Menstruace v zimě na horách: Zvyšuje se riziko infekce a hrozí úrazy

Při svých dnech dbejte na zvýšenou hygienu
Zdroj: Pixabay
Když máte bolestivou menstruaci, rozhodně nemáte chuť na sportovní aktivity.Na wellness při svých dnech zapomeňte, jste náchylnější k infekcímPři svých dnech dbejte na zvýšenou hygienuHory si při svých dnech zrovna neužijete+ 1 fotka+ 2 fotky

Dovolenou na horách může ženám zkomplikovat menstruace. Krvácení a bolesti podbřišku mohou ovlivnit sportovní výkon i znemožnit relaxaci ve wellness. V průběhu menstruace je totiž tělo ženy náchylnější k infekci a roste riziko úrazu při sportu. Jak při menstruaci na horách dbát o hygienu či jak si ulevit od nepříjemných projevů?

Petra Járková
Petra Járková 04. 03. 2019 08:00

Menstruace při zimním pobytu na horách může dovolenou znepříjemnit. Některé ženy ji totiž mívají doprovázenou bolestmi hlavy či citlivostí podbřišku, což může značně omezit požitek z lyžování či jiných zimních sportů. Navíc mohou tyto projevy snížit kvalitu výkonu, zhoršit pozornost a zvýšit tak i riziko úrazu. Zároveň platí, že zvýšená fyzická zátěž v období menstruace obvykle způsobuje intenzivnější krvácení. To pak bývá delší a bolestivější.

Na sjezdovce i v sauně lze prochladnout, při menstruaci hrozí infekce

Při pobytu na horách jsou stále oblíbenější wellness procedury. Sportovci po celodenním výkonu rádi relaxují v sauně nebo ve vířivce. Tento způsob relaxace však pro ženy v období silného krvácení není příjemný a navíc jim hrozí vyšší riziko infekce. V době menstruace je totiž mikrobiální obraz pochvy v nejhorším stavu z celého cyklu. Ženské orgány jsou tak méně odolné proti vlivu bakterií. Zároveň při ochlazování po sauně nebo i při prochladnutí na sjezdovce hrozí vyšší riziko vzniku zánětu ženských partií či močového měchýře.

Při lyžování jsou nejpohodlnější tampony, menstruační kalíšky se mohou uvolnit

Při pobytu na horách bývá někdy obtížné dodržet zvýšenou hygienu, kterou má žena doma běžně dostupnou. Proto je i na základě plánované dovolené třeba zvolit správné hygienické potřeby. Při pobytu na horách není vhodné spoléhat na menstruační kalíšek, který se například při pádu na lyžích může posunout či uvolnit. Navíc je při celodenním pobytu na svahu problematická jeho údržba. Při sportu ženy nejčastěji uvádějí jako nejpraktičtější variantu používání tamponů, u kterých při sportu hrozí nejmenší riziko protečení. Pokud žena používá například látkové vložky, opět by měla dopředu myslet na to, zda bude mít možnost správné údržby těchto hygienických potřeb.

Bolesti zmírní doplňky stravy, pomohou i s PMS a únavou

V případě, že má žena s menstruací spojené bolesti nebo několik dnů před zahájením menstruace prožívá příznaky premenstruačního syndromu, měla by zvážit možnosti, jak si ulevit. S nepříjemnými projevy menstruace mohou pomoci doplňky stravy, které jsou určeny přímo ženám, například Sarapis mensis. Vitamín B pak pomáhá ulevovat od únavy a vyčerpání, kterému ženské tělo v období menstruace často podléhá. Právě zvýšená únava je při sportovních aktivitách na horách riziková.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články