Renée Zellweger získala sošku Oscara za roli hollywoodské hvězdy Judy Garland. Jaká byla?

Renée Zellweger získala sošku Oscara za roli hollywoodské hvězdy Judy Garland. Jaká byla?
Zdroj: Profimedia.cz

Renée Zellweger se stala jednou z hlavních hvězd nedělních Oscarů. Známá americká herečka během 92. ročníku udílení cen Akademie získala prestižní ocenění pro nejlepší herečku v hlavní roli ve snímku Judy, v němž si zahrála hollywoodskou legendu Judy Garland. Navázala tak na herce Ramiho Maleka, který si loni odnesl sošku za nejlepšího herce ve filmu Bohemian Rhapsody, ve kterém hrál Freddieho Mercuryho.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 10. 02. 2020 11:07

Renée Zellweger byly jen dva měsíce, když známá zpěvačka a herečka Judy Garland opustila tento svět. Tehdy se psal rok 1969. Judy se k divadlu a filmu dostala už ve velmi útlém věku. V dětství si zahrála ve snímku Čaroděj ze země Oz, za což dokonce získala dětského Oscara.

Problémy brzy řešila alkoholem a prášky

Judy Garland dosáhla spousty úspěchů a získala rovněž dvě nominace na Oscara - za snímky Zrodila se hvězda (1954) a Norimberský proces (1961) – ani jednu z nich ale neproměnila.

Řešila však také spoustu problémů v osobním životě. Už ve svých patnácti letech začala být ze všeho, co se okolo ní dělo, unavená a své starosti řešila prášky a alkoholem. Její kariéra připomínala horskou dráhu, měla však tři děti a pro ty chtěla zajistit co nejlepší život. Proto se snažila vrátit na prkna, která znamenají svět. A to se jí také povedlo!

Judy ale bohužel zemřela už jako mladá. V jejích 47 letech jí dostihlo to, čemu celý svůj život nedokázala odolávat. „Když slavíme naše hrdiny, tak si připomínáme, jak nás sjednocují a definují. Tohle je pro vás, slečno Garland. Přestože Judy tuto čest v té době neobdržela, jsem si jistá, že tento okamžik je rozšířením oslav jejího dědictví, které začalo v našem filmovém souboru,“ prohlásila pyšně Zellweger během udílení Oscarů v komplexu Dolby Theatre v kalifornském Los Angeles. „A je to také reprezentativní skutečnost, že její odkaz ojedinělé výjimečnosti, inkluzivity a štědrosti ducha přesahuje jakýkoliv umělecký úspěch,“ dodala.

Jednoho Oscara už má

Renée Zellweger, které je padesát let, získala první sošku Oscara už za vedlejší roli ve filmu Návrat do Cold Mountain. Toto ocenění však podle většiny obdržela jako útěchu za to, že rok předtím těsně prohrála boj o nejlepší herečku za snímek Chicago.

Role Judy Garland je velmi úspěšná. Dokonce už dvě herečky získaly za její ztvárnění v minisérii Život s Judy Garland: Já a mé stíny z roku 2001 cenu Emmy. Judy Davis tehdy obdržela ocenění vynikající herečky a Tammy Blanchard získala ekvivalentní cenu za ztvárnění mladé Garland.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články