Nepravdy o kouření v těhotenství. Toto byste měla vědět

Kouření během těhotenství neobhájíte žádnou výmluvou
Zdroj: pixabay
Kouření během těhotenství neobhájíte žádnou výmluvouKouření je špatnéExistuje mnoho výmluv, proč nepřestatVždy se dá přestat, je to jen o silné vůli+ 1 fotka

Kouření je velice špatný zlozvyk, který není prospěšný ani vám a ani vašim dětem. Spousta billboardů, článků a odborníků na tento problém upozorňuje, ale lidé si jednoduše říci nedají. Proto existuje mnoho výmluv a špatných argumentů, proč s kouřením nepřestávat. Mnohem horší je, když žena nepřestane kouřit ani v těhotenství, nebo se své chutě na cigaretu nesnaží alespoň omezit na minimum. Ženě kuřačce se totiž nikdy nenarodí zcela zdravé dítě. Tak, jak se to mezi kouřícími matkami často traduje. Jaké jsou další mýty o kouření v těhotenství?

Redaktor
Redaktor 01. 06. 2018 11:30

Kouřila jsem celé těhotenství a dítě je naprosto v pořádku. To znamená, že druhé bude také v pohodě

Pokaždé, když v těhotenství kouříte, vystavujete své dítě velkému riziku. Dítě se v děloze dusí. To, že se vám narodilo dítě, které vypadá zdravě, neznamená, že vás stejné štěstí potká znovu. I když se děti kuřaček mohou zdát po narození zcela zdravé, problémy se mohou objevit až později. Například špatné soustředění ve škole, vyrážky, alergie, špatná imunita a astma jsou časté příčiny kouření v těhotenství. Matce kuřačce se tak skoro nikdy nenarodí zcela zdravé dítě.

Není nic špatného na tom, že miminko je po narození drobnější

Matkám kuřačkám, které opravdu hodně kouří, se často rodí drobná miminka menšího vzrůstu. Jsou často plačtivá, protože jsou závislá na nikotinu z matčiných cigaret.  Děti s nízkou porodní váhou mívají větší rizika závažných zdravotních problémů než ty s normální hmotností. Tyto potíže se mohou projevit již v raném dětství, anebo až v dospělém věku. A právě kouření zvyšuje nebezpečí nízké porodní váhy miminka.

Jsem těhotná už tři měsíce. Nepotratila jsem, tak mohu vesele kouřit dál

Ano, je pravda, že první tři měsíce jsou nerizikovější, protože existuje velká šance potratu. To ale neznamená, že byste měla kouřit dál. Každé snížení spotřeby cigaret je velké plus. Pokud přestanete s cigaretami, snížíte riziko nízké porodní váhy na riziko běžné populace. Zároveň tím zvýšíte šance vašeho miminka na správnou funkci plic.

Přestat s kouřením znamená abstinenční příznaky, které by stresovaly miminko

Když skončíte s cigaretami, rozhodně svému nenarozenému dítku žádnou stresovou újmu nezpůsobíte. Naopak, odvyknutím od cigaret prospějete svému tělu i plodu. Toto opatření bude chránit vaše dítě i po narození, poněvadž ho nebudete vystavovat tzv. pasivnímu kouření, které může zvýšit mimo jiné i riziko náhlého úmrtí novorozence.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články