Králíček Jojo: K oscarovému filmu, který se natáčel v Česku, vychází knižní předloha

Králíček Jojo: K oscarovému filmu, který se natáčel v Česku, vychází knižní předloha
Zdroj: CinemArt
Být v nacistické třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci HitlerjugendSmyslem a cílem toho všeho je stát se řádným a plnohodnotným nacistou.A tím chce být i Jojo (v úžasném podání šikovného a nadaného Romana Griffina Davise), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu přihlouplý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství.Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku Elsu (Thomasin McKenzie).+ 3 fotky+ 4 fotky

Úspěšný film Králíček Jojo režiséra a scenáristy Taiky Waititiho, který se právě hraje v našich kinech, na nedávných Oscarech získal sošku za nejlepší adaptovaný scénář. Snímek měl dalších pět nominací v kategoriích nejlepší film, herečka ve vedlejší roli (Scarlett Johansson), střih, kostýmy a výprava – v této kategorii byla nominována i česká výtvarnice a návrhářka dekorací Nora Sopková. Ačkoli nakonec Oscara nevyhrála, i tak je to veliký úspěch pro ni a pro český film.

Milan Valden
Milan Valden 29. 02. 2020 09:29

Králíček Jojo, film v koprodukci USA / Nový Zéland / Česko, se navíc celý natáčel v Česku, konkrétně v Žatci a Úštěku, v němž byly vybrány lokace na Mírovém náměstí, na radnici a v domě správce místního hradu. Natáčelo se i v Praze (např. ve studiích na Barrandově a v Petschkově paláci), Chcebuzu, Kytíně, Dolních Beřkovicích a v bývalém cukrovaru Lenešice. Scéna u vody se záběrem na plavební komory byla natočena na zdymadle Hořín u Mělníka.

Komedie, u které mrazí

Komediální film s vážným podtónem je trochu bizarní. Divák se u něj nasměje, ale také ho zamrazí a přinutí k zamyšlení. Odehrává se za druhé světové války v jednom německém městě a jeho hlavní postavou je desetiletý kluk Jojo.

Být v nacistické třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. Jedním z těch, kdo k tomu děti cvičí, je i kapitán Klenzendorf (Sam Rockwell). Smyslem a cílem toho všeho je stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i Jojo (v úžasném podání šikovného a nadaného Romana Griffina Davise), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu přihlouplý Adolf Hitler (Taika Waititi).

Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku Elsu (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit, i když se docela snaží. A pohled malého kluka na celý svět se pomalu začíná měnit…

Nebe v kleci – knižní předloha nyní i v češtině

Předlohou k filmu byl román Nebe v kleci (Caging Skies) z roku 2008 od novozélandsko-belgické spisovatelky Christine Leunens (*1964), která se narodila v Americe. Román u nás právě vychází v překladu Iny Leckie.

Oproti filmu je v knize několik odlišností. Johannes, nadšený a zanícený člen Hitlerovy mládeže, žije ve velkém domě ve Vídni. Jednoho dne zjistí, že jeho rodiče ukrývají za falešnou zdí židovskou dívku jménem Elsa. Johannes je upřímně otřesen. Postupně se ale jeho počáteční hrůza mění v zájem, následně v lásku a nakonec v posedlost. Jeho rodiče ale jednoho dne zmizí a Johannes si uvědomí, že je jediný, kdo o Elsině přítomnosti v domě ví, a je tudíž zodpovědný za její přežití.

Mezi mladými lidmi vzniká zvláštní vztah, jsou si navzájem manipulátory i manipulovanými. Johannes se obává konce války, protože s ním by přišel o Elsu i o jejich vztah. O vztah, jenž se zmítá mezi vášní a posedlostí, závislostí a lhostejností, láskou a nenávistí… Poutavá a skvěle napsaná kniha, podle níž vznikl originální a moc dobrý film.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU KRÁLÍČEK JOJO:

Zdroje:

https://www.jota.cz/nebe-v-kleci

https://www.csfd.cz/film/626971-kralicek-jojo

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články