Letošní vánoční trendy: Udržitelnost, střídmost a skandinávský styl

Letošní vánoční trendy: Udržitelnost, střídmost a skandinávský styl
Zdroj: Futurino

Vánoce jsou pro někoho kouzelný čas plný klidu a pohody a pro jiného náročné období plné stresu a napětí. Spousta lidí totiž bere v období adventu obchody a e-shopy útokem. Výsledkem je hromadění jídla, dárků a zbytečností, které ve výsledku vůbec nevyužijí. Jak pojmout Vánoce trochu jinak a užít si je v pohodě a udržitelně?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 18. 11. 2022 09:31

Vyrobte si vlastní vánoční dekorace

Vlastnoručně vyrobená vánoční výzdoba je kouzelná, originální a její výroba spolehlivě zabaví vás i vaše ratolesti. Navíc je mnohem levnější a zvládne to opravdu každý. 

Dejte proto prostor své kreativitě a vyrobte si například elegantní adventní věnec, vánoční stromečky ze šišek a zátek, dřevěné hvězdičky nebo jiné minimalistické ozdoby. Skandinávský styl je totiž letos v kurzu a ten ctí především přírodu, přírodní materiály a střídmost.

TIP:

Chcete výrobu dekorací pozvednout ještě o úroveň výš? Využijte materiály, které už doma máte. Posbírejte nepotřebné věci, jako jsou například zátky od vína, balicí papír, skleněné lahve nebo zavařovací sklenice. To vše totiž můžete při výrobě vánočních ozdob využít. 

Dárky i jídlo nakupujte s rozmyslem

Při nákupu vánočních dárků a jídla se zbytečně nenechávejte unést marketingovými akcemi a nakupujte opravdu jen to, co skutečně potřebujete. Hromady jídla a cukroví s největší pravděpodobností stejně nakonec vyhodíte. 

TIP:

Podpořte například lokální výrobce a farmáře nákupem jejich výrobků a potravin. 

U dárků nezapomeňte také na životní prostředí. Udržitelné dárky nemusí být čistě z přírodních surovin. Mohou to být i funkční věci, které pomáhají s vytvářením udržitelné domácnosti. Při jejich výběru je důležité myslet i na to, zda je obdarovaný skutečně využije, a nekupovat zbytečnosti.

TIP:

Pokud si na to troufáte, zkuste dárky vlastnoručně vyrobit. Určitě blízkým uděláte radost pleteným či ušitým dárkem. Vedle nešlápnete ani s vánočním likérem, domácí paštikou nebo marmeládou. Hravě zvládnete i výrobu voňavého domácího mýdla nebo přírodních svíček, které obdarovaného zajisté potěší.

Balte dárky s ohledem na přírodu

Zabalení vánočních dárků může stát pěknou sumu. Nehledě na to, kolik odpadu po vás zůstane. Globální spotřeba balicího papíru, který po pár minutách radosti a napětí zamíří do koše, činí podle odhadů zhruba 540 000 tun. A to už je pořádné číslo. Co to tedy pojmout trochu jinak a ekologičtěji?

Ekologické balení dárků se stává aktuálně trendem číslo jedna. Využít můžete loňský balicí papír, staré noviny nebo japonskou techniku furoshiki. V Zemi vycházejícího slunce se totiž dárky tradičně balí do čtvercového kusu látky, která se dá opětovně využívat.

TIP:

Pokud už dárky zabalíte do papíru, použijte obyčejný papír, který je nebělený, nelesklý, bez plastových přídavků a omotaný například obyčejným provázkem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články