Oscarový Joker Joaquin Phoenix před lety přišel o bratra. River se předávkoval a zemřel na ulici

Oscarový Joker Joaquin Phoenix před lety přišel o bratra. River se předávkoval a zemřel na ulici
Zdroj: koláž: Lifee.cz

Oscara za nejlepší herecký výkon v v neděli večer obdržel v Los Angeles americký herec Joaquin Phoenix, který zářil ve filmu Joker. Poté, co dorazil na pódium pro svou sošku, spustil dlouhou a zajímavou děkovnou řeč. Během té zavzpomínal i na svého bratra Rivera, který zemřel už v roce 1993. Bylo mu pouhých 23 let.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 11. 02. 2020 10:13

Joaquin Phoenix se o sošku Oscara ucházel už počtvrté, pětačtyřicetiletý rodák z Portorika se ale konečně dočkal až nyní. Na výsluní ho vynesl snímek Joker, který získal rovněž Oscara za nejlepší hudbu.

Oddělili jsme se od přírody

Každý vítěz má právo na děkovnou řeč. A toho využil i Joaquin, který na pódiu strávil suverénně nejvíc času ze všech oceněných. „Nejlepší dárek, který jsem dostal, je možnost využít hlas ve prospěch těch, kteří ho nemají," řekl na začátku projevu, v němž se dotkl politiky, rasismu, ekologie nebo práv zvířat.

Filmový Joker si na sebe také vzal stejný oblek, který měl i na několika dalších výjimečných událostech, což je věc, která v Hollywoodu není příliš běžná. „Úplně jsme se oddělili od přírody a spousta z nás si myslí, že jsme centrem vesmíru. Drancujeme svět a jeho přírodní bohatství," dodal.

Známý americký herec se však dotkl ještě jednoho, pro něj velmi osobního a citlivého tématu. Joaquin totiž připomněl památku svého staršího bratra Rivera, který zemřel v roce 1993 na chodníku před hudebním klubem The Viper Room v Kalifornii na předávkování drogami. A Joaquin byl, stejně jako jejich sestra a Riverova přítelkyně, u toho.

Mír se dostaví

River Phoenix se narodil v roce 1970 v Oregonu a nastartoval hodně úspěšnou hereckou kariéru. Ve sbírce má dokonce i Zlatý glóbus a Oscara za vedlejší roli ve filmu Running on Empty (Čas zastavit se).

V době své slávy byl tento sympatický blonďatý herec, ale také hudebník a aktivista za práva zvířat, idolem spousty teenagerů. Teď už na něj ale zbyly jen vzpomínky, které má Joaquin stále v živé paměti. Stejně jako jejich sestra - zpěvačka Rain, jež nedávno vydala album s názvem River a věnovala ho právě jemu. Rain dokonce se svým bratrem před lety vystupovala v hudební kapele Aleka's Attic.

A své vzpomínky věnoval Riverovi v závěru motivačního oscarového proslovu také Joaquin. „Když mu bylo sedmnáct, napsal tato slova: Pokud o záchranu budeme usilovat s láskou, mír se dostaví,“ uzavřel svou dojemnou řeč.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články