Užijte si letní grilovačku naplno. Vyhrajte šikovné pomocníky 

Užijte si letní grilovačku naplno. Vyhrajte šikovné pomocníky 
Zdroj: Akademie kvality

Patří k vašemu ideálnímu létu grilování, ale váš gril není zrovna ten top? Právě teď máte jedinečnou šanci vylepšit svoji výbavu. Stačí se zúčastnit soutěže „Vyhrajte léto na grilu“ a držet si všechny palce. Hlavní cenou je totiž zahradní plynový gril, respektive devět takových grilů.

Speciální projekt
Speciální projekt 04. 08. 2021 11:00

Gril bude nacházet své nové majitele na webu Akademie kvality až do 12. září. Udělat však pro to, abyste právě vy příští dobroty připravovali na novém grilu, je kromě zmíněného držení palců ještě něco.

Akademie kvality

A je to velmi jednoduché - stačí si pochutnávat na potravinách označených značkou kvality, což je Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“. Stačí si pořídit tři výrobky a jste ve hře!

Soutěžte tolikrát, kolikrát chcete

A i kdyby se na vás štěstí neusmálo a nestali jste se hrdými majiteli grilu, nezoufejte. Soutěží se dále i o 90 kusů piknik party grilů GP18002 a 900 setů grilovacího náčiní.

Kromě zakoupení výrobků je třeba dále uschovat si účtenku a registrovat se na webu Akademiekvality.cz. Soutěžit můžete tolikrát, kolikrát budete chtít. Výsledky jsou zveřejňovány na stejném webu každý týden.

Akademie kvality

Mimochodem, web Akademie kvality je informací plný. Najdete tady zajímavosti o kvalitních potravinách, dětskou sekci Pospolu u stolu a také celou řadu zajímavých receptů, kterých není nikdy dost. Hodit se vám určitě budou i praktické tipy, třeba jak koupit rybu na nebo co udělat pro to, aby se vám nepřichytila na gril.

Tipy a triky jak na rybu

O prospěšnosti ryb snad není třeba se rozepisovat, že jsou významným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D, to je o nic známo. A navíc! Připravené na grilu chutnají opravdu báječně, pokud tedy dodržíte určitá pravidla.

Důležité je u ryby, aby byla opravdu čerstvá. Poznáte to podle toho, že má výrazně lesklou kůži napjatou na těle, žábry jsou tmavě červené až fialové a bez slizu nebo pěny, oči musejí být jasné a vypouklé, nikdy ne zakalené. Ryba musí vonět! Určující pro vás mohou při nákupu být také značky kvality potravin.

„Na grilování doporučuji kapra, amura, pstruha, sivena nebo candáta. Pokud se vám zdá ryba příliš křehká a bojíte se, že by se vám na grilu mohla rozpadat, poprašte ji hladkou moukou, která maso zpevní,“ radí Ing. Vít Kotlín, DiS., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

Akademie kvality

Nechte gril pracovat

Aby byl požitek z jídla co největší a přiblížili jste se profíkům z restaurace, položte rybu na rošt kůží dolů diagonálně. Díky tomu vzniknou krásné stopy po grilování, ryba se navíc bude lépe přetáčet. Aby byla ryba propečená, ale šťavnatá, griluje ji zprudka a krátce.

Co jsou značky kvality

Zpět ke zmiňované značce kvality. Co to vlastně znamená? Klasa je modro-červené logo s nápisem Klasa, nakupujícím prozrazuje, že produkt patří mezi ty nejkvalitnější, které u nás vyrábíme. Pro zajímavost nyní je to 919 výrobků od 239 výrobců.

Regionální potravina je prestižní ocenění a získají ho skutečně ty nejkvalitnější výrobky z každého kraje. Momentálně je jich 407 od 312 výrobců. Cílem označení je podpořit místní farmáře a výrobce a představit lidem jejich skvělé potraviny.

Akademie kvality

Bio „zebra“ je celostátní ochranná známka pro potraviny ekologického zemědělství, podmínkou získání je, že vše musí být vyprodukované v České republice. Certifikát vydávají nezávislé kontrolní organizace. 

EU „Bio list“ je také logo kvality potravin, které upozorňuje na ekologickou produkci. Certifikaci je však mezinárodní a podmínkou je mít na obalu výrobku označené místo, kde byly vyprodukovány zemědělské suroviny. 

Tip na dobrou rybu

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Akademie kvality

Ingredience:

  • 2 ks pstruha
  • 500 g hrubozrnné mořské soli
  • 6 bílků
  • 400 g hrášku
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g másla
  • 100 ml vývaru
  • máta, tymián, sůl, černý pepř

Postup:

  1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
  2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy a poté je překryjeme zbytkem sněhu.
  3. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
  4. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
  5. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.
  6. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články