Užijte si Vánoce s Darbo. Otestovali jsme pro vás dobroty z ovoce

Užijte si Vánoce s Darbo. Otestovali jsme pro vás dobroty z ovoce

Je to v podstatě věda. Vybrat dobrý džem není nic snadného. Neměl by být moc sladký, zároveň je ale třeba, aby chuť ovoce byla výrazná. A před svátky je výběr kvalitní marmelády hodně důležitý, spotřebujeme jí totiž víc než kdy jindy.

Speciální projekt
Speciální projekt 21. 12. 2021 10:00

Proto jsme pro vás v redakci otestovali džemy Darbo All Natural. Ty vycházejí ze staré rodinné receptury a při jejich výrobě je používáno nejkvalitnější ovoce, které se šetrně zahřívá a míchá, aby byla zachována chuť. Přidá se cukr, koncentrát citronové šťávy a želírující látka pektin a zázrak je na stole.

Darbo se chlubí i brusinkovou omáčkou Darbo’s Wild Lingonberry. Ta obsahuje 60 % ovoce, které bylo nasbíráno ve volné přírodě ve Skandinávii. Omáčka ma jemnou, ale ostrou chuť a hodí se třeba k rybám nebo dezertům.

Renatu nadchla borůvka

Darbo pro vás testovala Renata s Karolínou. Společně ovládly kuchyni a připravily jahodové šneky, tvarohovo-borůvkový koláč, makové linecké s meruňkovou marmeládou, slané tyčinky s brusinkovou marmeládou, indianky, punčový řez, hermelín v alobalu a borůvkové muffiny.

Darbo

Renata miluje sladké a marmelády jsou pro ní doslova srdcová záležitost! „Borůvková je chuťově jemná, sladká, plná borůvek. Zkrátka ideální pro přípravu krémů a dezertů, kterými chcete pohladit po duši. Dodá nejen skvělou chuť, ale i krásnou barvu. Já ji přidala do těsta muffinů, krému a do tvarohového serníku,“ popisuje Renata s tím, že brusinka má příjemně nakyslou chuť a ocení ji ti, kteří preferují méně sladké marmelády. Skvěle se hodí k loupáčkům, vánočce nebo croissantů.

Renata připravila s brusinkami listové tyčinky se sýrem, které se hodí k filmu nebo jako pohoštění pro návštěvy. Jahoda je podle Renaty dokonalá klasika s kousky jahod, ideální k snídani a nezklamala ani meruňka, která se hodí třeba na slepování makových koleček.

Karolína: Jako by byly domácí!

Karolína oceňuje, že v marmeládách Darbo necítí žádné umělé přísady. „V každém případě mě mile překvapily kousky ovoce, které najdete v každém soustu. Osobně jsem zvyklá si připravovat domácí marmelády a džemy, ale jsem ráda, že je na trhu srovnatelná alternativa k domácím produktům,“ chválí Karolína.

Darbo

Velké plus dává barvě a sytosti, kterou ocení kuchařky při přípravě dezertů. Stejně tak si chválí vyváženou sladkost a kyselost. „Spousta ostatních marmelád mi spíše připomíná žele, což se v tomto případě nedá říct. Jedná se o kvalitní produkt, ke kterému se budu ráda vracet při přípravě sladkých či slaných pokrmů,“ dodává.

Míša oceňuje plnou chuť

Testování se ujala také Míša, která běžně kupované marmelády vůbec nepoužívá. Pálí ji z nich totiž žáha, a tak si džemy připravuje domácí. Přesto sebrala odvahu a Darbo ochutnala. A byla překvapená.

„Žádný nepříjemný chuťový ocásek ani pálící žáha. Postupně jsem tedy vyzkoušela všechny příchutě. Nejméně mě oslovila šípková a brusinková, jelikož tyto chutě nevyhledávám. U brusinkové byla konzistence řidší, než bych si ideálně představovala, ale k takovým těm českým klasikám jako je svíčková, kančí, paštiky a sýry se hodí skvěle a kdo má tuto sladko slanou kombinaci rád, tak si určitě pochutná a ocení kvalitu,“ popisuje Míša, jak testování probíhalo.

Darbo

Velmi ji naopak oslovila malina a meruňka. Zaujala ji plná ovocná chuť, nepřeslazená, chuť žádný chemický podtón, výborná konzistence. „Jelikož jsem citlivka, tak u malinových marmelád mě vždy rozčilují pecičky (semínka), ale u Darba mi to vůbec nevadilo, protože i když tam jsou vidět na pohled, tak na jazyku téměř cítit nejdou,“ pokračuje Míša.

Jejím favoritem je ale borůvkový džem od Darbo. „Nádherně zavoněla hned po otevření. Konzistence hutnější, s kousky ovoce, přesně jak to mám ráda. A ta chuť - úžasná. Skvěle se hodí třeba na lívance s tvarohem či k ovocným knedlíkům, pokud se nechcete vařit se žahourem,“ dává Míša tip.

Také Míša džemy Darbo využila i při vaření. Připravila Pavlovu roládu, přičemž malinový džem byl podle ní v kombinaci s pistáciovou šlehačkou opravdu skvostný. Na ořechový věnec využila meruňkovou marmeládu, kterou přidala do ořechové náplně. Džem ji krásně zvláčnil a dodal jí pikantní tečku. Na slaný recept, konkrétně šlo o sýrové bochánky, Míša využila brusinky, které se skvěle hodí k sýrům.

Míšin ořechový věnec

Darbo

Ingredience:

300 g hladké mouky

300 g celozrnné pšeničné mouky

400 ml vlažného mléka

100 g rozpuštěného másla

50 g cukru

20 g vanilkového cukru

3 žloutky

1 sáček sušeného droždí

500 g mletých vlašských ořechů

300 g meruňkové marmelády

100-150 ml mléka

2 lžíce rumu

1 vejce na potření

Postup:

V míse promícháme mléko s droždím, cukrem a necháme 10 minut odležet. Přidáme žloutky, máslo a mouku. Důkladně hněteme alespoň 5-10 minut.

Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1hod).

Mezitím si připravíme náplň, která je velmi jednoduchá - všechny suroviny promícháte.

Vykynuté těsto krátce prohněteme a rozválíme na obdélník přibližně půl centimetru silný. Potřeme ořechovou náplní, svineme jako roládu. Podélně rozřízneme a vzniklé dva dlouhé prameny zapleteme a následně svineme do tvaru věnce (podobný postup, jako když se peče kringle).

Kynout necháme jen tak, ale já raději dávám do kulaté formy, abych udržela hezký tvar.

Troubu předehřejeme na 175°C a nadýchaný věnec potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 15 minut, následně snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 40-45 minut.

Během pečení kontrolujeme, případně přikryjeme, aby povrch příliš neztmavnul. Po vychladnutí pocukrujeme a servírujeme.

Plusy a mínusy džemů Darbo

+ Žádný nepříjemný chuťový ocásek ani pálící žáha.

+ Plná ovocná chuť.

+ Džemy nejsou přeslazené

+ Není cítit žádný chemický podtón

+ Džemy mají výbornou konzistenci.

+ Borůvková je chuťově jemná, sladká, plná borůvek.

+ Brusinka má příjemně nakyslou chuť.

+ Kousky ovoce najdete v každém soustu.

- Brusinková omáčka má řidší konzistenci

 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články