Věda není nuda: Podívejte se do nitra superpočítačů nebo jaderného reaktoru

Užijte si příjemné odpoledne.
Zdroj: www.veletrhvedy.cz
Věda může bavit i děti.Užijte si příjemné odpoledne.Na Veletrhu vědy se vám bude líbit.Vyzkoušejte si roli vědce na vlastní kůži.+ 3 fotky+ 4 fotky

A co byste řekli na to vyrobit si sloní pastu nebo filmovou krev? Nebo vás naopak zajímají dramatické zvraty ve fotovoltaické přeměně slunečního svitu? Nahlédněte do nitra superpočítačů, vyzkoušejte si práci s jaderným reaktorem, zažehněte plazmu, podlehněte fantastickému světu vlastní paměti, ocitněte se v kůži politických vězňů - prostě zjistěte na vlastní kůži, že věda není nuda.

Petra Járková
Petra Járková 07. 06. 2019 10:00

Pátý ročník Veletrhu vědy, který pořádá Akademie věd ČR, odhalí to nejzajímavější, co česká věda v současné době nabízí. Jedná se o největší populárně-naučnou akci u nás, která se zabývá vědou ve všech jejích podobách a nabízí návštěvníkům to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů. Celkem 44 pracovišť Akademie věd ČR, vysoké školy a další vědecké instituce i firmy zde prezentují horké novinky ze svých výzkumů. A to vše se děje zábavnou formou, která návštěvníky vtáhne do světa vědy pomocí pokusů, workshopů, přednášek i kvízů.

Více než 100 stánků bude po celé tři dny od 10 do 18 hodin nabízet bohatý program, na který není třeba rezervace. Pestrý je také doprovodný program, na který je ovšem nutné rezervovat si místa co nejdříve, protože zájem o něj bývá tradičně obrovský. Veletrh vědy je výjimečný tím, že je jedním z nejrychleji rostoucích veletrhů u nás. Loni jej navštívilo na 25 tisíc nadšenců technologie a inovací a velice oblíbený je zejména mezi mladou generací.

Superhrdinové vědy? Superpočítače!

Právě ty umožňují vědcům z mnoha rozličných vědních oborů zkoumat věci a jevy, které jsou velmi malé, příliš vzdálené nebo nebezpečné. Pomáhají hledat řešení složitých problémů, které mají vliv na každodenní život člověka – vyvíjejí nové léky, vylepšují design a funkci výrobků od jednoduchých nástrojů až po automobily a letadla, předpovídají počasí, predikují vývoj změny klimatu, pomáhají popsat procesy probíhající v lidském těle a mnoho dalších. Více se o tom všem dozvíte na stánku Superhrdinů vědy IT4Innovations.

 Práce s jaderným reaktorem i zážehy plazmy!

Práce na školním jaderném reaktoru, zážehy plazmy v tokamaku Golem, práce s urychlovači v nemocnici nebo také v CERNu, bádání ve špičkově vybavené chemické laboratoři, řešení matematických problémů či práce s velkými objemy dat na výkonných počítačových systémech – to je jen ukázka toho, co čeká studenty na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze.

 V kůži politických vězňů

Slyšeli jste už někdy o vězeňském samizdatu? Víte, jak vypadal moták? Kdo to byl bachař a co se dělo při filcunku? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky najdete na stánku Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který se změní v opravdovou vězeňskou celu, na jejíž zdi budete moci zanechat svůj vzkaz. Na chvíli se vrátíte zpět v čase a vžijete se do osudů politických vězňů. V doprovodných soutěžích a workshopech si vyzkoušíte, jak probíhala oficiální i neoficiální korespondence s rodinou nebo jak a o čem se skládaly ve vězení básničky.

Ústav pro českou literaturu AV ČR pořádá také besedu s politickým vězněm Františkem Wiendlem, který byl v roce 1950 odsouzen za ilegální převádění lidí přes československou hranici k osmnáctiletému trestu odnětí svobody. Prošel jáchymovskými pracovními tábory, byl vězněn na Pankráci. Domů se vrátil po 10 letech. V rámci veletrhu František Wiendl seznámí posluchače se svým příběhem a osudy mladého člověka za mřížemi a dráty a zavede je do světa, který například věrně popsal Karel Pecka ve svém románu Motáky nezvěstnému.

 Nahlédněte do své paměti

Ve stánku Psychologického ústavu AV ČR objevíte hranice své paměti, netušené schopnosti projít bludištěm před i za zrcadlem, postavíte a zbouráte několik věží podle podivných pravidel nebo zkusíte vyprávět příběh podle obrázků, které znáte jen z reklamy na sušenku a zcela nepodložených drbů o psychologii.

Vyrobte si sloní pastu nebo filmovou krev!

Chemie hrou, to je workshop, kdy dostanete základní chemickou výbavu – ochranné pomůcky, chemický průkaz – a bojovka napříč chemickými stanovišti může začít! Získáte povědomí o základních principech chemie, vyrobíte si domácí zmrzlinu, sloní pastu i filmovou krev, dozvíte se mnoho dalších zajímavostí o chemii a užijete si spoustu legrace. No, a nakonec čeká na ty, kteří dovedou svůj chemický výzkum do konce, vzácná odměna… Workshop je vhodný pro děti ve věku 4 až 12 let. Laboratoř bude otevřena každý den do 14 hodin, poté pro zájemce, kteří se registrují na workshop Chemie hrou.

Malé sopky s velkým příběhem

Malé sopky, takzvané monogenetické vulkány, působí na první pohled dojmem jednoduché stavby a snadno předvídatelného erupčního vývoje. Na poutavé přednášce Malé sopky s velkým příběhem se ale dozvíte, že pod jednoduchým tvarem malého sopečného kužele se může ukrývat komplexní přívodní dráha, zaznamenávající mnohem složitější vývoj. Právě české sopky představují unikátní studijní materiál pro pochopení vývoje malých sopek. Společný výzkum odborníků z českých, amerických a francouzských institucí dokládá, že i ony mohou být aktivní po dlouhou dobu, mohou mít složitou erupční i magmatickou historii a jejich chování se může vymykat našim očekáváním.

 Multimediální show herečky Evy Holubové a astronoma Pavla Suchana: Hledání tmy

Přijďte si to zažít na vlastní oči. Oblohu kolem sebe zářící tisíci hvězd, kdy se tají dech, zatímco vzápětí se ocitáte v centru velkoměsta a všude kolem vás je světlo jako v pravé poledne. Situace, které zažíváme v našich životech, a situace, které už málokdo z nás může kvůli světelnému znečištění zažít. Zážitky, emoce, poučení, výzva – vše ve velkoplošné projekci, s otázkami a polemikou herečky Evy Holubové a komentářem Pavla Suchana.

PODÍVEJTE SE, JAK TO VYPADÁ NA VELETRHU VĚDY:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články