Soutěž o vinařství roku 2018 má svého vítěze: Kam se vypravit za tím nejlepším moravským vínem a luxusním jídlem?

Přivítá vás krásná scenérie.
Zdroj: Hotely Akademie
Amuse Bouche.Brioška s paštikou.Archivní víno z Velkých Pavlovic.Talentovaný kuchař Petr Svoreň.+ 5 fotek+ 6 fotek

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice získala první místo v kategorii produkce nad 250 000 l za rok v soutěži Vinařství roku 2018. Celé vinařství má společného majitele jako Hotely Akademie, finanční skupinu ZFP. Znamená to tedy, že v penzionu ve Velkých Pavlovicích a v hotelech Hrubé Vodě, Velkých Bílovicích, Velkých Pavlovicích a Choceradech je k dostání kromě oceněného výborného vína také speciální menu k této příležitosti. Za ním stojí executive chef Petr Svoreň. Tedy dokonalý pár.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 30. 01. 2019 13:25

Historie Šlechtitelské stanice

Na počátku existence Zemské révové školky založené v roce 1901 byla provedena výsadba vzorové a podnožové vinice. V prvních desetiletích svého působení se Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích věnovala produkci zejména podnožového materiálu a také sazenic ušlechtilých odrůd roubovaných na americké podnože. Hlavní postavou byl Alois Václav Horňanský. Ve dvacátých letech však již byl realizován dalekosáhlý plán soustavné šlechtitelské práce zahrnující přísnou negativní i pozitivní selekci zaručující množení odrůd s vysokou plodností.

Rozmach šlechtění

Vlastní činnost a rozmach šlechtění nastal až v padesátých a šedesátých letech, kdy byla Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice ustavena specializovanou stanicí pro metodické řízení obou úseků šlechtění révy. S novošlechtěním bylo započato v r. 1953, kdy byly zahájeny práce na křížení odrůd Tramín červený a Müller Thurgau, později známé odrůdě Pálava. Autorem odrůdy je Ing. Josef Veverka. Další křížení, které bylo provedeno mezi odrůdami Neuburské a Ryzlink rýnský, později nazvaný kříženec Aurelius. Zapsán byl do Státní odrůdové knihy v roce 1983.

Vznik odrůdy André

Na dalším novošlechtění se začalo intenzivně pracovat v roce 1960. Autorem odrůdy je Ing. Jaroslav Horák. Výchozím materiálem byli otec — Svatovavřinecké, matka Frankovka. Ve výnosu překonal novošlechtěnec vedený pod označením 16/76 rodiče. Nazván byl André a zapsán do Státní odrůdové knihy v roce 1980. Stanice je nositelem autorských práv na tuto odrůdu. Postupně je při křížení uskutečněno 297 různých kombinací rodičovských odrůd a bylo vypěstováno na 18 856 hybridních semenáčků, které byly dále zkoušeny.

Vznik odrůdy Agni

V roce 1973 se uskutečňuje šlechtiteli Janem Havlíkem, Ing. Františkem Zatloukalem a Ing. Ludvíkem Michlovským křížení odrůd André (matka) a Irsai Oliver (otec). Později nazvaný kříženec Agni s pracovním označením AN x IO PE 11/47. V dalších letech se většinou udržují rozsáhlé klonové vinice téměř všech významných odrůd. Koncem 80. let se produkuje na stanici až 1,2 mil. hotových sazenic, které putují k výsadbám na Moravu i Slovensko. Zavádí se bezvirózní klony v kvalitě Elita.

Privatizace

V roce 1990 byla Šlechtitelská stanice zařazena do prvního kola privatizace v rámci státního podniku Oseva Brno. Privatizační projekt podali: šlechtitel vinné révy Jan Havlík, vedoucí sklepního hospodářství Stanislav Bálka, Mgr. Alexander Tomeček a JUDr. Miroslav Hrabal. Privatizační projekt je schválen až v roce 1995. V dalších letech z důvodu nedostatku finančních prostředků pro další činnost a snížení objemu dotací od ministerstva zemědělství vedl k situaci, že v roce 2008 došlo k přeměně společnosti na akciovou společnost, která měla vyřešit špatnou ekonomickou situaci. Řešení nepřineslo rozšíření společnosti a v září 2009 byla skupinou akcionářů Šlechtitelská stanice prodána. Skupinu akcionářů tvořili tehdy JUDr. Miroslav Hrabal, Gagarin, Ing. Bernard, Ing. Sobota, Ing. Žďárský. Ani tento krok však nevedl ke stabilizaci a společnost byla prodána.

Noví majitelé a výstavba nové výrobní haly

Od 1. října 2009 jsou majiteli Šlechtitelské stanice vinařské manželé Jarmila a Vladimír Poliakovi. S obnovou stanice započali současní majitelé výstavbou nové výrobní haly, která byla dokončena v roce 2011. Její prostory jsou logicky uspořádány tak, aby maximálně vyhovovaly procesu výroby a expedice vína. V první části jsou prostory na zpracování vína sklizeného ve vinici, v druhé části jsou tanky na odkalování a macerování, tzv. vinifikátory. Ve třetí části jsou tanky, ve kterých probíhá proces kvašení vína, a ve čtvrté části jsou tanky, ve kterých probíhá zrání vína před lahvováním. Lahvovací linka je místem, kde víno opouští výrobu a po nalahvování se skladuje již v expediční části haly. Expediční sklad je moderně vybavený a je již součástí obchodu, kde se vína opatřená etiketou již balí a připravují na expedici k zákazníkům. Cílem společnosti je dosahovat roční prodej 500 000 lahví vína.

Penzion a restaurace

Po otevření haly byla druhým krokem přestavba původní budovy stanice, postavené roku 1958, na Vinařský penzion André, který byl dokončen v září 2013. Penzion se nachází uprostřed vinohradů a navíc je obklopen relaxační zahradou s mnoha původními i exotickými dřevinami, jezírkem a ovocnými stromy. Součástí zahrady je také rozárium s více než 500 keři v 60 odrůdách. Bylo vybudováno v roce 2016/2017. Penzion má kapacitu 45 lůžek s možností přistýlek. Celý penzion je nekuřácký.

Kuchař Petr Svoreň a jeho unikátní menu

Executive chef Petr Svoreň k příležitosti vítězství domovské vinice vymyslel speciální menu, které je vyšperkováno vinným párováním ze Šlechtitelky.

Amuse Bouche

Brioška a paštika

Zeleninová krémová polévka s pěnou ze zauzeného mléka

Pstruh a květák

Pupek

Vyrazte tedy na Moravu a užijte si dokonalou příležitost ochutnat nejlepší české víno s pokrmem na míru.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články