Válečný film Obchod na korze: Komunisté chtěli sošku Oscara vrátit, film vydělal miliony dolarů kanadské producentce

Obchod na korze je československý film režisérů Jána Kadára a Elmara Klose, natočený v roce 1965 na motivy novely spisovatele Ladislava Grosmana.
Zdroj: Česká televize
Obchod na korze je československý film režisérů Jána Kadára a Elmara Klose, natočený v roce 1965 na motivy novely spisovatele Ladislava Grosmana.Děj filmu vypovídá o životě v Slovenském štátu během druhé světové války, kdy se obyčejný život pod vládou slovenských klerofašistů měnil a mj. probíhala arizace židovského majetku.Hlavní hrdina filmu – drobný živnostník Tóno Brtko (hrál jej Jozef Kroner), žijící v malém městečku (Humenné), dostane dekret na obchod staré židovky Rozalie Lautmannové .Tento její obchod byl však v podstatě prázdný, stará paní přežívá díky příspěvkům od židovské obce a Tóno díky své hodné povaze jí není schopen vysvětlit, proč vlastně do obchodu přišel.+ 5 fotek+ 6 fotek

Obchod na korze je československý film režisérů Jána Kadára a Elmara Klose, natočený v roce 1965 na motivy novely spisovatele Ladislava Grosmana. Je to také film, který byl na dvacet let zavřen do trezoru a svým tvůrcům přinesl slávu i zlomil umělecký vaz.

Petra Járková
Petra Járková 20. 01. 2020 16:00

Děj filmu vypovídá o životě v Slovenském štátu během druhé světové války, kdy se obyčejný život pod vládou slovenských klerofašistů měnil a probíhala arizace židovského majetku.

Předloha k filmu

Grosmanova novela, která tvořila předlohu k filmu byla přeložena do češtiny, ruštiny, polštiny, němčiny, angličtiny, švédštiny i hebrejštiny.

Neskutečný výdělek

Film byl prodán kanadské distributorce do Ameriky za pět tisíc dolarů. Ta ho poslala do soutěže v Los Angeles, kde vyhrál a ona tak inkasovala téměř dva miliony dolarů.

Vrácení sošky Oscara

Poté, co Obchod na korze získal Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film, konzervativní komunisté to nemohli rozdýchat a chtěli sošku vrátit zpět Američanům. Bylo jim divné, že by je chválil nepřítel, brali to jako provokaci.

Muzikál

Po úspěchu filmu v USA z něj Američané udělali muzikál, který byl v Evropě uveden až v roce 2014.

Obleky za mnoho tisíc

Když se Jozef Kroner dozvěděl, že je film nominován na Oscara, rozhodl se, že si dá ušít čtyři obleky. Na tehdejší dobu za ně dal neuvěřitelné peníze. Vyšly ho na 17 000 Kčs. Nakonec je ale neoblékl, jelikož místo něj do USA odcestovala soudružka Kadrnožková.

Dozorci v roli herců

Když filmaři hledali v Sabinově dobrovolníky do komparzu, byla jim doporučena místní věznice. Dozorci nabídku hned přijali a natáčení si užívali. Oddychli si od atmosféry, která ve vězení panovala.

Pomoc od Herze

Stejně jako u filmu Obžalovaný i zde působil jako pomocný režisér Juraj Herz, který zde například pomáhal Idě Kamińské s textem, výslovností i s celou koncepcí její role. Režisér Kadár totiž nebyl na začátku natáčení s jejím hereckým pojetím postavy spokojen.

NA SNÍMKY Z LEGENDÁRNÍHO FILMU OBCHOD NA KORZE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA FILM OBCHOD NA KORZE SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 24:45 NA ČT2

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články