Klíčové otázky a odpovědi okolo Harryho a Meghan: udrží si místo na trůnu? A co bude s tituly?

Klíčové otázky a odpovědi okolo Harryho a Meghan: udrží si místo na trůnu? A co bude s tituly?
Zdroj: Instagram Sussexroyal
Meghan Markle (narozena 4. srpna 1981) je manželka britského královského prince Harryho, vévody ze Sussexu, humanitární pracovnice a bývalá americká herečka. Celý její současný titul zní Její královská Výsost vévodkyně ze Sussexu.Narodila se v Los Angeles, kde také začala studovat herectví. V roce 2002 se poprvé objevila jako herečka, a sice v epizodě televizního seriálu General Hospital. Na snímku v seriálu Kravaťáci (2012).Její doménou byly právě seriály (Fringe, Hranice nemožného, Kriminálka New York apod.).Hrála však i ve filmech, například Šéfové na zabití.+ 7 fotek+ 8 fotek

Celý svět už několik dní nemluví o ničem jiném, než o kauze prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří se vzdali svých rolí v královské rodině. Ale co to vlastně znamená? Otázek je stále spousta. Dnes se má v sídle královny Alžběty II. konat krizová schůzka nejbližších členů rodiny. Nechme se tedy překvapit, co všechno se po ní změní a co se bude dít...

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 13. 01. 2020 10:53

Situace v britské královské rodině je zamotanější než kdykoliv dřív. Harry a Meghan se vzdali svých královských povinností a uvedli, že chtějí odstoupit jako starší členové královské rodiny. Také mají v úmyslu začít pracovat a stát se tak finančně nezávislými. Tím ovšem celý proces nekončí, naopak, je teprve na samém začátku.

Každý se ptá, co se bude nyní dít. Jenže přesné odpovědi skoro nikdo nezná, dokonce ani britská královna Alžběta II. neví, co všechno bude následovat. Možná, že si vévoda a vévodkyně ze Sussexu ani přesně neuvědomili, co všechno svým rozhodnutím vyvolají.

Otázek je celá řada, zatímco odpovědí je v současné době méně. Pár z nich už se ale krystalizuje…

Udrží si vévoda ze Sussexu šesté místo na trůnu?

Ano, udrží. Trůn se totiž ve Velké Británii dědí legislativně. Aby bylo dědictví „vymazáno“ z posloupnosti, tak by bylo potřeba zásahu britského parlamentu. Z Downing Street ale zní, že otázky týkající se Harryho a Meghan jsou určeny pouze královské domácnosti.

Udrží si královské tituly?

Podle všeho ano. Vévoda a vévodkyně si totiž nepřejí, aby o ně přišli. A jak to bude s jejich synem Archiem? Ten titul, díky rozhodnutí svých rodičů, nemá. Jeho celé jméno je Archie Harrison Mountbatten-Windsor a tak to taky zůstane.

Co bude s Harrym, pokud by se manželé rozvedli?

To, co pár plánuje udělat, se v britské historii dosud nestalo, takže neexistují žádné precedenty. Ale Harry by i v případě rozvodu zůstal členem královské rodiny, na tom odstoupení od jeho povinností nic nezmění.

Pomohou jim s tiskem?

Nebylo žádným tajemstvím, že se Meghan ve své roli necítila komfortně, mimo jiné i kvůli velkému tlaku ze strany médií, na který zřejmě nebyla zcela připravena. Královská rodina jí v této oblasti určitě pomáhala, ovšem není jasné, do jaké míry, a tak se zatím ani neví, jak velkou jí nabídne podporu v „novém“ životě.

Co bude s Invictus Games?

S Harrym jsou neodmyslitelně spojeny také charitativní sportovní hry Invictus Games. A na tom se nic měnit nebude. Nadace Invictus Games Foundation s princem Harrym jako patronem bude pokračovat bez ohledu na to, co se bude dít v královské rodině.

Co bude s domem ve Windsoru?

Další ožehavá kauza. Každý totiž moc dobře, ví, že jejich sídlo ve Windsoru bylo nedávno opraveno z peněz daňových poplatníků. A Harry s Meghan budou Frogmore Cottage jako oficiální bydliště, z něhož budou podporovat monarchii, používat i nadále.

Bude jim „platit“ veřejnost?

Harry a Meghan uvedli, že už nebudou dostávat finanční prostředky prostřednictvím suverénního grantu. Tento grant jim však poskytuje údajně jen pět procent zdroje jejich příjmů. I nadále jim však bude poskytována bezpečnostní ochrana, která je hrazena městskou policií financovanou daňovými poplatníky. A taky je otázkou, kdo bude platit jejich cesty z Anglie do Kanady.

Řada lidí ze vzniklé situace obviňuje hlavně Meghan. Na její cestu do královské rodiny se můžete podívat v galerii:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články