Sir Elton John kvůli zdravotním problémům zrušil své koncerty na Novém Zélandu. Co ho trápí?

Sir Elton John kvůli zdravotním problémům zrušil své koncerty na Novém Zélandu. Co ho trápí?
Zdroj: Showpix.cz

Známý anglický zpěvák Elton John ruší své turné na Novém Zélandu a termíny koncertů musel naplánovat na jindy. Trápí ho totiž takzvaná chodící pneumonie, která je u nás známější jako suchý zápal plic. Kvůli tomuto onemocnění už musel zkrátit svůj nedávný koncert v Aucklandu a svým fanouškům poté vzkázal dojemná slova.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 21. 02. 2020 10:38

Sir Elton John si naposledy zazpíval na svém turné s názvem Farewell Yellow Brick Road 16. února v Aucklandu. Koncert, vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, proběhl jen ve zkrácené verzi.

Dnes mi byla diagnostikována chodící pneumonie...

„Chci poděkovat všem, kteří se dnes večer zúčastnili koncertu v Aucklandu. Dnes mi byla diagnostikována chodící pneumonie, ale byl jsem odhodlaný poskytnout vám nejlepší možnou lidskou show. Hrál jsem a zpíval srdcem, do té doby, kdy už můj hlas nemohl zpívat dále,“ vzkázal fanouškům ve svém prohlášení. „Jsem zklamaný, hluboce rozrušený a omlouvám se. Dal jsem do toho vše, co jsem mohl. Mockrát vám děkuji za vaši mimořádnou podporu a za veškerou lásku, kterou jste mi projevili při dnešním výkonu. Jsem věčně vděčný, s láskou Elton,“ dodal.

Co tedy oblíbené, dvaasedmdesátileté hudební legendě přesně je? Suchý zápal plic, který je o něco méně děsivější, než ten klasický, jenž dokáže člověka i vážně ohrozit na životě.

O onemocnění chodící pneumonií však nakažený často nemusí ani vědět. V tomto případě totiž chybí akutní příznaky zápalu plic, které člověka upoutají ze dne na den na lůžko. Eltonův atypický zápal plic se může projevovat jako obyčejná rýma s kašlem. Odborníci se dokonce shodují na tom, že lidé s chodící pneumonií se většinou necítí moc nemocní na to, aby museli zůstat v posteli.

Elton myslí na rodinu

„Odpočinek na lůžku nebo hospitalizace obvykle nejsou zapotřebí a symptomy mohou být natolik mírné, že můžete pokračovat ve svých každodenních činnostech. Z toho je odvozen i termín chodící,“ uvedla American Lung Association.

Pokud však projevy přetrvávají dlouhodobě, tak je nutné okamžitě vyhledat lékaře. Zvláště pak v případě, kdy se diagnóza týká malých dětí nebo starších lidí, protože neléčený zápal plic může mít fatální následky.

Ve vzácných případech může dojít například k těžké formě zápalu plic, mozkové infekci nebo k problémům s ledvinami. Zpěvák Elton John nechce nic podcenit, a tak si dává pauzu. Přeci jen, se svým manželem vychovává dva malé syny - Zacharyho (9 let) a Elijaha Josepha Daniela (8 let). Ty jim porodila náhradní matka, která je v přísném utajení. Extravagantní klavírista prostě ví, že zdraví je přednější, a pro svou rodinu chce být v co nejlepší formě.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články