Vědci zjistili, že nejprotivnější přítel je ten, kterému na vás nejvíc záleží

Vědci zjistili, že nejprotivnější přítel je ten, kterému na vás nejvíc záleží
Zdroj: Pixabay.com

Určitě to taky znáte. Máte okolo sebe lidi, kteří vás neustále v něčem poučují, kontrolují každý váš krok a pořád vám do něčeho mluví, přesto se s nimi cítíte dobře a máte k nim hodně blízko? Nejste jediní. Podle vědců je tento scénář naprosto normální, protože lidé, kteří k vám jsou občas protivní, se o vás ve skutečnosti upřímně zajímají a mají vás nejraději.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 12. 05. 2020 10:16

Někteří lidé se v každé situaci řídí příslovím, co na srdci, to na jazyku. Jejich upřímná slova vás pak mohou pořádně zasáhnout. Často ve vás vyvolávají rozporuplné pocity a nasadí vám do hlavy brouky, o kterých musíte celý den přemýšlet.

Krutí, ale laskaví

Portál brightside.me však zveřejnil zajímavý výzkum, který říká, že to všechno je vlastně správně. Takže pokud vedle sebe máte přátele, kteří s vámi jednají způsobem, jenž se vám může zdát necitlivý a často vás tak svým chováním dostanou do nepříjemné situace, dělají to úmyslně a z jediného důvodu – mají vás totiž rádi a záleží jim na vás.

Vědci z Asociace pro psychologickou vědu, kteří daný výzkum provedli, tvrdí, že blízcí přátelé ve vás mohou úmyslně vyvolávat negativní pocity, protože věří, že tím svým nejmilovanějším do budoucna pomohou. Podle Beléna Lópeze-Péreho, který výzkum vedl, se lidé dokonce mohou stát krutými proto, aby následně byli laskaví.

Do výzkumu, jímž vědci toto chování studovali, se přihlásilo 140 dospělých lidí. Vědci po nich chtěli, aby si představili, že jsou v situaci někoho jiného a aby předvídali, jak budou reagovat, když se ocitnou v kůži jiné osoby. Tým výzkumníků k tomu zvolil strategii hraní počítačové hry s anonymním partnerem, který byl pojmenován jako hráč A. Ovšem hráč B, který byl vždy zkoumaným jedincem, netušil, že hráč A ve skutečnosti neexistuje.

Střílečka vs. zombie

Předtím, než výzkum začal, se všichni hráči dozvěděli, že hráč A má za sebou čerstvý rozchod a nenachází se v dobrém rozpoložení. Měli se tak vcítit do jeho kůže, ovšem zatímco jedna skupina hráčů s ním měla sympatizovat, ta druhá měla být emocionálně nezávislá. První skupina následně hrála střílečku Soldier of Fortune, během níž měla ze hry odstranit co nejvíce nepřátel. Ta druhá pak dostala za úkol utéct během hry Escape Dead Island z místnosti, která byla plná zombíků.

Podle výsledků, které z tohoto výzkumu vzešly, bylo patrné, že osoby, které se vcítily do hráče A, se snažily vyvolat silnější negativní emoce tak, aby zastínily své vlastní trable spojené s rozchodem. A zároveň bylo patrné, že hráč A se po svém úspěchu cítil velmi spokojený.

Co si o tom myslíte? Víte, že okolo sebe máte taky kamarády, kteří se k vám nechovají zrovna tak, jak by měli, ale za to to s vámi myslí vždy dobře a upřímně?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články