Koupit, či nekoupit: Podle čeho se rozhodovat, když hledáte ojetinu?

Koupit, či nekoupit: Podle čeho se rozhodovat, když hledáte ojetinu?
Zdroj: Pexels

Pořízení nového auta může být pro člověka pořádnou výzvou nehledě na to, zda hledá ve sféře vozů nových, či ojetých. Ať už patříte k těm, co auta střídají skoro tak často jako ponožky, nebo ne, určitě v něm chcete jezdit minimálně několik let a cítit se přitom bezpečně.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 14. 06. 2021 10:26

Nová auta v tomto ohledu mají velkou výhodu. Přicházejí k vám přímo z výroby a vy se tím pádem nemusíte při nákupu obávat žádných skrytých vad ani zkrácené životnosti.

Jejich slabinou je však výrazně vyšší pořizovací cena, která pro celou řadu řidičů představuje výraznou překážku, a proto se mnohem častěji obracejí k vozům ojetým. Kvůli určité míře opotřebení bývají podstatně levnější a mohou vám spolehlivě sloužit celá léta.

Aby však byla vaše koupě skutečně výhodná, je třeba vybírat opravdu obezřetně. I když vozidlo zvenčí vypadá nejen v pořádku, ale také velmi atraktivně, může mít své nedostatky. Jak tedy správně vybrat ojeté auto?

Neplaťte více, než je nutné

Pokud se v autech nevyznáte, určit výhodnou cenu pro vás může představovat problém. Poznat, zda požadovaná částka odpovídá stavu vozu, počtu najetých kilometrů i modelu a značce, vyžaduje trochu znalostí a zkušeností.

V dnešní době naštěstí máme k dispozici obrovské množství dat, se kterými můžeme pracovat kdykoliv a kdekoliv, a to přímo na internetu.

Online autobazary jsou skvělým místem, kde si ceny můžete porovnat. Ideální jsou ty pokročilejší jako třeba Sauto.cz, které umožňují filtrování výsledků podle jednotlivých parametrů.

Až budete mít nějaký model vyhlédnutý, vyhledáte si na inzertním serveru vozy podobných specifikací a poté porovnáte cenu vyhlédnutého kusu s výsledky vyhledávání. Tímto způsobem si nejen ověříte cenu, ale možná také objevíte konkurenční nabídky, které pro vás budou mnohem zajímavější.

VIN kód vám prozradí vše

Jak už jsme zmínili v úvodu, i když auto vypadá velmi solidně, při bližším zkoumání se může ukázat, že má za sebou rozsáhlejší opravy – obvykle v důsledku havárií.

Většinou se jedná o linie jednotlivých dílů, které na sebe nepasují tak, jak by měly. Známky opravovaného auta jsou často tak malé, že si jich většina nových majitelů všimne bohužel až pár týdnů po koupi, přestože jim prodejce opakovaně tvrdil, že auto bourané nebylo.

Před dvěma lety Asociace obchodu ojetými automobily (AOOA) přišla s výsledky průzkumu, které ukazují, že skoro dvě třetiny kupujících se s tímto problémem setkaly.

Právě z toho důvodu se na trhu objevují firmy jako cerVertical, které vám poskytnou přehled o kompletní historii vozu na základě poskytnutého VIN kódu. Pro představu carVertical recenze zahrnují například:

Základní informace o voze – jestli došlo k havárii, krádeži, manipulaci s tachometrem nebo ho někdo v minulosti využíval jako taxi

Technické specifikace – upřesnění modelu auta, typu motoru, výbavy a dalších parametrů

Všechna důležitá data – informace o roce výroby, datech registrace, prohlídkách STK, změnách majitelů či nahlášených škodách

Časová osa najetých kilometrů – přerušení růstu naznačuje stočený tachometr, součástí jsou i detaily o údržbě a doporučení do budoucna

Vývoj ceny vozidla – ukazuje odhad jeho současné hodnoty a vývoj v minulosti

Informace o evidovaném poškození – včetně ilustrace, státu nahlášení škody a cenového odhadu případných oprav

Služba vás bude stát jen pár stovek, což je v porovnání s tím, že byste museli řešit následky škod, které jste sami nezpůsobili, dost výhodné. Vše navíc vyřešíte komfortně online, a tak vám objednávka nezabere ani příliš mnoho času.

Sice se tímto způsobem nedozvíte o škodách, které nikdo nenahlásil, ale na druhou stranu budete mít o kupovaném voze mnohem více informací než bez prověření, a tak si můžete domluvit výhodnější cenu nebo z obchodu úplně vycouvat.

Samozřejmě byste neměli zapomenout vůz pořádně projet. Jedna věc jsou data, druhá věc váš pocit z jízdy. Za volantem potřebujete mít pocit kontroly a bezpečí. Pokud vás některé aspekty ovládání rozptylují, je velmi pravděpodobné, že se to do budoucna nezmění.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články