadla, zábavní centra, aquaparky, kavárny a spousty dalších. Na dosah ruky vás budou čekat nejrůznější sportoviště, plavecké bazény, fitness centra a další podobné areály. I na nákup to budete mít blízko. U velké části bytů je alespoň menší obchod v pěší vzdálenosti. Občanská vybavenost je tak velkým kladem. Nevýhodou se může zdát ruch velkoměsta a absence přírody, ale i na území hlavního města Prahy najdete dlouhou řadu parků, lesů, lesoparku a dalších koutů se spoustou zeleně. Mínusem může být i dražší nájem a vyšší výdaje obecně.

Co vám přinese koupě postaveného domu v blízkosti Prahy

V případě, že se rozhodnete pro koupi postaveného domu v blízkosti Prahy, pokud jde o vesnici či menší obec, nejspíš vás nemine dojíždění za prací či dojíždění vašich dětí do školky, školy, případně na kroužky či za zábavou. Možná strávíte i nějaký ten čas v koloně, což vyžaduje notnou dávku trpělivosti a vyrážet tak musíte raději s předstihem. Na druhou stranu budete žít v klidnější lokalitě. Výhodou je více zeleně a čistší vzduch. Plusem je i možnost pěstování ovoce a zeleniny na vlastní zahrádce nebo vlastní bazén. Také děti ocení možnost se proběhnout po zahradě, kde je budete mít pod dohledem. Bydlet za Prahou je i výrazně levnější. Nejspíš se však neobejdete bez financování hypotékou, popřípadě úvěrem ze stavebního spoření. Záporem v případě bydlení v rodinném domě je pak nedostatečná občanská vybavenost v obci, kde může chybět i možnost nákupu nebo je tato možnost velmi omezená. Pokud se rozhodnete bydlet ve větší obci, může v podstatě suplovat občanskou vybavenost velkoměsta. S nabídkou práce to ale nejspíš bude o poznání horší.

Co vás čeká v případě zakoupení pozemku v okolí hlavního města

Pokud si zvolíte variantu koupě pozemku, pak na vás bude čekat spousta nutného a nezáživného vyřizování a bydlení navíc nebude možné v dohledné době. Taková stavba se vším všudy zkrátka několik měsíců, mnohdy i roků zabere. Díky široké nabídce, ve které najdete aktuální pozemky na prodej si ovšem budete moci vybrat přesně takovou lokalitu, která vám svojí polohou bude maximálně vyhovovat. Je ale potřeba počítat s následným vyřizováním potřebných povolení i s tím, že stavba domu nepůjde tak rychle, jak byste si představovali. Výhodou je ale to, že velikost domu a jeho dispoziční řešení si přizpůsobíte přesně svým požadavkům.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články