Film Pějme píseň dohola: Při natáčení děti tajně hrály flašku, Geislerová byla neukázněná

Pějme píseň dohola je česká filmová komedie z roku 1990. Jedná se o režijní debut režiséra, producenta a člena Divadla Sklep Ondřeje Trojana i scenáristů Jana Hřebejka a Petra Jarchovského.
Zdroj: Čsfd
Pějme píseň dohola je česká filmová komedie z roku 1990. Jedná se o režijní debut režiséra, producenta a člena Divadla Sklep Ondřeje Trojana i scenáristů Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Hořká komedie o bláznivých příhodách táborového praktikanta.Jedná se o poměrně pozoruhodné dílo, které je velmi podobné zvláštní poetice a humoru Divadla Sklep, jehož děj je úmyslně koncipován jako svérázné pásmo složené z absurdních, parodických, satirických a recesistických scének, které se odehrávají v prostředí letního dětského tábora někdejší Pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže.Atmosféru snímku také velmi silně poznamenala skutečnost, že v době jeho přípravy došlo v někdejším Československu k výrazným společenským změnám.+ 6 fotek+ 7 fotek

K prvním citovým i sexuálním zážitkům lze přijít různě. Spolehlivé v tomto směru bývaly zejména pionýrské tábory, hojně pořádané za minulého režimu. Přesně o tom vypráví film režiséra Ondřeje Trojana a slavného scénáristického dua Hřebejk - Jarchovský, ve kterém si po několika peripetiích zahrála i jejich nynější oblíbenkyně Aňa Geislerová.

Petra Járková
Petra Járková 24. 07. 2019 16:00

Nahořklá komedie Pějme píseň dohola ukazuje obvyklé táborové stereotypy, lásky, trápení a zápolení. Byla natočena roku 1990 a vy se na ni dnes můžete opět podívat na televizních obrazovkách.

Prvotní záměr

Pějme píseň dohola mělo původně být drama z reálného socialismu, ale sametová revoluce, jež proběhla během příprav, přinutila režiséra Ondřeje Trojana záměr přehodnotit. Jan Hřebejk a Petr Jarchovský, kteří začali psát scénář na Silvestra 1989, nakonec udělali z Pějme píseň dohola komedii s občasným rýpáním do právě skončené socialistické éry.

Rychlý konkurz

Na konkurz k filmu dorazily přes dva tisíce lidí, avšak Ondřej Trojan měl vyhrazeno pouhých 6 hodin, a tak si stoupl před halu a jen lidem říkal, zdali mají jít dál, nebo domů (tím zabral 4 hodiny). Mezi 200 šťastlivců se dostala i Aňa Geislerová, ta však byla neukázněná, dělala si, co chtěla a byla poslána domů. Následně si Ondřej Trojan uvědomil, že nemá obsazenou ani půlku, a tak Aně roli nakonec dal.

Legenda Šašek

Role správce Čady byla nabídnuta komikovi Jiřímu Šaškovi, jenž ji vzápětí přijal, čímž udělal oběma scénáristům obrovskou radost. Pro Hřebejka s Jarchovským byl Šašek legenda, přestože kvůli své politické nespolehlivosti v době totality, v níž Šašek prožil drtivou většinu svého života, prakticky neúčinkoval v televizi ani ve filmu a málokdo si jej tak pamatuje.

Oblíbená flaška

Hra „flaška” děti natolik zaujala, že když se točily scény s dospělými (bez dětí), chodily ji tajně hrát. Režisér Trojan prohlásil, že děti strávily více času hraním flašky, nežli před kamerou.

Zajímavosti

Scénárista Jan Hřebejk řadí Pějme píseň dohola mezi své oblíbené filmy, protože je podle něho „trapný a ošklivý“. Vtipné je, že když se na něj vydal poprvé do kina, prodavač lístků film zkritizoval a snažil se Hřebejka od nákupu lístku odradit. Navíc byl prvním filmem, kde se poprvé vyskytla do té doby neznámá Aňa Geislerová.

O ČEM JE FILM PĚJME PÍSEŇ DOHOLA SE DOZVÍTE Z GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články