Zázračně přeletěla Atlantik, záhadně zemřela: Výročí smrti Amelie Earhartové

V roce 1930 překonala další rekord. Jako první žena totiž letěla letadlem rychlostí skoro 300 kilometrů za hodinu, což se předtím žádné ženě nepovedlo.
Zdroj: wikipedia.com
K létání ji to táhlo odmalička. Poprvé se do letadla posadila v roce 1920.V roce 1930 překonala další rekord. Jako první žena totiž letěla letadlem rychlostí skoro 300 kilometrů za hodinu, což se předtím žádné ženě nepovedlo.Díky vědcům z Univerzity v Tennessee bylo objasněno, kam nejspíš Amelie Earhartová zmizela.V roce 2009 vznikl další životopisní film podle příběhu Amelie Earhartové, který nese název Amelia.+ 1 fotka

O Amelii Earhartové se toho již napsalo mnoho, nejzajímavější je však její záhadná nehoda, kdy vysílala sérii prosebných volání z vraku svého letadla. Toto zoufalé volání zachytili lidé po celé Americe.

Petra Járková
Petra Járková 24. 07. 2019 08:00

Amelia Mary Earhart se narodila 24. července 1897 v Atchinsonu a nezvěstná byla od 2. července 1937.  Působila jako americká letkyně, která v roce 1928 jako první žena přeletěla Atlantský oceán. Během letu v roce 1937 zmizela nad Tichým oceánem. Úředně byla prohlášena za mrtvou 5. ledna 1939.

První rekordy

Dne 17. června 1928 jako první žena přeletěla v letadle Fokker Atlantik, ovšem jen jako spolucestující. V roce 1930 překonala další rekord: jako první žena letěla rychlostí asi 290 kilometrů v hodině.

Životní let

Znovu přeletěla Atlantský oceán 20.–21. května 1932. Tentokrát letěla sama v jednomotorovém letounu Lockheed Vega a stala se tak první ženou, která uskutečnila sólový přelet Atlantiku. Po letu dlouhém 14 hodin a 56 minut přistála v Severním Irsku – kvůli technickým a povětrnostním problémům se jí nepodařilo původně plánované přistání v Paříži.

Záhadné zmizení

Dne 2. července 1937 odstartovala letkyně směrem k Howlandovu ostrovu v Tichém oceánu. Asi po 1300 km se rádiové spojení přerušilo a letadlo „zmizelo“.

Volání o pomoc

Ten den, kdy Earhartová zmizela, radiová stanice zachytila zastřený hlas z nějakého volání. Když stanice požádala o potvrzení, bylo jí morseovkou odesláno slovo: Earhart. To bylo zachyceno dalšími třemi stanicemi.

Později té noci jedna žena v texaském Amarillu na svém radiu slyšela: „Jsme dole na malém ostrově. Malém a neobydleném. Letadlo je částečně na břehu a částečně ve vodě. Navigátor Noonan je vážně zraněn a je potřeba okamžitá pomoc.“ Není pochyb o tom, že to bylo volání Earhartové.

Stejné volání slyšela také žena v Ashlandu v Kentucky. „Došlo nám palivo. Voda je všude kolem. Je zamračeno, blíží se bouře. Nemůžeme tu dlouho zůstat, musíme odtud pryč.“

Krutá smrt

Celé drama se odehrálo na Gardnerově ostrově, ale to tenkrát nikdo nevěděl, letkyni nikde nenašli. Tam byly však v roce 1941 objeveny ostatky dvou lidí. Podle Richarda Jantze, experta na skeletální biologii, patřily na 99 procent Earhartové.

JAKÁ BYLA PRVNÍ ŽENA, KTERÁ PŘELÉTLA ATLANTIK, SE DOZVÍTE ZDE:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články