Podzimní splín? Nedejte mu žádnou šanci!

Podzimní splín? Nedejte mu žádnou šanci!
Zdroj: Pexels

Dny se začínají zkracovat, sluníčko se víc a víc schovává za mraky, fouká studený vítr, často prší. Začíná nám chybět léto, teplo a moře, zimní dovolená je ještě daleko. Mít méně energie a horší náladu je na podzim zkrátka normální. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, jak přežít podzim komfortně a jak se během něj cítit skvěle.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 22. 11. 2021 11:00

  1. Sportujte. Pokud to už děláte, nepřestávejte. Pokud ne, právě teď je ten nejlepší čas začít. Fyzická  aktivita je nejlepším lékem proti špatné náladě. S příchodem podzimu však mnoho lidí ztrácí motivaci: přestávají chodit do posiloven, s chladnějším počasím neběhají a nechodí na procházky. A to je špatně! Pamatujte, že cvičení je prospěšné nejen pro tělo, ale i pro duši. 
  2. Upravte svůj jídelníček. Do svého denního menu zařaďte čerstvou zeleninu a ovoce. Váš organismus díky tomu dostane nezbytnou dávku vitamínů, minerálů a doplní energii. Produkci »hormonu štěstí« (serotoninu) napomáhají také mléčné výrobky, ryby, banány, datle, sója, ořechy, arašídy, avokádo, fenykl, rozmarýn, hořká čokoláda a pomalé sacharidy (luštěniny, cereálie, celozrnné pečivo). 
  3. Nejlepším pomocníkem jsou někdy změny. Občas může zlepšit náladu drobná úprava vzhledu. Obzvláště ženy si tak často stříhají nebo barví vlasy, šikovný kadeřník a kvalitní barva na vlasy totiž dělají opravdu zázraky s náladou. Pokud ale experimenty s vlasy nejsou pro vás, potěšte se zimními doplňky: kupte si například novou kabelku, šálu či čepici. 
  4. Nenuďte se. To je možná ta nejdůležitější rada, abyste neměli čas na smutné myšlenky. Cestujte, setkávejte se s přáteli, organizujte večírky. Pravidelně choďte na procházky, i když prší. Ještě nemáte koníček? Přišel čas to napravit! Pokud jste vždy toužili například vyšívat nebo malovat, začněte ihned. Produkce endorfinů stimuluje také dobrá kniha nebo komedie na večer. 
  5. Snažte se udržet rovnováhu. Ponořit se do práce bezhlavě, dělat ve dne v noci a přitom nic nestíhat rozhodně depresivní náladu nezažene. Brzy se začnete cítit unaveně a může se objevit i pocit vyhoření. Je velmi důležité udržovat rovnováhu mezi prací, soukromím a vytvořit si prostor pro své vlastní zájmy. 
  6. Usmívejte se. Je to jedna z nejlepších a  nejjednodušších rad! Upřímný úsměv, smích a radost je to, co zvedne náladu vám i vašemu okolí. Pamatujte, že počasí by nemělo ovlivňovat váš vnitřní stav či vyvolávat nějaké negativní emoce.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články