Nouzový stav v Česku? Lidé se naučili být solidární a zodpovědní. Roušky chtějí nosit dál!

Nouzový stav v Česku? Lidé se naučili být solidární a zodpovědní. Roušky chtějí nosit dál!
Zdroj: Pixabay.com

Čas od času sice slyšíme, že někdo porušil karanténní opatření, ale většina Čechů je zodpovědných, vážnost situace si uvědomují a pravidla plně respektují. Až 46 % občanů hodlá nosit roušky dobrovolně dál, 38 % se bude vyhýbat místům s vysokým počtem lidí.

Petra Járková
Petra Járková 30. 04. 2020 12:59

Průzkum společnosti Bohemia Sekt byl realizován v období od 9. do 16. dubna na vzorku 600 respondentů z celé České republiky a má ukázat, co si občané naší republiky vzali ze nepříjemné situace, které nás sužuje už mnoho týdnů, k srdci, a jak se budou chovat po ukončení nouzového stavu.

Solidarita na prvním místě

V časech těžkých se Češi vždy projevovali jako solidární národ. Nejinak tomu je i v současné situaci. Celých 81 % lidí uvádí, že po konci karantény bude podporovat místní firmy. Jakým způsobem? Téměř polovina Čechů bude nakupovat potraviny a nápoje českého původu, 28 % podpoří turistický ruch a využije nabídku domácích dovolených a 10 % zajde častěji do restaurace nebo baru, který je nyní uzavřen.

Změna spotřebního chování

Průzkum také ukázal, jak se změnily nákupní zvyky a spotřební chování velké části oslovených lidí. Změnila je až polovina. Do kamenných obchodů proto zajdou méně často, za to na větší nákup a 21 % raději nakoupí online a to včetně sortimentu jako jsou sekty a vína.

V našem e-shopu osobnivinoteka.cz evidujeme výrazný nárůst objednávek od vyhlášení karantény. Ve srovnání s loňským dubnem, je to nárůst o 350 procent.  Navíc, kdo jednou tento způsob vyzkouší, často u něj zůstává natrvalo. Proto očekáváme, že v tomto ohledu karanténní opatření online obchodu prospějí i v dlouhodobém horizontu,” komentuje zvýšenou poptávku po online nákupech vín marketingový ředitel společnosti Bohemia Sekt Martin Fousek.

Češi se do hospod nechystají

Pokud byste očekávali, že se po ukončení nouzového stavu chystá každý Čech do hospody, tak byste byli překvapeni. Tři čtvrtiny nebudou konec karantény slavit vůbec, čtvrtina plánuje domácí oslavu s blízkými. A pokud budou dál platit některá bezpečnostní opatření, například doporučené rozestupy mezi lidmi, až 66 % lidí si na nějakou dobu odepře i návštěvu restaurací a barů.

„Zájem o vína a sekty, kterými si lidé zpestřují chvilky doma nebo domácí oslavy, je srovnatelný s uplynulými roky. Těžké časy však zažívá gastronomie, kde máme mnoho partnerů. Plánujeme se proto podílet na znovunastartování jejich byznysu tak, aby se lidé mohli v budoucnu do své oblíbené restaurace vracet,“ říká Martin Fousek.

Nejvíce chybí rodina a přátelé

Po pěti týdnech v karanténě lidem nejvíce chybí kontakt s blízkými, na který si stěžuje polovina Čechů, a také možnost cestování, které postrádá 30 % lidí. Některé změny se naopak Čechům líbí a budou je chtít zařadit do běžného života. Pětině vyhovuje volnější pracovní tempo a čtvrtina chce být více s partnerem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články