Etnografka Eva Davidová: Zemřela žena s velkým srdcem, které patřilo Romům

Etnografka Davidová zemřela 21.9.2018
Zdroj: Petr Axmann
Romové bývají často talentovaní hudebníciRomové jí říkali prostě EvoEva Davidová věnovala svůj život podpoře romské kulturyEtnografka Davidová zemřela 21.9.2018+ 1 fotka+ 2 fotky

Na konci září zemřela ve věku 85 let Eva Davidová, etnografka, socioložka, historička umění a také fotografka, která se od poloviny 50. let systematicky věnovala studiu způsobu života a kultury Romů v Čechách, na Moravě a na Slovensku.

Redaktor
Redaktor 02. 10. 2018 16:38

Eva Davidová se narodila v roce 1932 v Praze, kde vyrůstala a vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a do roku 1976 působila v Sociologickém ústavu Akademie věd. V roce 1976 se s rodinou přestěhovala do Českého Krumlova, kde pracovala jako muzejnice, výzkumnice, přednášela na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a externě i na několika dalších univerzitách a 15 let v Krumlově pracovala i jako okresní konzervátorka památkové péče.

Davidová v letech 1958–1959 pořídila dnes již slavné snímky kočovných olašských Romů, kteří se poté museli usadit na základě zákona č. 74/1958. Ve fotografické dokumentaci života Romů pokračovala i v dalších letech a jako odborná pracovnice různých vědeckých a kulturních institucí zůstala Romům věrná celý svůj život.

Za celoživotní práci v oblasti záchrany, dokumentace a prezentace tradiční kultury Romů v České republice a na Slovensku dostala Davidová v roce 2002 od ministra kultury Pavla Dostála medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). V roce 2012 obdržela i Cenu Muzea romské kultury za dlouholetou neúnavnou práci ve prospěch romského etnika a za významnou roli, kterou sehrála při zakládání a budování Muzea romské kultury.

Dne 21. 9. její život vyhasl. Rozloučení se konalo pouze v kruhu rodinném.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články