Jeden z nejlepších válečných filmů Pianista: Podle zápisků hudebníka natočil Polanski veledílo

Pianista je francouzsko-německo-polsko-nizozemský dramatický film, který v roce 2002 natočil režisér Roman Polanski.
Zdroj: TV Nova
Pianista je francouzsko-německo-polsko-nizozemský dramatický film, který v roce 2002 natočil režisér Roman Polanski. Film Pianista je příběhem Wladyslawa Szpilmana, skvělého pianisty a uznávaného interpreta Chopinových skladeb.Polsko je napadeno německými vojsky, která brzy přicházejí i do jeho hlavního města Varšavy. Téměř okamžitě jsou uplatněny tvrdé restrikce vůči zdejší židovské komunitě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Filmů s tematikou druhé světové války bylo natočeno bezpočet. Jen několik jich ale patří mezi kvalitní kousky. Jedním z nich je velkolepý snímek Pianista od režiséra Romana Polanského. Životní roli si zde střihl herec Adrien Brody.

Petra Járková
Petra Járková 14. 09. 2019 16:00

Autobiografie Smrt města

Ty největší příběhy píše sám život. Druhá světová válka napsala takových tisíce. Jen většina z nich vůbec nepatřila mezi ty šťastné. Své životní drama si mezi lety 1939–1945 prožil i Polák židovského původu Wladyslaw Szpilman. Do propuknutí války žil společně se svými třemi sourozenci a rodiči ve Varšavě a živil se jako hudebník. Po nástupu nacistů však jeho život nabral jiný směr a namísto kariéry talentovaného umělce začal bojovat o holé přežití. O svých zážitcích napsal v roce 1946 autobiografii Smrt města, později uváděnou pod titulem Pianista. Podle ní natočil Roman Polanski v roce 2002 stejnojmen­ný film.

Oscar za hlavní roli

Celý příběh leží především na bedrech hlavního protagonisty a právě při jeho výběru měl režisér Roman Polanski šťastnou ruku. Rozhodl se pro tehdy osmadvacetiletého Adriena Brodyho, který zde podal oslňující výkon, po právu oceněný soškou Oscara. V roce 2003 se tak Brody stal nejmladším mužským hercem, který získal Oscara. Toto prvenství mu dosud nikdo nestačil vzít. Jednalo se přitom o Brodyho úplně první (a zároveň poslední) nominaci a dokázal porazit i ostřílené matadory v čele s Jackem Nicholsonem nebo Michaelem Cainem. Jeho pojetí polského pianisty si zkrátka naprosto získalo srdce akademie i veřejnosti.

Opuštěný muzikant

Muž ve filmu ztratí své příbuzné a dostane se do situace, kdy je absolutně odkázán na pomoc druhých a mnohdy i pouhé štěstí, jak může názorně ukázat například jedna z posledních scén, když se Wladyslaw setká s německým důstojníkem. Žije v úkrytu, odtržený od okolního světa a coby tvořivý člověk taky trpí nemožností hrát, což si vynahrazuje dojemnou imaginární hrou na piano. Brody se pro psychicky náročnou roli nebál nemilosrdné přípravy, a aby se co nejlépe vcítil do postavy opuštěného muzikanta žijícího v permanentním strachu, zbavil se nejenom svého bytu a auta, ale i své tehdejší přítelkyně.

Respekt

Oscarem byl oceněn také Polanski a scenárista Ronald Harwood. Od té doby byly natočeny další snímky s tematikou druhé světové války a spousta jich natočena jistě ještě bude. Pianista je ale jeden z těch, které se vám do paměti vryjí nejvíc. Je to přesně ten typ filmu, po jehož projekci budete citově zcela rozebraní a jenom mlčky zůstanete zírat do obrazovky. Naléhavosti Pianisty na emoce diváka o to více přispívá fakt, že se všechno skutečně stalo.

NA SNÍMKY Z FILMU PIANISTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články