Správná strava jako lék na zdravotní problémy

Správná strava jako lék na zdravotní problémy
Zdroj: Pixabay.com

Nevhodné stravování je příčinou mnoha zdravotních potíží. Naopak správně zvolené potraviny mohou fungovat jako účinný lék. Stačí se zaměřit na to, co tělu prospívá a co nikoliv.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 30. 07. 2021 18:24

Správné stravování je základem kvalitního života. Strava je nejen pilířem tělesného zdraví, ale ve vysoké míře ovlivňuje také psychiku. Nezdravý životní styl a konzumace potravin, které tělo zatěžují, může naopak zapříčinit velké problémy. Obezita, cukrovka, záněty žlučníku, špatná funkce jater, srdeční onemocnění – to vše a mnohem více způsobuje nevhodný jídelníček. Přitom zdravé recepty jsou dostupné na každém rohu. Dobrou zprávou je, že správná výživa dokáže tyto problémy také napravit.

Typická česká kuchyně ke zdravému životnímu stylu příliš nepřispívá. Smažená, tučná jídla a zahušťované omáčky nejsou pro trávení zrovna tím pravým. To však neznamená, že je nutné si všechny tyto dobroty odpustit. Stačí si najít zdravé recepty. A pokud svíčková od babičky bude spíše výjimečnou záležitostí než každodenním chlebem, nezpůsobí v těle takovou paseku.

Žlučníková dieta aneb když se ozve žlučník

Ačkoliv řada lidí ani neví, že vlastně nějaký žlučník má, umí se tento orgán velmi hlasitě ozvat. Problémy se žlučníkem patří k těm velmi nepěkným, obzvlášť pokud nejsou řešeny. Nejčastěji se jedná o žlučníkové kameny, zánět žlučníku a žlučníkovou koliku. Žlučníkové kameny někdy pacienti ani nepociťují, zánět či kolika naopak mohou být velmi nepříjemné. 

Nejlepší je potížím předejít prevencí, která spočívá ve zdravém stravování a dostatečném pohybu. Především strava je nejčastějším důvodem, proč se žlučník ozývá. V momentě, kdy se problémy projeví, je nutné vyhledat lékaře, který mimo jiné předepíše žlučníkovou dietu. Žlučníková dieta není nijak drastická a může ji dodržovat v podstatě každý, kdo se snaží problémům se žlučníkem zabránit. Hlavním principem je omezení příjmu tuků (především těch nezdravých) a zabránění zvyšování cholesterolu v krvi. Právě tučná jídla ve velké míře zatěžují trávicí ústrojí a mohou být příčinou mnoha zdravotních potíží. Žlučníková dieta  neznamená žádné hladovění, obsahuje všechny živiny i vitamíny, které tělo potřebuje.

Mezi nejdůležitější zásady při dodržování žlučníkové diety patří pravidelné stravování, omezení tuků, vhodný příjem tekutin, dostatek bílkovin ve stravě, zákaz konzumace alkoholu, silné kávy, sladkostí a dalších tučných či jinak nežádoucích potravin a dodržování rozestupu mezi jídly v dvou až tří hodinových intervalech. Dodržování diety je nutné nejen po lékařském zákroku, ale i jako prevence, aby tento zákrok nebyl vůbec nutný. Stejně tak ji může držet i člověk bez problémů se žlučníkem, jako podporu k pročištění organismu.

Dna dieta pomůže s onemocněním kloubů

Dna je velmi nepříjemné onemocnění kloubů, jeho původ je však metabolický. Příčinou vzniku dny je nedostatečné odbourávání kyseliny močové, která se následně ukládá v tkáních. Tento problém se může projevovat otoky a bolestmi kloubů. Onemocnění naštěstí postihuje pouze 1 % populace, za jeho vznik ale obvykle může nesprávná životospráva. Dna totiž postihuje především milovníky tučných pokrmů, masa a alkoholu. I z toho důvodu je označována jako nemoc králů, kteří si v minulosti na hostinách dopřávali právě takové pokrmy.

Vzhledem k tomu, že se jedná o potíže vznikající v důsledku špatného stravování, obvykle vyřeší onemocnění dna dieta. Na dnu jsou samozřejmě předepisovány i léky, ale je to právě změna životosprávy, co má na její léčbu největší vliv. Dna dieta omezuje konzumaci potravin obsahujících tzv. puriny, což jsou látky, které vyvolávají záchvaty spojené s onemocněním. Především jde o omezení příjmu masa a absolutní zákaz konzumace alkoholu. Samozřejmostí je dodržování pitného režimu a pravidelnosti ve stravě, která by měla být přijímána především menšími porcemi. Pacienti trpící dnou by se také měli zaměřit na správnou úpravu jídel. Naprosto nevhodné je smažení, ideální je připravovat vařené nebo dušené pokrmy.

Obezita jako zdroj nemocí

Obezita se stává stále více aktuálním tématem, její výskyt nejen České republice, ale i ve světě, totiž stále stoupá. Obezitou trpí muži i ženy, přičemž procento mužů trpících obezitou je vyšší. Příznakem obezity je samozřejmě fyzický vzhled, dá se zjistit také výpočtem BMI. Příčinou je špatná životospráva, především konzumace tučných jídel a potravin s jednoduchými cukry. Obezita však není pouze tělesnou nemocí, je velmi silně spojena s psychikou. Může vzniknout například jako důsledek zajídání duševních problémů.

Následky obezity, především té neřešené, mohou být velmi fatální. Obezita je problémem nejen z estetické stránky, ale i z té zdravotní. Obézní lidé se velmi těžko hýbou a často se zadýchávají. Vystavují se vysokému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Trpí zvýšenou hladinou cholesterolu, bolestmi kloubů a pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění je u obézních lidí značně vyšší. Obecně se také lidé s obezitou dožívají o 10 až 15 let kratšího věku než zdraví jedinci.

Řešením onemocnění je nastolení zdravého jídelníčku a pravidelného pohybu. Především strava tvoří až 70 % úspěchu. Na počátku léčby, kdy je potřeba dosáhnout rychlého úbytku váhy, se mohou využívat diety a recepty založené na principu omezení sacharidů a zvýšení konzumace potřebných bílkovin. Mezi podobné redukční diety patří například keto dieta nebo dukanova dieta

Dukanova dieta je sestavena tak, aby vedla nejen k úbytku tělesné hmotnosti, ale i trvalému udržení optimální váhy a dodržování zdravého životního stylu. Dukanova dieta je rozdělena do čtyř fází, přičemž první fáze jsou zaměřené především na dosažení váhového úbytku a poslední dvě fáze na upevňování získaných návyků a stabilizaci organismu. Principem je, aby se zásady spojené s dietou postupem času zautomatizovali a jejich dodržování se přirozeně stalo součástí životního stylu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články