Legendární film Pupendo: Natáčení zkomplikovaly záplavy, snímek neměl v kinech konkurenci

Pupendo je český barevný film režiséra Jana Hřebejka z roku 2003 natočený na motivy knih Petra Šabacha, zejména knihy Opilé banány. Film ukazuje život v Československu v době komunistického režimu 80. let 20. století.
Zdroj: Česká televize
Pupendo je český barevný film režiséra Jana Hřebejka z roku 2003, natočený na motivy knih Petra Šabacha, zejména knihy Opilé banány. Film ukazuje život v Československu v době komunistického režimu 80. let 20. století. V novém filmovém vyprávění autorského týmu Pelíšků a Musíme si pomáhat se opět přeneseme v čase, tentokrát těsně před orwellovský rok 1984. Do časů, kdy historie v Čechách odplývala pomalu jako kalná voda řeky Vltavy, která obtéká periferní pražský Libeňský ostrov.Do doby, kdy ovzduší lehce zavánělo zatuchlinou, podobně jako slepá ramena a zátočiny téhle středoevropské řeky. Ocitáme se v době, kdy generaci pražského jara 1968, pamatující záchvěv násilně přetržené svobody, protéká život mezi prsty jako líně plynoucí říční tok, který zanáší dávné iluze naplaveninami a bahnem.Hlavní postavou filmu Pupendo je akademický sochař Bedřich Mára, který žije se svojí rodinou, manželkou - keramičkou Alenou a dvěma syny - Matějem a Bobšem v malém činžovním bytě na pražském nábřeží. Před lety musel z politických důvodů opustit místo vedoucího ateliéru na pražské Akademii. + 6 fotek+ 7 fotek

V roce 2003 vznikl pod taktovkou dua Šabach a Hřebejk další skvělý film. Vzniklo Pupendo, hořká komedie, jejíž děj se odehrává před rokem 1984. Snímek si získal opět srdce diváků nejen svým příběhem, ale především skvělými hereckými výkony Holubové, Duška, Polívky a Cibulkové s Liškou.

Petra Járková
Petra Járková 04. 01. 2020 16:00

Jedná se o čtvrtý filmový počin Jana Hřebejka, ve kterém se vrací opět do minulosti. Právě tímhle tématem si získal diváky, jelikož dobu minulou dokáže i dnes skvěle vykreslit.

Mince na pupendo

Mince, která se používala na provedení pupenda, byla vždy předem nabarvena na červeno, ale to jen na vystouplých místech. To proto, aby po sobě zanechala co nejvýraznější stopy a aby byl obtisk lépe vidět.

Povodně

Když se měly v roce 2003 točit hlavní scény filmu v Praze, přišla neočekávaně velká voda. Tvůrcům to značně zkomplikovalo natáčení, jelikož většina scén se měla točit v zaplavených oblastech.

Holubová a improvizace

Největší komičkou byla po celou dobu natáčení Eva Holubová. Některé scény byly natočeny na základě její improvizace, ale režisérovi se tak líbily, že je ponechal ve finální verzi, aniž by o tom sama Eva věděla.

Špinavý záda

Ve scéně, kdy se Pavel Liška chlubí se svým audiosystémem, pustí písničku Špinavý záda od kapely Jasná páka. Skupina se v roce 1983 dostala na seznam zakázaných kapel.

Obrovský úspěch

Snímek neměl v kinech konkurenci, a tak se stal za rok 2003 nejúspěšnějším filmem v našich kinech.

NA SNÍMKY Z FILMU PUPENDO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: FILM PUPENDO MŮŽETE VIDĚT DNES OD 21:10 NA ČT1.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články