Tenista Vladimír Zedník slaví 73. narozeniny: Jeho tvrdé podání bylo druhé nejrychlejší na světě

Vladimír Zedník je tenisový trenér a bývalý československý profesionální tenista.
Zdroj: Wikipedie
Vladimír Zedník je tenisový trenér a bývalý československý profesionální tenista. Ve své kariéře na okruzích Grand Prix, WCT a ATP World Tour vyhrál dva turnaje ve dvouhře a dvakrát odešel jako poražený finalista a získal čtyři tituly ve čtyřhře a na dalších sedmi událostech podlehl ve finále.Byl mu udělen čestný titul „mistr sportu“.Na žebříčku ATP byl nejvýše ve dvouhře klasifikován v červenci 1978 na 43. místě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Bývalý profesionální tenista ve své kariéře mnohokrát stanul na stupni vítězů, proto mu byl udělen čestný titul „mistr sportu“. Po ukončení závodní kariéry se vrhnul na profesi trenéra.

Petra Járková
Petra Járková 01. 02. 2020 07:00

Na okruzích Grand Prix, WCT a ATP World Tour vyhrál dvakrát ve dvouhře, dvakrát odešel jako poražený finalista a získal čtyři tituly ve čtyřhře. Na dalších sedmi událostech podlehl ve finále.

Tvrdé podání

Na žebříčku ATP byl nejvýše ve dvouhře klasifikován v červenci 1978 a to na 43. místě. Byl známý svým tvrdým podáním. Při měření servisu ve Forest Hills roku 1974 měl za Australanem Colinem Dibleyem druhé nejrychlejší podání na světě.

Velké úspěchy

V roce 1973 zvítězil na mistrovství Československa v mužské dvouhře i čtyřhře. V následujícím roce získal titul mezinárodního mistra ČSSR ve dvouhře, když přešel přes Wojciecha Fibaka a ve finále zdolal Jana Kodeše. V roce 1970 také vyhrál na tomto šampionátu mužskou čtyřhru.

Součást reprezentace

V roce 1969 byl součástí československé reprezentace, která triumfovala na Kings Cupu. Roku 1971 se probojoval do semifinále na halovém šampionátu Spojených států hraném v Salisbury. V sezóně 1972 vyhrál turnaj v Clevelandu a probojoval se do finále v Roanoce.

Souhra s Kodešem

Rok 1973 pro něj znamenal deblový titul z Los Angeles, kde spolu s Kodešem zdolali pár Ilie Năstase a Jimmy Connors. V roce 1974 pak se stejným spoluhráčem triumfoval v deblu v Palm Deserte a na Australian Open 1974 prošel do čtvrtfinále dvouhry.

Prohra

V sezóně 1975 byl členem daviscupového týmu, který ve finále soutěže podlehl 2:3 Švédsku vedenému Björnem Borgem. S Kodešem prohráli ve čtyřhře.

Trenérská kariéra

Poté ještě několik let profesionálně hrál, ale pak se rozhodl s kariérou skončit. V roce 1981 zahájil trenérskou dráhu, aby u svého milovaného sportu mohl zůstat co nejdéle. Nyní už hraje jen rekreačně.

NA FOTKY ZE ŽIVOTA VLADIMÍRA ZEDNÍKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články