Kam vyrazit na Velikonoce: Tradiční si můžete vychutnat v Kouřimi a netradiční v evropských metropolích

Takhle to dříve na Velikonoce v domácnostech chodilo
Zdroj: Skanzen Kouřim
Vytvořte si velikonoční atmosféru domaV Bílém domě každoročně děti hledají velikonoční vajíčkaTradiční Velikonoce v KouřimiTakhle to dříve na Velikonoce v domácnostech chodilo+ 6 fotek+ 7 fotek

Velikonoce nabízejí každoročně několik dnů zaslouženého volna. První jarní dny a víkend prodloužený o pondělí i pátek přímo vybízí k výletům do přírody nebo návštěvě evropských měst. Přinášíme vám několik tipů, díky kterým si užijete volno plnými doušky.

Petra Járková
Petra Járková 02. 04. 2019 14:00

Tradiční Velikonoce 

Bohatý velikonoční program nabízí řada českých měst i muzeí. Vraťte se do časů minulých a navštivte skanzen v Kouřimi. Díky tradičním lidovým stavbám v prostředí starého ovocného sadu a ukázkám lidových řemesel a zvyků přímo od „místních“ zažijete Velikonoce jako malované.

Tradiční Velikonoce si můžete také užít na velikonočních jarmarcích. Na Velký pátek 19. dubna proběhne již 19. ročník jarmarku v Úštěku. Vedle tradičního pletení pomlázek, vystoupení folklórních souborů a divadel, uvidíte také obří slepici na chůdách s vejcem.

Velikonoce v zahraničí

Na Velikonoce se připravuje každá země po svém. V Berlíně se věší na stromy kraslice, v Paříži pojídají čokoládu, ve Vídni pořádají nejlepší evropské velikonoční trhy a v Budapešti jsou ženy kropeny vodou. V Dánsku si zase lidé píší tzv. „škádlivé dopisy“, podepsané pouze počtem teček, který odpovídá počtu písmenek ve jménu odesílatele, no a ve Švédsku nosí dopisy děti převlečené za čarodějnice. Ty přiběhnou se zapečetěným dopisem, strčí jej adresátovi pod dveře, někde se schovají a čekají, jak bude dotyčný reagovat. V Itálii a na Kypru se velikonoční tradice spojují hlavně s jídlem. V Itálii je tradičním pokrmem pečené jehněčí a preclíky. O Italech se také říká, že to byli právě oni, kdo vynalezl čokoládová velikonoční vajíčka. Možností je mnoho, stačí si jen vybrat, které zvyky vám jsou nejbližší a kde budete chtít svátky strávit.

Velikonoce doma

Pokud se vám letos nikam nechce, prostě zůstaňte doma a vykouzlete si velikonoční atmosféru tam. Vajíčka ozdobte pomocí cibule nebo lipového květu. Z čerstvých vrbových proutků nechte mužské osazenstvo uplést na Bílou sobotu pomlázku. O Velikonočním pondělí potom navštivte rodinu a nechte děti koledovat. Nezapomeňte upéct beránka nebo mazanec, který provoní celý byt. Recept můžete ozvláštnit višněmi a mákem či si udělat bezlepkovou variantu. Na internetu je velké množství receptů a tipů, i když všichni víme, že rodinný recept je stejně ten nejlepší.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články