MUDr. Jiří Ferra: Naším úkolem je pomoci klientům od hendikepů

MUDr. Jiří Ferra: Naším úkolem je pomoci klientům od hendikepů
Zdroj: Perfect Clinic

Estetická chirurgie patří poslední léta k velmi žádaným. K našim předním plastickým chirurgům patří také MUDr. Jiří Ferra z Perfect Clinic. Původně se věnoval dětské chirurgii, později se jeho cesta začala ubírat jiným směrem a dnes je žádaným plastickým chirurgem na klinice Perfect Clinic.

Speciální projekt
Speciální projekt 14. 10. 2021 20:00

Původně jste se věnoval dětské chirurgii. Proč jste se rozhodl změnit své profesní cesty a nyní se převážně věnujete estetické chirurgii?

Byla to náhoda. Jednoho večera mi zazvonil telefon s nabídkou na doplnění mikrochirurgického týmu kliniky plastické chirurgie nemocnice na Vinohradech. Chvíli jsem přemýšlel, ale tato nabídka mi přišla zajímavá. Začínal jsem původně jako dětský traumatolog, ale po narození svých dětí jsem nebyl dál schopný operovat děti. Nabízený druh speciální traumatologie mi přišel přitažlivý. Protože součástí plastické chirurgie je i chirurgie estetická, „přičichl“ jsem blíže k této části oboru. Kdybych měl plastickou chirurgii jako obor charakterizovat, nazval bych jí psychochirurgií. Naším úkolem je pomoci našim klientům od hendikepů, které oni sami vnímají jako rušivé a jejich odstraněním jim zlepšit kvalitu života.

Univerzální ideál krásy neexistuje

Jak se obor plastické chirurgie vyvíjí?

Dnes již neřešíme jen zásadní změny vzhledu, obor se posouvá ke korekcím jemných nuancí, které pacient vnímá jako rušivé. Posouváme se k miniinvazivním metodám chirurgické intervence. Objevily se nové metody za použití výplňových materiálů, vstřebatelných niťových liftingů, terapie botoxem a z původně chirurgického oboru se stává multidisciplinární obor, kterým se snažíme zlepšit kvalitu života a pomoci s hendikepem, který naše pacientky trápí.

Jak vnímáte krásu? Existuje vůbec „univerzální krása“?

Neexistuje. Historicky se pojem krásy určitě vyvíjel. Jedná se o subjektivní kategorii. Etnicky, geograficky ani v různých věkových kategoriích se na ideálu krásy nikdy neshodneme. Žena, která se jeví krásnou v Africe či Jižní Americe, by v evropských poměrech za krásnou třeba ani nebyla. Stejně tak i v různých věkových skupinách je za krásno považováno něco jiného. Plastický chirurg by nikdy neměl být arbitrem krásy. Měl by být pomocníkem, průvodcem, popřípadě i vykonavatelem, který se snaží pomoci vyrovnat se s hendikepy, které naše klientky subjektivně vnímají. Proto se vždy jako první při konzultaci ptám: Co Vás trápí, co se Vám na Vás nelíbí? A společně se snažíme najít cestu, jak tento hendikep odstranit.

Kdo je MUDr. Jiří Ferra

  • Vystudoval 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, v té době se jednalo o fakultu dětského lékařství. Práce s dětmi ho lákala už od studií, rozhodl se jít cestou dětské traumatologie, pracoval na dětské chirurgii v nemocnici na Bulovce.
  • Jeho profesní cesta se však následně začala ubírat jiným směrem a dnes je žádaným plastickým chirurgem. Byl členem speciálního mikrochirurgického a replantačního operačního týmu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde s plastickou chirurgií začínal, cenné zkušenosti sbíral také v zahraničí.
  • Působil jako stážista na Klinice plastické a rekonstrukční chirurgie v Kantonální nemocnici v Basileji. Po atestaci vyhrál konkurz a nastoupil na místo vedoucího lékaře pro plastickou a rekonstrukční chirurgii na Kliniken Freyung-Grafenau v Německu, kde pracoval 4 roky.
  • Dnes se převážně věnuje estetické chirurgii. V Perfect Clinic je od jejího založení významným členem lékařského týmu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články