Uplynulo 31 let od smrti zpěváka Roye Orbisona: Zabila ho posedlost dietami, synové mu uhořeli při požáru

Roy Kelton Orbison byl známý americký zpěvák, kytarista a skladatel. Romantický tenor patřil v 50. letech k průkopníkům rokenrolu a rockabilly, zpíval country, ke konci kariéry pak v jeho repertoáru převažovaly písně ve stylu melodického rocku a popu.
Zdroj: Twitter.com
Roy Kelton Orbison byl známý americký zpěvák, kytarista a skladatel. Romantický tenor patřil v 50. letech k průkopníkům rokenrolu a rockabilly, zpíval country, ke konci kariéry pak v jeho repertoáru převažovaly písně ve stylu melodického rocku a popu.Když bylo Orbisonovi osm let, koupil mu otec první kytaru. Sám se na ni naučil hrát. Svou první hudební skupinu The Wink Westerners založil v roce 1949 ve svých třinácti letech. Pokud právě nezpíval se svou skupinou, hrál na kytaru a skládal písně.Skupina se pravidelně objevovala ve vysílání rádia KERB v texaském Kermitu. Pronikla i do vysílání místní televizní stanice. Jedním z hostů jejich pořadu byl i Johnny Cash, který jim doporučil, aby se pokusili získat kontrakt u hudebního vydavatelství Sun Records producenta Sama Phillipse.+ 5 fotek+ 6 fotek

Romantický tenor patřil v 50. letech k průkopníkům rokenrolu a rockabilly, zpíval country, ke konci kariéry pak v jeho repertoáru převažovaly písně ve stylu melodického rocku a popu. Několikanásobný držitel cen Grammy se proslavil například písněmi Ooby Dooby, Oh, Pretty Woman, Crying, Running Scared nebo You Got It.

Petra Járková
Petra Járková 06. 12. 2019 07:00

Orbison se narodil ve Vernonu v severním Texasu jako druhé dítě zdravotní sestry Nadiny Shultsové a dělníka Orbie Lee Orbisona, který pracoval na ropných vrtech i jako automechanik. V době Royova narození, za velké hospodářské krize, byli oba rodiče bez práce a se třemi dětmi se i později opakovaně stěhovali. Z Vernonu se rodina v roce 1943 stěhovala za prací nejdříve do Fort Worth, v roce 1946 pak do města Wink na západě Texasu blízko hranic s Novým Mexikem.

Manželství a děti

V roce 1956 se Orbison oženil s Claudette Frady, o rok později se manželé přestěhovali do Nashvillu. V roce 1958 se jim narodil syn Roy, v roce 1962 Antony a jako poslední Wesley. Orbisonovo pracovní vytížení v první polovině 60. let a jeho častá nepřítomnost doma vedly k rozporům s jeho ženou a manželství skončilo rozvodem.

Tragická dovolená

Po nějakém čase si však oba manželé k sobě opět našli cestu a začátkem června 1966 se vydali na motocyklech na společnou dovolenou. Cesta však skončila tragicky. 6. června se Claudette těžce zranila při dopravní nehodě a po převozu do nemocnice zemřela.

Smrt synů

Během Orbisonova koncertního turné po Anglii vyhořel do základů rodinný dům v Old Hickory Lake v Hendersonville ve státě Tennessee. Při požáru 14. září 1968 zahynuli dva z Orbisonových synů (Roy a Antony). Nejmladšího syna Wesleye, kterému byly tehdy tři roky, zachránili prarodiče. Orbisona tyto tragédie těžce poznamenaly a měly negativní dopad na jeho život i kariéru.

První úspěchy

Prvního komerčního úspěchu dosáhl Orbison písní Ooby Dooby, kterou složili Orbisonovi přátele ze školy a kterou produkoval Norman Petty. Mnoho dalších písní z tohoto období pak produkoval Sam Phillips, u něhož nahrávali také Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash a Elvis Presley. Orbisonovu píseň Claudette nahráli The Everly Brothers na B stranu singlu s jejich hitem All I Have To Do Is Dream.

Posedlost dietami

Roy Orbison nepatřil k rockovým hvězdám, které by měly problémy s alkoholem a drogami. Jeho závislostí byla posedlost dokonalou postavou. Neustále hubl a přibíral. Podle Michaela Huntera Orbison zcela ignoroval varovné příznaky blížícího se infarktu. Tři měsíce před svou smrtí se svěřil svému příteli Johnnymu Cashovi s tím, že má často silné bolesti na hrudi. Cash se ho snažil přemluvit, aby zašel k doktorovi, ale muzikant jeho rady odmítl s tím, že to zvládne.

Zbytečná smrt

Začátek prosince 1988 trávil Orbison v Nashvillu. 6. prosinec strávil nákupy a létáním s modely letadel, během odpoledne si ale stěžoval na bolest na hrudi. Zkolaboval v domě večer v době, kdy ho byl navštívit Jean Sheperd. S těžkým infarktem byl zpěvák převezen do nemocnice v Hendersonville. 6. prosince ve 23:54 konstatovali lékaři smrt. Roy Orbison byl pohřben 15. prosince 1988.

NA ZPĚVÁKA ROYE ORBISONA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články