Rok s pandemií – jak přežít bez příjmu, doma s dětmi a jak zachránit svůj podnik?

Rok s pandemií – jak přežít bez příjmu, doma s dětmi a jak zachránit svůj podnik?
Zdroj: Gukzilla / Shutterstock.com

Již je tomu víc než rok, kdy byla Česká republika uvržena do prvního lockdownu. Spousta lidí v souvislosti s pandemií přišla o práci, skončila s podnikáním anebo jejich příjmy byly omezeny. Pokud patříte mezi lidi, jejichž život epidemie koronaviru poznamenala i z pohledu příjmů, přečtěte si následující řádky. Dozvíte se, jaké výhody s sebou nese zapsání se na úřad práce, v jakém případě si půjčit peníze a jak se chovat ekonomicky v každodenním životě.f

Komerční sdělení
Komerční sdělení 28. 04. 2021 13:00

Rok bez příjmů

Ti z vás, kteří pracují v gastronomii, ubytovacích službách, vlastní malý obchůdek, pohybují se v oblasti kultury anebo pracují v jiných odvětvích, která byla z důvodu restrikcí a omezení rovněž uzavřena či omezena, mají sice možnost využít podpory ze strany státu. Ale pokud tyto balíčky podpory nestačí a nástup do práce je stále v nedohlednu, nemusíte si ještě zoufat. V krajních případech lze využít i možnosti půjčky.

Peníze si můžete půjčit online nebo na pobočce banky. K jejich vyřízení je potřeba jen několik málo dokumentů a celý proces zabere jen pár minut. Kromě rychlého zajištění se dočkáte i rychlého poslání peněz rovnou na váš účet. To oceníte zejména v případě, kdy peníze nutně potřebujete. Když nebudete stíhat včas splácet, dá se dohodnout i na posunutí splátek, s čímž se ovšem pojí další poplatky navíc. Sečteno a podtrženo, půjčka vás může zachránit v případě, kdy nevíte kudy kam.

Přerušení činnosti OSVČ

Pokud jste byli vnějšími podmínkami donuceni přerušit, či dokonce ukončit svou činnost, zanikla tak i vaše povinnost od následujícího měsíce platit zálohy na sociální pojištění. V případě, že jste se nahlásili na úřad práce, ušetřili jste zálohy na zdravotní pojištění, neboť je za vás odváděl stát. A možná jste již našli i náhradní pracovní pozici. Takže rozhodně zapsání na úřadu práce nezatracujte.

Myslete a nakupujte ekonomicky

Abyste snížili své výdaje, zaměřte se na šetření v každé oblasti svého života. K nákupu potravin, oblečení a dalších nezbytností využívejte akční letáky. Před návštěvou obchodu nebo e-shopu si prolistujte letáky s akční nabídkou a slevovými kupóny. Ušetříte tak nemalé částky a váš rozpočet se o tolik nesníží.

Nový vzhled domácnosti

Potřebujete svému domovu pořídit nový kabát? Opustila vás vaše oblíbená pohovka, lednička či pračka vypověděla službu a koupelnové skříňky vám doslova padají při čištění zubů na hlavu? Využijte akce i při nákupu nábytku a vybavení do domácnosti. I pokud jste ve finanční nouzi, dá se nové vybavení pořídit za velice příznivé ceny. Hlídejte akce i akční letáky a snažte se nakupovat kvalitní zboží za co nejnižší ceny.

Co když máte malé děti

Stát naštěstí podporuje rodiče, kteří musí se svými dětmi zůstat doma a poskytuje jim ošetřovné. To ocení zejména ti, kteří mají malé děti, ale nemají hlídací babičky a dědečky. Někdy prostě nezbývá nic jiného, než se svými potomky zůstat doma a naplno se jim během dne věnovat. Se zavřením školek nastávají další komplikace – a rodiče se tak musí starat nejen o děti školou povinné, ale i o jejich mladší sourozence. Ošetřovně naštěstí pokryje alespoň část platu, takže si jeden z rodičů může dovolit nechodit do zaměstnání.

Doba pandemie je složitá pro všechny. Někteří museli úplně skončit se svým podnikáním, jiní zůstávají doma kvůli svým dětem a někteří jedinci se snaží držet nad vodou své podnikání. Jednou možností může být přerušení činnosti a zapsání se na úřadu práce, jiní chtějí svůj byznys za každou cenu zachránit a využijí různých půjček.

Ať patříte do kterékoliv skupiny, přejeme vám spoustu sil – a rozhodně se nevzdávejte!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články