Česká herečka, která okouzlila Josepha Goebbelse: Před 18 lety zemřela Lída Baarová

Slavná herečka neměla jednoduchý život.
Zdroj: Archiv
Sestra Zora, maminka a malá Ludmila.Z malé Ludmilky vyrostla krásná Lída.Do krásné herečky se zamiloval samotný Joseph Goebbels (vpravo), který však měl v té době už rodinu.Táňa Pauhofová si Lídu Baarovou zahrála ve stejnojmenném filmu Filipa Renče.+ 4 fotky+ 5 fotek

Půvabná česká herečka, představitelka sličných dívek a mladých žen, jejíž život byl poznamenán skandálním vztahem s nacistickým ministrem propagandy ve 30. letech. Po mnoho let ji sledovala plejáda zpravodajských služeb od gestapa až po StB či britskou vojenskou rozvědku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 10. 2018 07:43

Ludmila Babková se narodila 7. září 1914 v Praze do rodiny úředníka pražského magistrátu a operní pěvkyně, která zemřela na následky infarktu během policejního výslechu. Ludmila měla ještě mladší sestru Zorku. Lída Baarová si své umělecké příjmení vybrala podle rodinného přítele Jindřicha Šimona Baara.

Krásná, pracovitá, pilná a talentovaná. Toužila po slávě a to jí ministr propagandy mohl nabídnout – byl to právě on, kdo rozhodoval o udílení rolí v hitlerovském Německu, kde Baarová působila v roce 1934. Naučila se německy tak dokonale, že se zbavila svého přízvuku a stala se tak první českou evropskou filmovou hvězdou.

Goebbels byl ten, kdo kolem Baarové začal kroužit, zval ji ven tak často, až to přerostlo ve vztah. Tehdy ovšem ještě neexistoval Protektorát Čechy a Morava. V roce 1938 musela ale tento vztah přerušit a o rok později Německo opustila na žádost samotného Hitlera. Po konci války byla vyšetřována a vězněna za kolaboraci, nakonec ji však propustili.

Nálepka kolaborantky ji už nikdy neopustila. Lída Baarová, později Ludmila Kopecká a Ludmila Lundwallová, zemřela 27. října 2000 v Salzburku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články