Před 77 lety byl Julius Fučík zatčen gestapem: Byl odhalen na tajné schůzce osmi lidí

Julius Fučík a jeho motáky z vězení.
Zdroj: G.cz
Julius Fučík a jeho motáky z vězení.Vězeňský rukopis Julia Fučíka.Julius Fučík byl zapáleným komunistou.Fučíkova kniha Reportáž psaná na oprátce.+ 7 fotek+ 8 fotek

Levicový novinář a komunista Julius Fučík patřil k nejvýznamnějším ikonám komunistické ideologie. Představoval pro ni ideální typ tzv. nového člověka. Zejména jeho obraz nabízený mládeži plnil funkci závazného vzoru. Fučík byl však zatčen gestapem a vězněn. Z vězení však posílal takzvané motáky, z kterých byla později vydána kniha nazvaná Reportáž psaná na oprátce.

Petra Járková
Petra Járková 24. 04. 2019 08:00

Fučík pocházel z dělnické rodiny - jeho otec byl soustružník z pražského Smíchova a vášnivý divadelní ochotník - a již od studentských let inklinoval k dělnickému hnutí. Do komunistické strany vstoupil hned v roce 1921, v pouhých osmnácti letech. Od počátku se profiloval především jako novinář. V letech 1928-1938 působil jako šéfredaktor časopisu Tvorba, od roku 1929 pracoval i v Rudém právu. V průběhu tzv. bolševizace KSČ, kdy do vedení strany pod silným nátlakem Moskvy nastoupila skupina kolem Klementa Gottwalda, zaujal jednoznačně prosovětské pozice.

Roku 1938 si po mnohaleté známosti vzal za ženu Augustu Kodeřicovou, později známou jako Gusta Fučíková. Za svědka jim vedle Jana Švermy šel pozdější organizátor poválečného komunistického teroru Bedřich Reicin. V padesátých letech ho pak Fučíková při vykonstruovaných procesech i po jeho popravě obviňovala, že byl udavačem gestapa a má na svědomí i „Julkovu“ smrt. Jejich manželský svazek byl nicméně oběma pojímán spíše volně: manželství pokládali za buržoazní přežitek, a jako sezdaní navíc mohli žádat úřady o penzijní příspěvek.

Začátek okupace ještě Fučík prožil s manželkou v domažlickém příbytku svých rodičů, postupně ale převažoval odbojářský zájem, a tak se vrátil do Prahy. Zapojil se do komunistického ilegálního odboje v roce 1941, kdy Německo napadlo Sověty. Dostal se do řídící pozice pro vydávání tiskovin.

24. dubna roku 1942 byl Julius Fučík zatčen gestapem, vše se odehrálo na tajné schůzce v bytě Jelínkových, kde se sešlo osm lidí. To už bylo samo o sobě porušením základních zásad ilegální práce.  Z pražské Pankráce putoval do Budyšína a nakonec do Berlína-Plötzensee. Zde byl v září 1943 popraven oběšením.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články