Nicholas Winton v sukních: Jaká byla žena, která mu pracovala po boku?

Doreen Warrinerová na portrétu z roku 1925.
Zdroj: archiv
Takhle dopadaly děti v koncentračních táborech.Doreen Warrinerová na portrétu z roku 1925.Doreen Warrinerová byla takovým Nicholasem Wintonem v sukních.Doreen Warrinerová ve stáří na své zahrádce.+ 6 fotek+ 7 fotek

Ač sir Nicholas Winton bývá právem v českých médiích zmiňován, jeho „kolegyně“ a britská spoluobčanka Doreen Warrinerová již nikoli. Přitom toho pro československé aktivní antinacisty a jejich rodiny vykonala vskutku mnoho.

Petra Járková
Petra Járková 24. 04. 2019 12:00

V roce 1938, v době, kdy se nad Evropou začala pomalu stahovat černá mračna, začala Warrinerová pracovat v Praze coby představitelka Britského výboru pro uprchlíky z Československa.

Díky pomoci členů britské Labour Party sestavila první seznamy možných emigrantů, pracně pro ně získávala víza a na průběhu transportu se sama aktivně i podílela, mimo jiné osobně doprovázela vlaky s uprchlíky. Vedle sira Nicholase Wintona je hlavní postavou v kauze záchrany českých uprchlíků, bývá však bohužel často opomíjena a málokdo si pod jejím jménem něco vybaví.

To by se však nyní, při příležitosti nedávno uplynulých 115 let od jejího narození, mělo změnit. Česká média chystají zprávy a reportáže o životě paní Doreen.

K podpoření akce mající za cíl dostat zachránkyni mnoha Čechoslováků před jistou smrtí z rukou nacistů více do povědomí se nyní přidává i hotel Alcron. Doreen Warrinerová totiž hotel používala po dobu svého pražského pobytu jako základnu, a to od října 1938  do dubna 1939. Za účasti britského velvyslance proto bude v prostorách hotelu koncem dubna 2019 odhalena její pamětní deska.

Hotel Alcron je symbolem historicky pozitivní energie, která ovšem čiší z toho místa i nyní. Proto si tedy návštěvu tohoto kouzelného místa nenechte ujít, ať už abyste této velké ženě věnovali tichou vzpomínku před její pamětní deskou, nebo abyste ochutnali dokonalou kuchyni, kterou Alcron nabízí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články