Papež František promluvil o koronaviru. Je to podle něj odplata přírody za to, jak se k ní lidé chovají

Papež František promluvil o koronaviru. Je to podle něj odplata přírody za to, jak se k ní lidé chovají
Zdroj: Pixabay.com

Papež František se rozpovídal o koronavirové situaci ve světě. Jeho pozornost se zaměřila na odplatu přírody, pomoc bezdomovcům, ale také varoval lidi před populistickými politiky, kteří se objevují na světové scéně. Sám nyní bojuje s těžkou bronchitidou a je rád, že během ní může být ve „svém“ Vatikánu.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 09. 04. 2020 10:54

Hlava katolické církve si myslí, že současná koronavirová situace je reakcí přírody na obyvatelstvo, které do dnešní doby ignorovalo ekologickou krizi. „Na částečné katastrofy jsme nereagovali. Kdo teď mluví o požárech v Austrálii, nebo si pamatuje, že před 18 měsíci mohla loď projet severním pólem, protože ledovce roztály? Kdo teď mluví o povodních?“ řekl svatý otec britskému katolickému novináři Austenovi Ivereighovi v e-mailovém rozhovoru, který byl následně zveřejněn v časopisech The Tablet and Commonwealth.

Teď uvidíme chudobu

Papež nemá jasný názor na to, jestli se jedná o opravdovou pomstu přírody, ale podle něj je koronavirová krize odpovědi přírody na současný stav. Rodák z Argentiny, který byl do čela katolické církve zvolen v roce 2013, taky přiznal, že jednou týdně (konkrétně v úterý) chodí ke zpovědi. A při té příležitosti žádá o odpuštění za vlastní sobectví.

Papež František v rozhovoru zaměřil pozornost i na lidi bez domova, kteří by podle něj mohli být umístění do karantény v hotelích. „Hotely byly prázdné, ale bezdomovci do nich nemohou,“ upozornil. „Teď je ten okamžik, kdy uvidíme chudobu,“ dodal.

Postarejte se o budoucnost

Třiaosmdesátiletý papež upozornil taky na možný vzestup populistických politiků a odborníků, kteří se specializují pouze na ekonomiku. „Bojím se o pokrytectví některých politických osobností, které tváří v tvář hovoří o krizi, problému o hladu ve světě, ale mezitím vyrábí i zbraně,“ uvedl s tím, že je podle něj třeba zpomalit rychlost výroby i spotřeby a naučit se porozumět přirozenému světu, o kterém je nutné uvažovat. „Postarejte se o budoucnost, která přijde,“ vyzval lidi papež František, jenž v současné době sám bojuje s bronchitidou a pobývá tak ve Vatikánu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články