Jaké jsou výhody lyofilizovaného ovoce a kde ho koupíte

Jaké jsou výhody lyofilizovaného ovoce a kde ho koupíte

Ovoce představuje bohatý zdroj důležitých vitamínů, minerálů a dalších pro tělo podstatných látek. Velkou nevýhodou však je jeho relativně rychlá kazivost. Mezi jedny z aktuálně nejlepších způsobů uchování ovoce patří lyofilizování. O co se jedná, jaké druhy ovoce se takto ošetřují a kde si je můžete pořídit?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 07. 02. 2023 12:45

Proces sušení mrazem

Lyofilizace je proces, při kterém se ovoce suší pomocí velmi silného vzdušného proudění o mrazivých teplotách. Tento proces trvá několik hodin a výsledkem je dehydrované ovoce, které může být skladováno po mnoho měsíců až let bez ztráty kvality. V porovnání s klasickým sušením při vysokých teplotách nedochází k poškození cenných látek, což jsou především vitamíny.

Dlouhá trvanlivost a příjemná konzistence

Lyofilizované ovoce je oblíbené především pro jeho trvanlivost a schopnost obnovit odstraněnou vlhkost a konzistenci. Má totiž lehkou zcela vysušenou strukturu s jemným křupnutím, ale velmi intenzivním aroma, které je zvýrazněno právě díky bohatému obsahu látek v kombinaci s absencí vody.

Bohatý obsah prospěšných živin

Lyofilizované ovoce představuje zdroj důležitých živin, včetně vlákniny, draslíku, vitamínu C a řady dalších vitamínů a minerálů. Tím, že jsou všechny živiny uchovány během procesu lyofilizace, je takové ovoce obzvláště bohaté na živiny, takže se jedná o vhodnou volbu do zdravého a vyváženého jídelníčku. Lyofilizované ovoce si můžete vychutnat samotné nebo ho přidat do cereálií, sušenek, dezertů, ale třeba i do smoothie. Navíc je díky preciznímu usušení takové ovoce snadno přenosné a trvanlivé, takže je skvělou volbou pro lidi, kteří se pohybují po cestách.

Jaké druhy ovoce se lyofilizují a jak poznat dobrou kvalitu

Procesem lyofilizace je možné v zásadě ošetřit jakýkoliv druh ovoce. Nejběžnějšími druhy ovoce, které se lyofilizují, jsou například jahody, ananas, banány, pomeranče, jablka, hrozny, manga, citrony a kiwi.

Při nákupu ovoce sušeného mrazem by se mělo dát pozor na to, aby neobsahovalo žádné přidané cukry. Lyofilizované ovoce je bohaté na cukry, které přirozeně obsahuje, takže je naprosto zbytečné kupovat výrobky s přidanými sladidly. Podobně jsou na tom i nejrůznější éčka a další přídavné konzervanty, které by ve složení kvalitního sušeného ovoce neměly vůbec figurovat.

Kde koupíte lyofilizované ovoce?

Kvalitní ovoce sušené mrazem se skvěle hodí jako surovina pro výrobu celé řady zdravějších sladkostí, pochoutek a podobně. Základní nabídku nabízí e-shop s lyofilizovaným ovocem, kde najdete nejrůznější druhy ovoce bez éček, konzervantů nebo přidaného cukru. Specializovaný velkoobchod s lyofilizovaným ovocem Lyofio nabízí různé varianty zpracování a různé druhy mrazem sušeného ovoce ve vysoké kvalitě a za příznivé ceny.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články