„Chrám pro Titána“ – miliardářský penthouse, který šokoval New York

„Chrám pro Titána“ – miliardářský penthouse, který šokoval New York
Zdroj: unsplash.com

Pandemie byla pro většinu světa těžkým obdobím, nicméně pár vyvolených z krize vyšlo velmi dobře.

Speciální projekt
Speciální projekt 23. 12. 2021 13:00

Jedním z nich je miliardář a manažer hedgeového fondu Bill Ackman. Od začátku roku 2020 více než zčtyřnásobil své čisté jmění a proslavil se tím, že za jediný den vydělal 2,6 mld. dolarů (58 mld. Kč) poté, co úspěšně vsadil na propad akciových trhů v důsledku pandemie.

Není divu, že se s takovým přilepšením poohlíží po něčem velkolepém, za co by peníze utratil. A luxusní penthouse v centru New Yorku tenhle požadavek naplňuje – není to však ledajaký penthouse. Ackmanova futuristická stavba s výhledem na Central Park prý připomíná „létající talíř“ a obyvatele čtvrti Upper West Side dost šokovala.

Ackmanova historie

Pokud nesledujete americké kanály nebo se příliš nezajímáte o akciový trh, pak možná ani nevíte, kdo Bill Ackman je. Tento Newyorčan je investorem a manažerem hedgeového fondu, který se několikrát objevil i v nejsledovanější celostátní televizní stanici CNBC.

Velkou část svého původního bohatství Ackman vybudoval díky sázkám na pravděpodobnost propadu akciových trhů před finanční krizí v roce 2008. Nejednalo se ale o sázky, které by běžný člověk uzavřel například v sázkové kanceláři nebo online kasinu. Ackman nakoupil swapy úvěrového selhání (CDS) proti dluhům americké společnosti MBIA, která poskytuje finanční služby.

CDS se rozumí, že pokud by firma nebyla schopná splácet své dluhy, musela by Ackmana odškodnit. Ackman se trefil: trh se zhroutil a MBIA musela vyhlásit platební neschopnost. Odměna, kterou získal, byla obrovská, dosahovala snad miliardy dolarů.

Tento investor použil podobnou taktiku i při vypuknutí pandemie COVIDu-19, ale tentokrát to povýšil na zcela novou úroveň. V době, kdy se svět vyrovnával s novým smrtícím virem, který se šířil po světě, poskytl Ackman televizi CNBC emotivní rozhovor. Jako pravidelný komentátor finančních zpráv šokoval diváky prohlášením, že „přichází peklo“, a tvrdil, že virus zabije milión Američanů a zničí světovou ekonomiku. Jeho slova vyvolala na finančních trzích chaos, ale Ackman se zdál být připraven: dávno měl nakoupené swapy úvěrového selhání v hodnotě 27 milionů liber, což mu během jediného dne vyneslo neuvěřitelných 2,6 mld. dolarů (58 mld. Kč). Na své investici tedy vydělal prakticky 10 000 %.

Ackman samozřejmě nebyl jediným investorem, který tento typ obchodu provedl, ale samotný rozsah transakce byl mimořádný a vyvolal otázky, jak mohl jeden člověk tak rychle naakumulovat tak velké bohatství.

„Chrám pro Titána“

Penthouse, který chce Ackman postavit pro sebe a svou rodinu, není jen tak ledajaké bydlení. Nachází se na adrese 6-16 West 77th Street, na střeše 120 let staré budovy. Navrhl ho Norman Foster a díky futuristickému designu příkře kontrastuje s okolím. Jeden z místních obyvatel ho nazval „Chrámem pro titána“. Ačkoli se dílo může jevit extrémně extravagantně, Ackman trvá na tom, že bude „velmi minimalistické“.

Podnikateli hraje do karet jedna věc: stávající budova, kterou plánuje zrenovovat. Mnohem poutavější než Ackmanovy plány je ale současný růžový štukový blok o čtyřech jednotkách, které předchozí majitelka, spisovatelka Nancy Friday, před svou smrtí v roce 2017 na dům napojila. Tvrdí, že díky jeho plánům by dům nebyl pro sousedy „tolik bijící do očí“.

Ackman se prostřednictvím videohovoru obrátil také na členy Komunitní rady Manhattanu (CB7). Prohlásil, že místo i oblast se mu natolik líbí, že si tam s manželkou přejí založit rodinu. Uvedl, že stavba by byla „přínosem pro okolí“.

Výzva zabrala. Rada CB7 dala plánům zelenou a Ackman nyní musí požádat o podporu Komisi pro ochranu památek. Jedná se o závěrečnou fázi před zahájením výstavby, která je pro místní komunitu významným okamžikem.

 Obavy obyvatel

Plány vyvolaly kritiku řady lidí z okolí, z nichž někteří dali komunitní radě svůj názor jasně najevo. Objevila se i obava, že stavba zničí proslulé výhledy do okolí a bude se jednoduše „dívat spatra na lidstvo a divokou přírodu pod sebou“.

Dále panuje přesvědčení, že návštěvníci, kteří se přijdou podívat na památky v oblasti, mezi které patří i Přírodovědné muzeum, by se mohli při pohledu na stavbu ptát: „Kdo to dopustil a co je to proboha napadlo?“

Pokud stížnosti padnou na úrodnou půdu a Ackman prohraje, pak lze s jistotou říci, že bez domova rozhodně nezůstane. Bydlí totiž v luxusním bytě nedaleko, dále vlastní penthouse se šesti ložnicemi za 91,5 miliónů dolarů (2 mld. Kč) s výhledem na Central Park a také komplex třech domů na pláži v Hamptons.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články